Annons

Almega vill ta vinsttaket till EU-domstolen

Almega hotar dra Sverige inför EU-domstolen. Maria Jacky, rektor på en friskola i Lund, kallar förslaget oseriöst, närmast löjligt.

Kritiken från den privata välfärdsbranschen är som väntat inte nådig. Även lärarfacket är kritiskt medan LO ropar: Äntligen!

Andreas Åström
Andreas ÅströmBild:TT

Som väntat totalsågar näringslivet och arbetsgivarorganisationerna förslaget till vinstbegränsningar i skolor och omsorg – något de kallar vinstförbud praktiken.

Åtta av tio välfärdsföretag får svårt att överleva som en konsekvens av förslaget om begränsade vinster i skolor och omsorg, baserat på en tidigare undersökning från konsultfirman PWC, enligt arbetsgivarorganisationen Almega.

"Det är klart de kommer att få svårt att överleva, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef för Almega", som frågar sig om förslaget är rättsligt hållbart.

"Vi kommer att undersöka det och eventuellt stämma Sverige inför EU:s domstol."

Förslaget att begränsa vinsterna till sju procent på det operativa kapitalet innebär i en sådana här tjänsteintensiva branscher i princip noll i vinst, eftersom många företag, undantaget de större, inte har något operativt kapital (byggnader och andra liknande tillgångar), enligt branschen.

Regeringen och Vänsterpartiet har dock skruvat en aning på ursprungsförslaget och tillåter i alla fall en vinst motsvarande ett prisbasbelopp, drygt 40.000 kronor.

"Det är ju löjligt. Här pratas det om vikten av att vi ska vara stabila företag. Hur ska vi kunna bedriva en stabil verksamhet med en vinst motsvarande en halv skolpeng, säger Maria Jacky", rektor och grundare av Lingua Montessoriskolor i Lund.

Inte heller Lärarförbundet är särskilt förtjust, men ur en annan synvinkel. Förslaget rättar inte till grundproblemet, snedfördelningen av pengarna till olika skolor där friskolor som etablerar sig i mer attraktiva områden får mer resurser, enligt förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

"Vi är kritiska till att det här inte tar hand om den faktiska problematiken. Att reglera vinster gör inte att pengarna omfördelas", säger hon.

"Vinstdebatten förlamar den politiska handlingskraften. Det gynnar inte elever, lärarbristen eller behovet av fler skolor."

LO är desto gladare.

"Äntligen. Det här är ett väl genomtänkt förslag", säger LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.

TT: Och om inte förslaget går igenom riksdagen?

"Då får medborgarna säga sitt i valet. Vi räds inte det", säger hon.

Kommunals ordförande Tobias Baudin är också nöjd. Han ser nu att pengarna kan gå till att anställa mer personal i stället för vinster till ägarna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?