Annons

Amazon-chefen förundrad över svensk uthämtningskultur

Efter drygt två år på den svenska marknaden är Amazon Sverige fortsatt på en inlärningskurva säger Sverigechefen Gulfem Toygar. Hon lyfter två faktorer som verkligen sticker ut på den svenska e-handelsmarknaden: Mognadsgraden och den höga andelen uthämtningsställen.  

Amazons Sverigechef Gulfem Toygar.
Amazons Sverigechef Gulfem Toygar.Foto:Cornelia Jönsson

”Jag hade aldrig använt mig av ett uthämtningsställe innan jag flyttade till Sverige”, säger Gulfem Toygar som tillträdde posten som Sverigechef för Amazon i januari 2019. 

”Att bege mig till en plats 1,5 km från mitt hem, stå i kö, visa legitimation var en väldigt annorlunda upplevelse för mig. Inte någon annanstans används det i samma höga utsträckning som i Sverige, tror det ligger på över 80 procent. I andra marknader ligger andelen runt 5 procent.” 

Ett drygt år efter den svenska lanseringen i oktober 2020 rullade Amazon ut sin prenumerationstjänst Prime som lovar gratis hemleverans inom en till två dagar och där även strömningstjänsten Amazon Prime Video ingår. 

”Vår normala modell är hemleverans, men innan vi lanserade Prime var jag tvungen att förstå hur lång tid det tog för kunderna att hämta på uthämtningsstället, var det en dag eller tre? Men de svenska konsumenterna gillade att få produkterna levererade till hemmet.”

Hon pekar på en annan skillnad från de 21 övriga marknader runt om i världen där Amazon har verksamhet, mognadsgraden vad gäller internetanvändning generellt och e-handel specifikt. 

”Innan jag och vi kom hit studerade jag den svenska e-handelsmarknaden och blev väldigt imponerad. Att ha en internetanvändning på cirka 90 procent och att 80 procent av befolkningen handlar online är riktigt höga siffror. Men det som också slagit mig är att det finns så många riktigt duktiga nischade aktörer men däremot ingen riktigt stor butik med brett utbud. På Amazon kan man hitta allt, vi har över 450 miljoner produkter.” 

Hon beskriver den svenska lanseringen med ordet ”nice”, vilket hon förtydligar med att det gått enligt bolagets förväntningar. Trots deppiga siffror från branschorganisationen Svensk Handel som pekar på en minskning med totalt 12 procent för e-handeln under 2022 har Amazon Sverige än så länge inte sett några försäljningstapp. 

”Hittills har vi inte sett några negativa effekter på den svenska marknaden.”

Vad ser du för effekter framåt?
”Jag tror att människor kommer att välja på ett annat sätt. Leta efter lägre priser, köpa mindre och bli lite mer medvetna när det kommer till shopping. Erbjudanden kommer att betyda mer. Vi ser redan idag en drastisk ökning av intresset för dessa jämfört med tidigare. Vi har alltid särskilda erbjudanden i Amazon, exempelvis Prime Day eller vårrean.”

Foto:Cornelia Jönsson

Hälften av intäkterna i Amazon kommer från små och medelstora företags försäljning på plattformen, berättar Gulfem Toygar. 

”Dessa bolag är jätteviktiga för oss och vi kommer att fortsätta att investera i dem.”

Förra året startade Amazon Swedish E-Commerce Academy tillsammans med partners som Postnord och Almi.

”Vi lär företagen att sälja online, inte nödvändigtvis på Amazon. Vi utbildar och coachar dem.”

Under 2022 var det cirka 1.000 små och medelstora bolag som sålde sina produkter på plattformen, en ökning med 40 procent jämfört med året innan. 

”De fick bra framgång på den svenska marknaden men också på andra marknader i Europa. Svenska produkter har ett bra rykte, inte minst vad gäller kvaliteten, men samtidigt är det bara 30 procent av försäljningen från små och medelstora företag som går till utlandet. Här finns en stor potential.”

Vilka produkter säljer bäst på Amazon Sverige?
”Leksaker säljer bra liksom hemrelaterade produkter, elektronik och böcker förstås.”

Skiljer det sig från andra marknader?
”Det är liknande mönster i andra länder. Det som verkligen skiljer sig här är den stora försäljningen av begagnat. Vi ser att de svenska konsumenterna tänker mycket på hållbarhet och vill göra smarta val.

Är det något ni kommer att införa?
”Det finns inga planer på det i dag.”

Innehåll från Viskan SystemAnnons

Sälj hållbart via abonnemang

Fredrik Ottosson, Head of Sales på Viskan.
Fredrik Ottosson, Head of Sales på Viskan.

När människors behov av att äga saker minskar behöver du som e-handlare göra förflyttningar för att möta detta. Att komplettera den vanliga försäljningen med ett abonnemangsupplägg kan vara en effektiv lösning.

Många företag har anammat affärsmodellen Subscription Economy och säljer i dag förbrukningsvaror genom prenumerationstjänster. Men den här modellen kan även användas för att möta konsumenternas ökade intresse för att hyra och återbruka. 

– Allt fler undersöker därför sina möjligheter att sälja dyrare produkter via abonnemang. Vi ser att trenden att skapa en förutsägbar intäktsström sammanfaller med trenden att tänka miljövänligt och ta ansvar för sina produkter efter livslängdens slut, berättar Fredrik Ottosson, Head of Sales på Viskan System.

Viskan, som levererar en e-handelsplattform, var tidiga med abonnemangshantering. Redan i början av 2000-talet använde varumärken deras plattform som ett verktyg för att låta sina kunder prenumerera på allt från hälsokost till underkläder. 

Ta kontroll över andrahandsmarknaden

Tillsammans med NetOnNet har Viskan nyligen utvecklat ”Hyreshyllan”, en tjänst där slutkunden kan hyra elektronik från NetOnNets hemsida. Fredrik Ottosson tror att vi kommer att se fler sådana här upplägg framåt.

– Lyckas du med abonnemangsmodellen kan du både verka aktivt för hållbarhet och hitta nya intäktskällor. I stället för att sälja en produkt och i samma stund släppa kontrollen över andrahandsmarknaden, kan du utforma en tjänst där du kan sälja samma produkt flera gånger. Abonnemangsmodellen kan vara lönsam för många olika produkter, exempelvis barnvagnar, säger han och fortsätter: 

– Jag tror att nyckeln till framgång är att erbjuda slutkunderna en premie för att de använder tjänsten, någon form av ekonomiskt incitament som vid pantning av flaskor. Kunden som hyrt en babysele kanske kan få rabatt på att hyra en vagn. Det finns helt klart mer att hämta här.

Läs mer om fördelarna med att komplettera traditionell e-handel med en abonnemangsmodell. 

Om Viskan 

Viskan hjälper e-handlare med ambitionen att växa att ta nästa steg i sin utveckling. Med Viskans headless e-handelsplattform för varumärken, retail, B2B och abonnemang kan du expandera friktionsfritt oavsett bransch, omfattning, marknad eller språk.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Viskan System och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera