1515
Annons

Almi: Jämställda styrelser har bättre lönsamhet och omsättning – oavsett bransch

Almis årliga kartläggning av svenska styrelser visar att utvecklingen mot jämställdhet går långsamt. Trots forskning som visar att jämställda styrelser är mer effektiva.

 ”Vi behöver öka förståelsen för hur viktigt ett aktivt styrelsearbete med rätt kompetenser är för ett bolags utveckling”, säger Britta Burreau, vd för Almi Företagspartner.

Britta Burreau, vd Almi Företagspartner och Anna Lundmark Lundbergh, vd Almi Värmland jobbar för mer jämställda bolagsstyrelser.
Britta Burreau, vd Almi Företagspartner och Anna Lundmark Lundbergh, vd Almi Värmland jobbar för mer jämställda bolagsstyrelser.

Almi sammanställer årligen en rapport där de kartlägger antalet kvinnor som sitter i bolagsstyrelser. I den senaste rapporten framgår det att utvecklingen till fler jämställda styrelser är långsam.

”Vi behöver öka förståelsen för hur viktigt ett aktivt styrelsearbete med rätt kompetenser är för ett bolags utveckling. En jämställd styrelse är en viktig del i detta för att få bredden av kompetenser och erfarenhet. Och vi vet att jämställdheten ökar då man rekryterar in nya ledamöter”, säger Britta Burreau, vd för Almi Företagspartner.

För kartläggningen används Jämställdhetsmyndighetens definition av en jämställd styrelse där det anses råda en jämn könsfördelning då andelen kvinnor respektive män är 40 till 60 procent eller jämnare.

Den första kartläggningen som Almi gjorde var 2013, då 13 procent av de undersökta bolagen hade en jämn könsfördelning. År 2021 har 15 procent av bolagen en jämställd styrelse. 

”Det här är en trögrörlig materia. Företag byter sällan styrelseledamöter och när man väl byter rekryterar man ofta i befintliga nätverk och tidigare kontakter. Det är mindre vanligt att våga utmana genom att söka i helt andra miljöer och strukturer.”

Årets kartläggning kompletterades med en undersökning som visar att företag med jämställda styrelser har en högre lönsamhet och omsättning än övriga företag.

Studien undersökte cirka 43.000 svenska aktiva aktiebolag, både noterade och onoterade, med minst två styrelseledamöter och minst fem anställda och/eller 5 miljoner eller mer i omsättning. 

”Det intressanta vi kan se är att företag som har en jämn könsfördelning i sin styrelse också har högre lönsamhet och högre omsättning än bolag med ojämn könsfördelning. Det säger något om förmågan att ta till sig diversifierad kunskap och erfarenheter”, säger Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet, som genomförde undersökningen.

Genom rapporten visar Malin Malmström hur kompositionen av en styrelse påverkar ett bolags effektivitet.

”Det har pågått en debatt kring bolagsstyrelsers kompositioner och vad den har för betydelse för bolagens effektivitet vilket många resonerar olika om. Den här rapporten visar att det handlar om effektiviteten i bolag, att man uppnår en högre effektivitet om man har en mer könsdiversifierad styrelse. Vi hoppas att dessa resultat kan motivera till att påskynda den utveckling vi behöver se.”

Initiativtagare till undersökningen är Anna Lundmark Lundbergh, vd för Almi Värmland. Hon menar att rapporten kan vara det som behövs för att vi ska komma ännu längre.

”Malin Malmströms rapport visar att jämställda styrelser har bättre lönsamhet och omsättning, oavsett bransch, kön på vd eller antal anställda. Vi och de företag som vi investerar i upplever en enorm skillnad i arbetet när styrelsen är jämnt könsfördelad och man har rätt kompetens runt bordet. Nu visar även siffrorna det vilket behövs för att utvecklingen ska kunna ta fart.”

Jämställdhetsfrågan är viktig även för Almi Företagspartners själva. Britta Burreau förklarar att det är ett perspektiv som ofta finns med.

”Frågan har hög prioritet både i vår egen organisation och i arbetet med våra kunder. Vi har ett tydligt uppdrag och tydliga mål som innebär att vi ska bidra till ökad jämställdhet i näringslivet. Vår utgångspunkt är att jämställdhet bidrar till att företag blir konkurrenskraftigare och till ökad tillväxt och lönsamhet. Dessutom förbättrar det företagets image och attraktionskraft.”

 

 


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?