1515
Annons

Amerikanska BNP-prognosen sänks

Det amerikanska budgetkontoret, CBO, har sänkt sin prognos för ekonomin något i år, och varnar för ökade osäkerhet från höjda tullar.

Det rapporterar Bloomberg News.

CBO spår nu att USA:s BNP ökar med 3,1 procent i år, ned från 3,3 procent i aprilprognosen. 

"De senast införda förändringarna i handelspolicy, och förslag om ytterligare förändringar, ger en osäkerhet runt de nuvarande utsikterna", skriver CBO.

För nästa år lämnas prognosen oförändrad på +2,4 procent, där investeringarna och den offentliga konsumtionen väntas dämpas. 

"Trots volatiliteten i BNP-tillväxten under första och andra kvartalet i år, så antar CBO att det underliggande momentumet för tillväxten i stort ska fortsätta under andra halvåret innan det gradvis avtar följande år", skriver CBO. 

För stor efterfrågan väntas dra upp inflationen och leda till högre räntor, och dämpa tillväxten till i genomsnitt 1,6 procent mellan 2020 och 2022 enligt CBO. 

I sina senaste långsiktiga utsikter i april spådde CBO att det amerikanska budgetunderskottet skulle stiga från 804 miljarder dollar detta budgetår och 981 miljarder nästa, till en topp på 1.000 miljarder dollar 2020. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?