Annons

Almega: Den akuta krisen är över – men två års tillväxt borta

Tjänsteföretagen har drabbats hårt av pandemin men efter en viss återhämtning är produktionen nu tillbaka på samma nivåer som 2017. 

Det visar Almegas Tjänsteindikator för årets tredje kvartal, enligt ett pressmeddelande. 

Coronakrisen drabbade tjänstesektorn med en hastighet och kraft som överträffat alla tidigare ekonomiska kriser. Resebranschen och besöksnäringen tvärbromsade först. Även bemanningsföretagen drabbades tidigt och därefter följde bransch efter bransch.

Under det andra kvartalet föll tjänsteproduktionen med 7,5 procent, vilket är det största raset någonsin under ett kvartal. 

”Nu befinner sig tjänstesektorn i en återhämtningsfas men det är långt kvar tills den är tillbaka där den var innan pandemin slog till. Coronautbrottet har raderat ut mer än två års tillväxt”, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega, i en kommentar.

Företagstjänster är på väg att återhämta sig efter stängningarna av industrierna i våras men läget är oroande. Tre av fyra tekniska konsulter, arkitekter och industrikonsulter har minskat orderingången sedan krisen började. Bland serviceföretagen som säljer städning och facility management till andra företag har vart femte företag tappat mer än 30 procent av sin omsättning.

Många uppsägningar har kunnat undvikas genom möjligheten till korttidspermittering, men effekterna på arbetsmarknaden märks först ett tag efter det att krisen kulminerat. 

Åtta av tio tjänsteföretag räknar med att minska sin personalstyrka eller hålla den oförändrad under hösten, vilket är dåliga nyheter för dem som vill in på arbetsmarknaden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?