Annons

Almega välkomnar beskeden om sänkt anståndsränta - ”mycket klokt beslut”

Den kritiserade räntan på företagens skatteanstånd bör sänkas, anser finansutskottet. Samtidigt pausar Skatteverket företrädaransvaret som innebär att vd eller styrelseledamöter personligen kan krävas på bolagets skatteskulder. 

Foto:CHRISTINE OLSSON / TT, CHRISTINE OLSSON

Näringslivets massiva kritik mot anståndsräntan har fått gehör bland partierna i finansutskottet som är eniga om att den bör sänkas. Regeringen kommer nu att bereda ett förslag om en lägre ränta. 

”Jag hade förväntat mig det här i krispaketet som presenterades på onsdagen. Räntesatsen är på tok för hög, så detta är ett mycket klokt beslut av finansutskottet”, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega. 

Vad betyder sänkningen för företagen?
”Jag skulle säga att den betyder att de möjligen överväger att gå den här vägen med uppskov, under förutsättning att det blir en väldigt låg räntesats. En räntenivå på 6,6 procent tar man inte in i kalkylen över huvud taget.”

Det var i regeringens första krispaket som man presenterade förslaget om möjligheten att få skjuta upp tre månaders skatteinbetalningar som längst i 12 månader. Räntan, inklusive anståndsavgift, landar då på 6,6 procent per år. 

”Alla åtgärder som syftar till att stärka företagens likviditet är bra åtgärder. Därför har osäkerheten kring anståndsräntan varit problematisk”, säger Andreas Åström. 

Bakgrunden till den höga räntenivån är att man utgått från lagen om tillfälligt anstånd som stiftades 2009 i samband med finanskrisen, då ränteläget var högre. Nu väntas alltså anståndsräntan inom kort att justeras ned. 

En annan positiv nyhet på anståndsfronten är att Skatteverket pausar tillämpningen av så kallat skatterättsligt företrädaransvar. 

Företrädaransvaret innebär att företrädaren för ett bolag, ofta vd eller styrelseordförande, personligen kan krävas på företagets skatteskulder under vissa omständigheter.

Om företaget inte kan betala skatteskulden måste företrädaren ansöka om konkurs eller rekonstruktion senast på förfallodagen. Missar man detta landar skulden på företrädaren, som då hamnar i en brutal skuldfälla privat.  

”De lägsta summorna jag ser när jag tittar på domar är runt 150.000 kronor, men det kan handla om skatteskulder upp till flera miljoner kronor”, säger Patrick Krassén, skatterättslig expert på Företagarna och fortsätter: 

”I värsta fall resulterar det i personlig konkurs. Effekterna är ganska hårda.”

Nu meddelar Skatteverket man pausar tillämpningen på anstånd som beviljats till följd av pandemin. 

”Det är ett lugnande besked. Eftersom lagstiftaren varit generös och låter företag ansöka om anstånd även efter förfallodagen, kommer Skatteverket inte att ansöka om företrädaransvar”, säger Patrick Krassen.  

Samtidigt gäller det att komma ihåg att företrädaransvaret gäller som övriga månader då skatten ska betalas in som vanligt, påpekar han. 

”Låt säga att man söker retroaktivt anstånd för januari, februari och mars. Om man har en viss omsättning och anställda måste man fortfarande betala in skatt för efterföljande månader, annars riskerar man att påföras företrädaransvar.”


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?