1515
Annons

Alm Equity gör riktad nyemission – tar in 342 miljoner

Bostadsutvecklaren Alm Equity har genomfört sin riktade nyemission av 3 miljoner preferensaktier genom ett så kallat accelererat bookbuilding-erbjudande. Bolaget tillförs 342 miljoner kronor i emissionen.

Foto:Pressbild

Teckningskursen i emissionen uppgår till 114 kronor per aktie. Teckningskursen innebär en rabatt på 6 procent jämfört med stängningskursen på Nasdaq First North fredagen den 28 maj 2021. Bolaget har inte hängt med i uppgången på börsen i år. Aktien är upp 9,71 procent, att jämföra med OMXSPI som stigit 18,9 procent.

Emissionen övertecknades kraftigt, enligt Alm Equity som därmed tillförs 342 miljoner kronor före emissionskostnader. Investerarna utgörs av ett antal institutionella investerare, förmögenhetsförvaltare samt privata investerare.

Den riktade emissionen medför en utspädningseffekt om cirka 12,6 procent på totala antalet aktier och 22,1 procent på antalet preferensaktier i bolaget.

Med emissionen säkerställs finansiering för accelererad marknadsexpansion och tillväxtsatsningar, skriver Alm Quity i ett pressmeddelande. 

”Det är glädjande att intresset var stort för emissionen av preferensaktier. Det här ger oss möjligheter att ytterligare öka tillväxttakten och komplettera med nya verksamheter. Vi kommer att sätta kapitalet i arbete”, säger Joakim Alm, vd för Alm Equity.

Erik Penser Bank och Advokatfirma DLA Piper Sweden KB har varit finansiell respektive legal rådgivare i samband med emissionen.

Den 4 fjärde maj meddelade Alm Equity och huvudägarna till över 90 procent av Järntorget Byggintressenter att de tecknat en avsiktsförklaring om att Alm ska förvärva huvudägarnas aktier i Järntorget. Förvärvet avses finansieras med en kombination av likvida medel och finansiella instrument som placeras på kapitalmarknaden. 

Järntorget är ett bostadsutvecklingsbolag med bas i Storstockholm. Bolaget har en byggrättsportfölj på över 3.800 enheter varav 775 i pågående produktion med en försäljningsgrad på 94 procent. Inom bolaget finns även entreprenadverksamhet och trämodulfabriken Bomodul i Bodafors.

I slutet av april minskade storägaren Björn Ulvaeus genom sitt bolag Kopparnäset AB sitt ägande i bolaget kraftigt och sålde aktier för 625 miljoner kronor.


Rysk seger i Sievjerodonetsk ”viktig – men inte avgörande”

Att staden Sievjerodonetsk nu fallit är en framgång i striden om länet Luhansk, men inte avgörande för slaget om regionen Donbass, menar experten Joakim Paasikivi.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan i Stockholm.
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan i Stockholm.Foto:Pontus Lundahl/TT

På lördagen meddelade Ukraina att staden Sievjerodonetsk helt fallit i ryska händer. Det efter att hårda strider pågått i flera veckors tid.

Från ukrainskt håll har slaget om staden beskrivits som avgörande för hela Donbassregionen, som består av länen Luhansk och Donetsk. 

Att Ryssland nu lyckats ockupera Sievjerodonetsk är visserligen en framgång, men staden har inte så stor strategisk betydelse som bland annat president Volodymyr Zelenskyj tidigare tillskrivit den beskrivit, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan i Stockholm.

”Det är en viktig framgång för Ryssland i striden om Luhansk län, men det är inte avgörande för kriget om Ukraina. Inte ens, skulle jag säga, avgörande för striden om Donbass.”

Att slaget om Sievjerodonetsk har beskrivits som så betydelsefullt kan ha varit ett sätt för Ukraina att understryka för väst hur viktigt det är med fortsatt stöd.

”Jag tror även att de publicerade ukrainska förlustsiffrorna och de ganska dramatiska uppgifterna som kommit från ukrainsk sida har varit en del av informationskampanjen för att hålla väst engagerade”, säger Paasikivi.

”Jag har inte sett vare sig den ryska eller ukrainska stridsplanen men jag får inte riktigt ihop det där om att det skulle vara som ett slags korthus som faller bara för att man tar Sievjerodonetsk.”

Sievjerodonetsks så kallade tvillingstad Lysytjansk – som redan utsatts för intensiv beskjutning – är sannolikt Rysslands nästa mål.

”Jag tror att Ryssland kommer fortsätta mot Lysytjansk men jag tror inte ukrainarna bara kommer att lämna den utan man kommer säkert slåss där också. Det kommer att bli hårda strider om ryssarna väljer att gå dit”, säger Paasikivi.

Staden ligger på den västra sidan av floden Donets i förhållande till Sievjerodonetsk. Broarna över är stängda och staden ligger även på en höjdsträckning, vilket kan göra den lättare att försvara, säger han.

”Problemet är om ryssarna fortsatt kan inringa och gå runt på den södra sidan, eller möjligtvis den norra, och gå in från väst, i ryggen på försvararna. Då kommer man få problem.”

Det förekommer även, om än ganska oklara, uppgifter om ukrainsk offensiv i syd mot den ockuperade staden Cherson.

Om det stämmer kommer det sannolikt påverka hur Ryssland väljer att agera framöver, uppger Paasikivi.

”Då blir man nog tvungen att gruppera i försvar och möjligen försöka omgruppera från Donbass om man ska kunna göra nånting kreativt.”

”Det vore säker ett huvudbry för ryssarna om man skulle bli tvungen att börja omdisponera förband från Luhansk eller möjligen då Donetsk, för de är också hårt slitna.”

Ukrainas militär har enligt den statliga nyhetsbyrån Ukrinform börjat använda raketartillerisystemet Himars som USA har sänt över.

”Även om det inte blir en våldsamt stor effekt så kommer bara det faktum att man har satt in dem i strid i det området också skapa en del problem för ryssarna i och med att det är så god precision på det där vapnet. Man måste antingen se till att man är väl rörlig med sina staber eller att man är väl skyddad”, säger Paasikivi.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?