Annons

Amerikanerna har anammat en svensk sommarklassiker

En mer än tusenårig svensk spelklassiker har blivit trendig i USA på sistone. Kubben beskrivs på många håll som ett av utomhussäsongens måsten. Däremot är det si och så med själva uttalet av namnet.

Foto:Terje Bendiksby

Varpan får ursäkta, men kubben är ändå något av nationalsporten på Gotland. Här arrangeras det årliga världsmästerskapet sedan 1995 och gotlänningarna brukar hävda att kägelspelet har sitt ursprung på ön redan under vikingatiden.

Spelets historia är dock ostyrkt. Det finns helt enkelt inga säkra källor som kan verifiera att kubben verkligen är ett gotländskt vikingaspel.

Däremot har spelet utan tvekan blivit en svensk sommarklassiker i modern tid. Gräsmattor och parker fylls av folk i alla åldrar som tävlar om att bli först med att slå ner alla klossar innan sina motståndare och avsluta med ”kungen”.

Nu verkar trenden få fäste på andra sidan av Atlanten. Åtskilliga amerikanska tidningar skriver om och hyllar kubben som ett av de bästa utomhusspelen man kan ägna sig åt i sommar.

Den anrika finanstidskriften Wall Street Journal uppmuntrar läsarna att lämna frisbeen hemma och i stället pröva kubb, som kallas för en ”svensk knockout” och beskriver reglerna som en blandning av bowling och hästskokastning.

Men Wall Street Journal är långt ifrån ensamt om att ha fastnat för kubb. Tekniksajten Mashable skriver nu i veckan att kubben ”är ett enkelt spel som ligger bra till att bli sommarens stora måste” och gillar att alla från sex år och uppåt kan delta. 

USA Todays skribent menar att kubben ”borde tilltala alla med en destruktiv ådra så barnen kommer att älska detta”. Även Popular Science och Cnet listar kubb som ett av spelen att testa under semestern.

Livsstilstidskriften Fatherly skrev nyligen en artikel där man konstaterade att skandinaviska utespel är bäst. Förklaringen hävdar man ligger i att vi skandinaver förstår att nyttja och hylla sommarmånaderna eftersom vi tvingas genomlida ”själadödande” vintrar.

Fatherly har också en högst egen version av spelets historik. Här hävdas det att vikingarna uppfann spelet för att fördriva tiden mellan blöta gästabud och plundringståg i öster- och västerled och spelade med sina slagna fienders lemmar och skallar, en historieskrivning som knappast går att verifiera.

Själva namnet kubb ställer dock till det för amerikanerna. Ett flertal tidningar som hyllar spelet, bland annat WSJ och Mashable, insisterar att namnet ska uttalas som ordet ”tube”.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?