Hoppa till innehållet

Annons

Allvarliga sårbarheter i populära skrivare: ”Kunnat få tillgång till känslig information”

Finländska it-säkerhetsjätten F-Secure har upptäckt allvarliga sårbarheter i skrivarmodeller från amerikanska HP som kunnat utnyttjas för att utföra attacker sedan år 2013.

Mängder av svenska företag och privatpersoner har sannolikt varit exponerade givet HP:s marknadsdominans inom skrivarprodukter. 

”Den här typen av skrivare hittar du i allt från stora till små svenska företag”, säger Martin Lindgren, Sverigechef på F-Secure. 

Martin Lindgren, Sverigechef på it-säkerhetsföretaget F-Secure.
Martin Lindgren, Sverigechef på it-säkerhetsföretaget F-Secure.

Säkerhetskonsulter på F-Secure har funnit säkerhetsbrister i över 150 modeller av multifunktionsskrivare, vilka är uppkopplade till ett nätverk och kan skanna, skriva ut och mejla dokument, som tillverkats av amerikanska HP sedan år 2013. 

Dessa sårbarheter har kunnat utnyttjas för att stjäla information som passerat genom skrivaren, i form av olika dokument, men även för att ta sig in i nätverket som enheten är uppkopplad till, enligt it-säkerhetsbolaget.

”Det innebär att en angripare har kunnat få tillgång till känslig information eller använda skrivaren för att plantera 'ransomware' (utpressningsvirus, Di:s anm.) och kidnappa ett helt bolags filer”, säger Martin Lindgren, Sverigechef på F-Secure.

Skrivarprodukter glöms ofta bort i diskussioner om it-säkerhet, tillägger han. 

”De är nästan som vilken annan dator som helst, men uppdateras kanske inte samma omfattning vilket gör att de är sårbara”, säger Martin Lindgren. 

Fynden i bolagets undersökning delades med HP som i början på november släppte nya uppdateringar som täpper igen säkerhetsluckorna. HP har även publicerat säkerhetsråd för de aktuella produkterna, uppger F-Secure i ett pressmeddelande. 

Det finländska it-säkerhetsbolaget har dock inte funnit några bevis för att någon attack utförts via HP:s skrivarmodeller. Det krävs också stor kunskap för att iscensätta ett sådant angrepp, betonar Martin Lindgren. 

”Det är framför allt kriminella cyberligor och statsmakter som har den kapaciteten”, säger han.  

HP:s globala marknadsandel inom skrivarprodukter uppgår till runt 40 procent, enligt analysföretaget IDC. Det är därför högst sannolikt att skrivarmodeller med sårbarheter används av mängder av svenska företag och privatpersoner.

”Vi har ingen siffra på det, men HP är en betydande it-leverantör i Sverige. Den här typen av skrivare hittar du i allt från stora till små svenska företag”, säger Martin Lindgren. 

Är du förvånad över att en så pass etablerad aktör som HP haft de här bristerna i sina produkter?
”Egentligen inte. Det är människor som skriver koden till olika applikationer eller system och ibland är det den mänskliga faktorn som gör att sårbarheter uppstår.”

Martin Lindgren påminner om att 90 procent av alla it-attacker inleds med ett mejl, vilket även gäller med skrivare som ingångspunkt. 

”Det kan räcka med att någon som är uppkopplad mot en skrivare luras att klicka på en länk.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera