Amazon-grundaren tar över tronen som världens rikaste

Amazons grundare är den rikaste personen någonsin.

Jeff Bezos förmögenhet på 867 miljarder kronor gör att han puttar ner Microsoft-grundaren Bill Gates från tronen, skriver CNN.

Jeff Bezos, vd för Amazon.
Jeff Bezos, vd för Amazon.Bild:J. Scott Applewhite

Enligt Bloomberg är den snart 55-årige Jeffrey Preston, mest känd som Jeff Bezos, god för 105,1 miljarder dollar. Majoriteten av förmögenheten är aktier där han äger närmare 80 miljoner Amazon-aktier. Bolagets klättring med 1,4 procent på måndagen gjorde Jeff Bezoz i runda slängar 11 miljarder kronor rikare. 2017 får ses som ett framgångsrikt år för e-handelsjätten som totalt steg med 56 procent.

Andra innehav är den amerikanska dagstidningen Washington Post och rymdraketen Blue Orgin med ambitionen att ta turister ut i rymden. 

Jeff Bezos klättrade förbi Microsoft-grundaren Bill Gates redan i juli förra året som den rikaste personen någonsin men föll tillbaka till plats nummer två i oktober. I november nådde Amazon-grundaren 100 miljarder dollar-strecket med hjälp av Amazons framgångar på börsen. Tvåan, Bill Gates, har en förmögenhet på 93,3 miljarder dollar, enligt Bloomberg.

Bill Gates skulle dock ha kunnat bättra på den förmögenheten om han inte vore så generös. Microsoft-grundaren ska ha gett bort 700 miljoner Microsoft-aktier i välgörenhet, värda 61,8 miljarder dollar, omkring 507 miljarder kronor, enligt Bloomberg. Skulle han avstått från det skulle förmögenheten vara över 150 miljarder dollar, alltså över 1.200 miljarder kronor.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal


Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?