1515
Annons

Almi: Jämlika styrelser har högre omsättning – oavsett bransch

En ny kartläggning visar att företag där styrelsen består av ledamöter med både svensk och utländsk bakgrund har en högre omsättning än andra företag.

”Det bidrar till en ekonomisk effektivitet för företagen”, säger Anna Lundmark Lundbergh, vd för Almi Värmland. 

Anna Lundmark Lundbergh, vd för Almi Värmland
Anna Lundmark Lundbergh, vd för Almi VärmlandFoto:Fredrik Karlsson

Betydelsen av en diversifierad styrelse är en fråga som debatteras flitigt – och enligt en rapport från statliga företagsutvecklaren Almi är svaret att de behövs en mer jämlik fördelning av ledamöter inom företagen, .

Studien visar dessutom att den optimala andelen ledamöter med utländsk bakgrund är runt 30 procent, då uppnås en högre ekonomisk effektivitet – oavsett branschtillhörighet. 

”Företag med en jämlik styrelse har en högre omsättning, import och export än företagen med en ojämlik styrelse”, säger Malin Malmström, författare till rapporten och professor vid Luleås tekniska universitet. 

Databasen som analyserna bygger på är sammanställd av SCB och omfattar närmare 100.000 aktiebolag. Men i den fördjupade statistiken, som rapporten vilar på, ingår 34.062 aktiebolag med minst två ordinarie ledamöter i styrelsen, och som haft verksamhet 2016-2018. 

”Det Malin Malmström konstaterar är att det finns signifikanta skillnader över flera år. Undersökningen visar bland annat, avseende omsättning, att en jämlik styrelsesammansättning hade under 2018 i genomsnitt 21 procent högre omsättning än bolag med en ojämlik styrelse”, säger Anna Lundmark Lundberg på Almi Värmland.

I fjol rapporterade Di även om att Almis jämställdhetsrapport visade att utvecklingen mot jämställdhet inom företagsstyrelser går långsamt. Trots att forskningen pekar på att jämställda styrelser är mer effektiva. 

”Det allra mest optimala är att ha en styrelse som är både jämlik och jämställd”, säger Anna Lundmark Lundbergh, och påpekar att dessa företag också presterar allra bäst. 

Det finns dock vissa positiva tendenser bland företagen i dagsläget:

”Vi såg ett trendbrott i mars förra året, då flera bolag hade plockat in externa ledamöter. Min tolkning är att marknaden förändras i så pass stor utsträckning, vilket innebär att man behöver andra kompetenser”, säger vd:n för Almi Värmland.

En annan faktor som den nya undersökningen lyfter fram är att en diversifierad styrelse kan bidra med kunskap om kulturen och språket på en ny marknad – vilket skapar konkurrensfördelar. 

Därutöver kan en bredare styrelsesammansättning bidra med en affärsmässig förståelse och kunskap om såväl leverantörer som kunder på andra marknader, enligt rapporten.


Analytiker: Helt rätt av Kinnevik att sälja i Tele2

Försäljningen i Tele2 ligger i linje med bolagets strategi och ligger rätt i tiden, anser Stefan Wård, analytiker på Pareto Securities.

”Tele2 har spelat ut sin roll i Kinneviks portfölj”, säger han.

Genom försäljningen av drygt en fjärdedel av sitt innehav i Tele2 har Kinnevik stärkt sin kassa med 6,1 miljarder kronor, pengar som enligt bolaget ska användas för att säkerställa nuvarande investeringstakt.

Analytikern Stefan Wård anser att bolaget gör helt rätt i att frigöra kapital för nya investeringar. I och med försäljningen har bolaget nu en nettokassa på cirka 14 miljarder kronor. 

”Det är en bra försäljning (...) Det är helt i linje med den strategi bolaget har”, säger han till Di TV.

Han tycker också att tajmingen är bra.

”Det är en bra tajming att ha en stor kassa för att göra investeringar både i onoterat och eventuellt i noterat givet de här marknadsförhållandena”, säger Stefan Wård.

Även om risken för fortsatt volatilitet är stor är det också många bolag som kommit ned en hel del i pris och ger intressanta köplägen för ett bolag som Kinnevik, både i den existerande portföljen och utanför, anser han.

Ett argument för att äga Tele2 som ofta brukar lyftas är att aktien är en stabil utdelare. Men betydelsen av det för Kinnevik har minskat, enligt Stefan Wård.

”Givet den starka balansräkningen har argumentet att ha en stadig utdelning i Tele2 kommit ned i betydelse. Anledningen till att man vill äga Kinnevik är inte att få en utdelning från Tele2 utan att få en exponering mot tillväxtbolag”, säger Stefan Wård, och poängterar att Kinnevik fortfarande äger cirka 20 procent av kapitalet i Tele2.

Di TV: Vad bör Kinnevik göra med Tele2?
”Jag tycker inte att det är jättebrådskande att göra sig av med Tele2 men jag tycker att det har spelat ut sin roll i Kinneviks portfölj”, säger Stefan Wård.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?