ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Almega: EU:s sociala pelare hotar de svenska modellen

Arbetsgivarsidan litar inte på regeringen när den säger att den svenska modellen där arbetsmarknadens parter förhandlar inte är hotad av EU:s sociala pelare. Tvärtom tror de att hela EU kan påverkas negativt.

Det framkom vid ett seminarium på onsdagen.

Anna-Karin Hatt, vd på arbetsgivarorganisationen Almega, tycker sig se en trend med allt fler förslag från EU som inte bara riskerar att förstöra den svenska modellen utan också slå sönder EU:s inre marknad.

"Det här går i fel riktning och riskerar att leda till problem för oss i Sverige", sade hon.

Hon tycker inte det går ihop när EU å ena sidan säger att vi inte ska vara oroliga eftersom det bara handlar om en politisk deklaration, men å andra sidan betonar hur viktig pelaren är.

"När man väl fått denna kappa på plats börjar byråkratins kvarnar att mala, det har vi sett förut", sade Anna-Karin Hatt och pekade på att EU redan börjat arbeta med att ta fram direktiv för anställningsavtal.

EU:s samtliga 28 medlemsländer, inklusive Storbritannien, har ställt sig bakom EU:s sociala pelare, som består av 20 principer och rättigheter, uppdelade i tre block där ett handlar om rättvis tillgång till arbetsmarknaden, ett om rättvisa arbetsförhållanden och ett om rättigheterna i samhället, utanför arbetsmarknaden (i Sverige socialpolitiken).

Hatt tycker dock att EU tänker fel eftersom hon tror att den sociala pelaren kommer att leda till en sämre fungerande inre marknad, vilket skulle göra hela EU fattigare.

Hon noterar att Sverige har 680 olika kollektivavtal i dag och att det inte skulle fungera att upphöja dem till lag. I många andra EU-länder regleras arbetsmarknaden genom lagstiftning.

Nils Karlson, vd på det fristående forskningsinstitutet Ratio, var än mer alarmistisk. Han kallade den sociala pelaren för "oerhört ambitiös" och trodde att den radikalt kommer att förändra EU genom att subsidiaritetsprincipen blir högsta nivå, inte lägsta som i dag.

"Det här leder till en centralisering, oavsett vad de (EU) säger", enligt Nils Karlson.

Han lyfte fram att skillnaderna mellan den svenska arbetsmarknadsmodellen och det som gäller i flertalet andra EU-länder är stora då staten där är med som en tredje part.

"Det är i princip den modell som vi hade i Sverige på 1970- och 80-talen när Sverige gick helt överstyr. Nu är man i praktiken på väg att införa detta på EU-nivå", hävdade han.

Nils Karlson ser det som ett "gigantiskt misstag" om EU börjar att uppifrån lägga sig i och styra på områden man inte ska.

"Det är ett utomordentligt farligt förslag, som bör motarbetas", sade han.

Han noterade att det från svenskt håll främst är de socialdemokrater som var emot att Sverige skulle bli EU-medlem som driver på för den sociala pelaren, en slags "vänsterns revansch".

Nils Karlson sade vidare att han tror att den sociala pelaren är första steget mot en gemensam EU-skatt och dessutom kommer att leda till ökad splittring inom EU, efter brexit.

Almegas vd Anna-Karin Hatt ansåg att det är viktigt att Sverige tar en större roll i EU för att balansera mot ökad överstatlighet och mot den tysk-franska axeln.

"Den sociala pelaren riskerar att få långtgående konsekvenser för Sverige och EU", sade hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer