1515

Almedalsveteran ser fastighetsfrågorna öka

Bostads- och fastighetsfrågor har på senare år tagit allt större plats i Almedalen.

”Det är stor skillnad”, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren som blivit lite av en Almedalsveteran trots att han efter första besöket svor att aldrig mer återvända.

Stig-Björn Ljunggren har lång erfarenhet som moderator och även paneldeltagare på Almedalsveckan. Han räknar med att bostadsfrågorna blir viktigare inom politiken igen.
Stig-Björn Ljunggren har lång erfarenhet som moderator och även paneldeltagare på Almedalsveckan. Han räknar med att bostadsfrågorna blir viktigare inom politiken igen.

Det var 1991 som Stig-Björn Ljunggren fick jobb på tidningen Östra Småland i Kalmar. Som han själv minns det hade han bara hunnit vara på plats någon dag innan chefen skickade honom till Almedalen för att besöka Socialdemokraternas ekonomiska seminarium, det brukade man alltid bevaka.

Sagt och gjort så ordnade han ett hotellrum innanför murarna, något som var betydligt billigare och enklare då jämfört med i dag. Sedan följde seminarium med efterföljande middag på kvällen.

”Socialdemokraterna gick ju in i en valrörelse där de var rökta redan från början. Finansministern då hette Allan Larson och på det ekonomiska seminariet försökte han leda i bevis att den så kallade vändpunkten hade inträffat, men jag kunde ju uppenbart se på siffrorna att han i princip hade räknat på förändringen av glassförsäljningen mellan februari och maj. Nu kommer journalisterna hänga honom, tänkte jag men de bara hummade och sedan var det bjudmiddag, alla var där. Då tänkte jag att det här var ett riktigt humbugställe, hit vill jag aldrig igen. Det var min första kontakt med Almedalen”, säger Stig-Björn Ljunggren.

På den tiden lät Stig-Björn Ljunggren lite som de som i dag pratar om en plats för inbördes beundran men han menar att det var betydligt värre förr. Han skulle också återkomma och hitta sin roll som paneldeltagare och moderator, något han nu sysslat med i många år och inte minst inom fastighetsfrågor, ett ämne som inte var lika exponerat förr.

”Det fanns ju inte! Det har inte varit prioriterat och därför har vi de problem vi ser. Nu är det snarare överprioriterat i Almedalen, det är väl 4.000 seminarier varav 350 handlar om bostäder och fastigheter.”

Anledningen till att det varit så lågt fokus tidigare var helt enkelt att man avskaffade bostadspolitiken, menar Stig-Björn Ljunggren.

”Det är den enkla förklaringen, att bostadspolitiken inte funnits. Man tog bort bostadsministern för att branschen inte skulle ha någon att lobba mot skulle man kunna sammanfatta det. Man stängde kontoret helt enkelt och nu får man bygga i kapp som galningar.”

Att bostads- och fastighetsfrågor fått ett sådant uppsving i Almedalen ser Stig-Björn Ljunggren främst som ett tecken på att bolagen förstått att mobilisera plus att platsen erbjuder ett effektivt sätt att träffas.

Men branschen har också hamnat i politikens fokus på ett helt annat sätt. Samtidigt, menar Stig-Björn Ljunggren, är man i en situation där politikerna försöker undvika en krasch och har insett att det inte går att ha den typen av värdestegring där folk lånar och lånar.

”Så nu häller man kallt vatten över marknaden. Nu skulle man kunna förvänta sig att frågan om ett uthålligt byggande kommer upp så att det inte blir tvärstopp.”

Även om det har skakat lite på marknaden den senaste tiden så är det inget man märker i årets Almedalsprogram, menar Stig-Björn Ljunggren, som också tror att det blir mer politik inom bostadsfrågor framöver.

”Jag tror att vi får en bostadspolitik men frågan är vilken inriktning den får. En stor grupp människor har lånat till fantasiränta och är inte beredd på att räntor sticker i väg eller en bubbla, och då får du en ruinerad medelklass i ett redan besvärligt politiskt läge. Det är inte att leka med. Men inget av detta ser jag riktigt i Almedalen i de seminariepunkter jag har kikat på.”

Almedalsveckan har vuxit så det knakar i antal deltagare de senaste åren. Det är många som spår en nedgång i popularitet men Stig-Björn Ljunggren tror att det finns en framtid.

”Jag sa redan för tio år sedan att nu har det nått toppen. Men jag har gradvis ändrat ståndpunkt, det kanske går ned lite men det är fortfarande en så pass effektiv mötesplats jämfört med att sitta i Stockholm och organisera möten. Jag brukar säga att det handlar om ”the long tail”, drakarna betalar för en massa aktiviteter som gör att de mindre kan hänga på.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?