1515
Annons

Amazons nya försöksbutik

E-handelsbolaget Amazon gör allt fler framstötar i den fysiska världen. I torsdags öppnade bolaget en testbutik i New York, som bara säljer bästsäljande produkter som fått högt betyg på sajten, rapporterar Financial Times.

Foto:Mary Altaffer
Foto:Mary Altaffer
Foto:Mary Altaffer

Den nya butiken har fått namnet Amazon 4-star eftersom alla produkter som säljs har fått minst fyra stjärnor i betyg på sajten. Utbudet är enligt Financial Times brett, butiken saluför allt mellan små batterier och bärbara datorer. 

Utbudet styrs av algoritmer och Amazons väldigt omfattande kunddata. På ett ställe i butiken har produkter som är speciellt populära bland kunder i New York fått lite extra uppmärksamhet. På andra bord och hyllor lyfts Amazons egna produkter fram, till exempel läsplattan Kindle och den digitala assistenten Alexa. 

Butiken ska dock påminna mer om än vanlig butiken är till exempel matvarubutiken Amazon Go. Priserna ändras dock i realtid och kontanter är bannlysta. Flera av produkterna är märkta med recensioner från nätet. 

I ett tv-inslag på Bloomberg säger Cameron Janes, ansvarig för Amazons fysiska butiker, att det som är unikt för butiken är att den är byggd runt kunderna och alltså är en reflektion av dem. 

”Det handlar inte bara om vad de köper utan om vad de älskar. Allt i butiken har ett betyg på fyra eller fler stjärnor, är en toppsäljande produkt eller trendar på Amazon.com”, säger han till Bloomberg.

Målet är enligt honom att kunderna ska kunna komma in i butiken, köpa vad som helst och veta att det är en bra produkt. 

En av besökarna som Financial Times träffar i butiken är Bertrand Leseigneur, som arbetar som konsult för kunder inom handeln. Hans omdöme är att butiken inte blir långvarig.

”Jag tror att de försöker sälja Amazon Prime mer än produkterna”, säger han till Financial Times, med hänvisning till att priserna är olika beroende på om man är med i kundklubben eller ej. 

Gasutsläppet från Nord Stream närmar sig ett slut

Under söndagen kan utsläppen från Nord Stream 1 i Östersjön upphöra. Stoppet är nödvändigt för att kunna utreda läckorna i de båda gasledningarna.

Gasläckan vid Nord Stream 2, bild från den 27 september.
Gasläckan vid Nord Stream 2, bild från den 27 september.Foto:Danska Försvaret

Efter det att läckaget upptäcktes i tisdags har flödet successivt minskat från den ryska ledningen.

När Kustbevakningen under lördagen genomförde en flygobservation över de två läckorna i den svensk ekonomiska zonen konstaterades att det större utsläppet var 100 meter i diameter och det mindre till 15 meter i diameter.

Efter dialog med Nord Stream är prognosen enligt Kustbevakningen fortfarande att utsläppet i Östersjön ska upphöra under söndagen. Myndigheten skriver i lördagens lägesuppdatering att man ”inom ramen för miljöräddningsuppdraget tar höjd för att utsläppet kan pågå längre än så”.

Säkerhetszonen som upprättades efter det misstänkta sabotaget har ännu inte förändrats. Enligt Sjöfartsverket bör man hålla ett avstånd till läckorna på minst fem sjömil (9,3 kilometer), och för flygtrafik gäller 3.500 fot (drygt 1.000 höjdmeter).

Under lördagen rapporterade danska medier, med hänvisning danska Energistyrelsens Twitter, att Nord Stream 2 helt hade tömts på gas. Uppgifterna ändrades dock senare till att gas inte längre läcker ut från den skadade ledningen då det enligt den danska myndigheten uppstått en jämvikt mellan gas- och vattentrycket.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera