1515
Annons

Amazons egenutvecklade serverchip – ett hot mot Intel

Amazons utveckling av ett eget serverchip för sina datacenters utgör ett hot mot branschens ledande chipleverantör, Intel Corporation. Det skriver The New York Times.

Det var i förra månaden som Amazon AMZN 0,00% Dagens utveckling bekräftade att man i flera år har ägnat tid åt att ta fram ett eget chip. Med ett sådant på plats väntas företaget ha en mer skräddarsydd lösning åt sina datacenters. Det är inte tänkt att chippet helt ska ersätta den nuvarande leverantören Intel INTC 0,00% Dagens utveckling men åtgärden i sig slår mot Intels verksamhet.

En av anledningarna är att marknaden för serverchip idag är starkt koncentrerad. Tio företag står för cirka 35 procent av efterfrågan, där Amazon är ett av dem. Om en kund väljer att som Amazon utveckla på egen hand slår det betydande mot Intels intjäning, enligt analytikern Shane Rau på analysfirman IDC.

Ett annat problem är att Amazon med en egen chipvariant också kommer att ha bättre förhandlingsläge mot Intel, som fram tills nu varit ensam leverantör.

Intel har till tidningen bekräftat att Amazon vill minska sitt beroende mot företaget. Lyckligtvis nog för Intel har Amazon inte resurserna att ensamma tillverka alla chip man behöver vilket betyder att bolaget även framöver kommer att få stå för en del av leveranserna. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?