ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Så slår coronaviruset mot ekonomin

Almega välkomnar beskeden om sänkt anståndsränta - ”mycket klokt beslut”

  • Foto: CHRISTINE OLSSON / TT, CHRISTINE OLSSON

Den kritiserade räntan på företagens skatteanstånd bör sänkas, anser finansutskottet. Samtidigt pausar Skatteverket företrädaransvaret som innebär att vd eller styrelseledamöter personligen kan krävas på bolagets skatteskulder. 

Näringslivets massiva kritik mot anståndsräntan har fått gehör bland partierna i finansutskottet som är eniga om att den bör sänkas. Regeringen kommer nu att bereda ett förslag om en lägre ränta. 

”Jag hade förväntat mig det här i krispaketet som presenterades på onsdagen. Räntesatsen är på tok för hög, så detta är ett mycket klokt beslut av finansutskottet”, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega

Vad betyder sänkningen för företagen?
”Jag skulle säga att den betyder att de möjligen överväger att gå den här vägen med uppskov, under förutsättning att det blir en väldigt låg räntesats. En räntenivå på 6,6 procent tar man inte in i kalkylen över huvud taget.”

Det var i regeringens första krispaket som man presenterade förslaget om möjligheten att få skjuta upp tre månaders skatteinbetalningar som längst i 12 månader. Räntan, inklusive anståndsavgift, landar då på 6,6 procent per år. 

”Alla åtgärder som syftar till att stärka företagens likviditet är bra åtgärder. Därför har osäkerheten kring anståndsräntan varit problematisk”, säger Andreas Åström. 

Bakgrunden till den höga räntenivån är att man utgått från lagen om tillfälligt anstånd som stiftades 2009 i samband med finanskrisen, då ränteläget var högre. Nu väntas alltså anståndsräntan inom kort att justeras ned. 

En annan positiv nyhet på anståndsfronten är att Skatteverket pausar tillämpningen av så kallat skatterättsligt företrädaransvar. 

Företrädaransvaret innebär att företrädaren för ett bolag, ofta vd eller styrelseordförande, personligen kan krävas på företagets skatteskulder under vissa omständigheter.

Om företaget inte kan betala skatteskulden måste företrädaren ansöka om konkurs eller rekonstruktion senast på förfallodagen. Missar man detta landar skulden på företrädaren, som då hamnar i en brutal skuldfälla privat.  

”De lägsta summorna jag ser när jag tittar på domar är runt 150.000 kronor, men det kan handla om skatteskulder upp till flera miljoner kronor”, säger Patrick Krassén, skatterättslig expert på Företagarna och fortsätter: 

”I värsta fall resulterar det i personlig konkurs. Effekterna är ganska hårda.”

Nu meddelar Skatteverket man pausar tillämpningen på anstånd som beviljats till följd av pandemin. 

”Det är ett lugnande besked. Eftersom lagstiftaren varit generös och låter företag ansöka om anstånd även efter förfallodagen, kommer Skatteverket inte att ansöka om företrädaransvar”, säger Patrick Krassen.  

Samtidigt gäller det att komma ihåg att företrädaransvaret gäller som övriga månader då skatten ska betalas in som vanligt, påpekar han. 

”Låt säga att man söker retroaktivt anstånd för januari, februari och mars. Om man har en viss omsättning och anställda måste man fortfarande betala in skatt för efterföljande månader, annars riskerar man att påföras företrädaransvar.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer