1515

Allvarliga fel i passhanteringen på Landvetter

Misstänkta brottslingar kontrolleras inte korrekt innan de får tillfälliga pass och barn får pass trots att endast en förälder ansökt. Enligt personer med insyn utfärdas pass på Landvetter systematiskt i strid mot lagen.

Provisoriska pass utfärdas endast på ett fåtal platser i Sverige, däribland flygplatser som Sturup, Arlanda och Landvetter.

TT har pratat med två personer som arbetar inom polisregion Väst som vittnar om allvarliga brister i gränspolisens passhantering på flygplatsen utanför Göteborg.

En av cheferna sade "det spelar ingen roll med rättssäkerhet vad gäller pass på Landvetter". Det spelar alltså ingen roll om det blir rätt för det är så många på Landvetter som gör fel, säger en av personerna.

Felaktigheterna har uppmärksammats under åtta månader 2016—2017.

När ett provisoriskt pass utfärdas måste det gamla passet, om det är giltigt, återkallas eftersom en person inte ska kunna ha två pass samtidigt. Vid flera tillfällen har passkontorets inre befäl beslutat att inte återkalla passet.

"De sa att det blir för krångligt", säger en av källorna.

Vid minst fyra tillfällen har chefer förbisett att den som söker pass inte har giltig legitimation.

När barn ska få provisoriska pass måste i regel båda vårdnadshavarna skriva under. Vid flera tillfällen har sådana ansökningar varit felaktiga. Personnummer på barnet har varit ofullständigt, giltig legitimation har inte kunnat visas från båda föräldrarna, eller bara en av föräldrarna har skrivit under.

"Vid ett tillfälle var en av vårdnadshavarna inte på plats. Då har inre befäl ringt till personen och frågat och fått till svar "det är okej att mitt barn får pass". Då har det godtagits som legitimation", säger en av personerna.

För dem som ansöker om provisoriska pass och är misstänkta för brott, där straffet är sex månaders fängelse eller längre, är omständigheterna speciella. Passkontoret måste enligt lag kontakta aktuell förundersökningsledare för att få ett godkännande. Men på Landvetter har samtliga av förfrågningarna endast gått till stationsbefälet, enligt uppgiftslämnarna.

"Man gör det för att det är lättare, för att det går snabbare."

Men Stefan Kristiansson, chef för gränspolisen i region Väst, menar att det inte stämmer.

"Det sade vårt stationsbefäl till mig att de är extremt noggranna med det. Men det kan ha slarvats någon gång, det kan jag inte uttala mig om. Men stationsbefäl är väldigt medvetna om att det ska kontrolleras med åklagare eller förundersökningsledare".

TT har tagit del av passansökningar från Landvetter som visar på brister. Därutöver finns troligen fler felaktiga handlingar. En av personerna som arbetar inom Polismyndigheten har svårt att avgöra om det är fel som begåtts 20 eller 300 gånger.

I en bilaga till en passansökan står att det ordinarie passet inte återkallas, samt att personen får ett provisoriskt pass, eftersom "detta är order" från av en av cheferna på Landvetter.

Källorna vittnar även om att papper om ansökningar för personer med sekretesskyddade uppgifter slängs - trots att handlingarna ska kunna begäras ut enligt offentlighetsprincipen.

"Det slängs i en sekretesstunna som hämtas av specialföretag som bränner upp allting. Det är rutinmässigt."

Stefan Kristiansson säger dock att han själv försäkrat sig om att uppgifterna sparas.

"Allt sparas i en pärm inlåst i ett skåp hos våra samordnande gränskontrollanter. Den pärmen är sedan 2012. Men jag kan inte heller svara på om det slarvats där, men den såg väldigt välfylld ut."

Chefer på Landvetter ska enligt TT:s källor ha en okritisk inställning till händelserna. De har snarare kritiserat dem som ifrågasätter problemen, en bild som regionschefen inte delar.

Uppgiftslämnarna upplever att passhanteringen är så illa skött att den borde läggas ned.

"Vad händer om det kommer en pappa som vill föra sin son ur landet, mot mammans vilja? Och så får man plötsligt göra ett pass på Landvetter? Då blir ju vi plötsligt skyldiga till en ganska stor skada."


Innehåll från LogPointAnnons

LogPoint för SIEM framåt efter spännande teknikförvärv

Näringslivets mognadsgrad kring IT-säkerhet ökar allt mer. För att stärka sitt cyberförsvar och övervinna utmaningarna krävs emellertid en reell förändring av hur företag reagerar och hanterar säkerhetsincidenter. För att bidra till ett starkare försvar förvärvade nyligen LogPoint innovativa SecBI, en föregångare inom automatiserad detektion och respons på cyberhot. Målet är att leverera en heltäckande, integrerad plattform för säkerhetsoperationer. 

Parallellt med att IT-säkerhetshoten ökar blir bristen på medarbetare med relevant kompetens allt tydligare. För att hantera utmaningarna försöker många verksamheter att identifiera nya tillvägagångssätt för att bygga en tryggare och mer effektiv verksamhet. Fram tills alldeles nyligen erbjöd LogPoint en avsevärd del av lösningen genom sina SIEM- och UEBA-lösningar, som hjälper företag att upptäcka hot genom realtidsövervakning av data. Genom förvärvet av SecBI stärker nu LogPoint sitt erbjudande ytterligare. 

– Genom att integrera våra existerande lösningar med SecBI:s SOAR-teknik kan våra kunder nu helt automatisera repetitiva uppgifter, orkestrera arbetsflöden för åtgärdande av hot samt möjliggöra autonom utredning, prioritering och respons. Med SOAR kan vi således automatiskt accelerera identifieringen av på cyberhot och incidenter samt responera och agera på dem snabbt och effektivt, förklarar Martin Fribrock, Regional Director för LogPoint.

Servar stora som små

Valet av SecBI var enligt Martin ett logiskt steg. Det innovativa bolaget matchade LogPoints existerande portfölj utmärkt och förvärvet har bidragit till att bredda och komplettera LogPoints egna utveckling och mognad. 

– SOAR är ett förhållandevis nytt begrepp och leverantörerna är hittills ganska få – och därtill väldigt dyra. Därför är det en teknik som hittills varit reserverad för större bolag. Genom att integrera SOAR som en del av vår kärnprodukt, istället för att vara en stand-alone produkt, kan vi serva alla marknader, stora som små. Det gör att vi skiljer oss en hel del från våra kollegor.

Introducerar XDR

Denna vision går också hand i hand med LogPoints mer övergripande ambition, nämligen att skapa möjligheter även för mindre och mellanstora företag att sköta logghantering och incidenter, med kortade ledtider från incident till respons. Nästa steg på den resan är enligt Martin att bredda LogPoints detekterings- och responslösningar genom introduktionen av (SecBI:s) LogPoint XDR – Extended Detection and Response. 

– Med bas i logghanteringen i vår SIEM bygger vi nu vidare med automatisering av incidenter via SOAR och framöver kommer vi att addera XDR. XDR fungerar som ett slags paraply, där man via sensorer övervakar hela nätverket, inklusive alla komponenter, edgeenheter och endpoints, klienter, servrar, switchar och mycket mer för att kunna automatiskt kunna korrelera information från alla dessa nätverkskomponenter för att ännu snabbare kunna identifiera och hantera säkerhetsincidenter

Med tanke på hur branschen utvecklas ser Martin de nya verktygen som en naturlig utveckling för LogPoint, inte minst med tanke på företagets målsättning. 

– Vår ambitiösa målsättning är att utveckla och erbjuda våra kunder det bästa Data och Analys drivna säkerhets-verktyget på planeten. Med dessa nya verktyg är vi på väg i rätt riktning, avslutar han.

Läs mer om LogPoints SIEM-lösning här  

Mer från LogPoint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogPoint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?