Amerikansk oljeledning nekas tillstånd

Efter månader av protester får ursprungsbefolkningen och miljöaktivister rätt. Den kontroversiella oljeledning som planerades i ett reservat för folkgruppen Standing Rock Sioux i North Dakota har nekats tillstånd.

Amerikanska federala myndigheter har underkänt sträckningen, vilket räknas som en seger för ursprungsbefolkningen i området som har sagt att ledningen kan hota dricksvattnet. Ledningen skulle också dras över vissa områden som betraktas som heliga.

Nu ska man i stället försöka hitta alternativa sätt att dra ledningen utanför ursprungsbefolkningens reservat.

De senaste veckorna har det varit hårda sammandrabbningar mellan polisen och demonstranter som protesterat mot oljeledningen.

Många amerikanska miljöaktivister, kändisar och politiker har tagit stark ställning för ursprungsbefolkningen i frågan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?