1515
Annons

Alltmer isolerad Boris Johnson klamrar sig fast vid makten

Pressen på Boris Johnson att avgå som premiärminister ökade stadigt under onsdagen, då en kavalkad av ministrar avgick och en allt större grupp konservativa politiker uppmanade honom att kasta in handduken. Men trots det enorma motståndet inom det egna partiet fortsatte den brittiska ledaren att klamra sig fast vid makten.

Stormen tilltar kring Boris Johnson.
Stormen tilltar kring Boris Johnson.Foto:Justin Tallis

”Det är en premiärministers roll att under svåra omständigheter fortsätta framåt och det är vad jag har för avsikt att göra”, sa Boris Johnson då han frågades ut i parlamentet. 

På onsdag eftermiddag hade totalt 34 parlamentsledamöter och högt uppsatta politiker, varav ett drygt dussin ministrar, lämnat in sina avskedsansökningar. Och under utfrågningen i parlamentet uppmanade flera partikamrater Boris Johnson att avgå.

”I dag ber jag honom att göra det enda värdiga: att sätta nationens intresse före sina egna”, sa den konservativa ledamoten David Davis.

Enligt brittiska medier har den meriterade ministern Michael Gove uppmanat premiärministern att avgå och en grupp av ministrar väntas konfrontera premiärministern onsdag kväll.

Protesterna mot Boris Johnson inleddes när finansminister Rishi Sunak och hälsominister Sajid Javid lämnade regeringen på tisdagskvällen i spåren av skandalen kring parlamentsledamoten Chris Pincher, som har anklagats för sexuellt ofredande av två män. 

I tisdags framkom det att Boris Johnson känt till anklager mot Chris Pincher redan 2019, utan att ha agerat och för många konservativa politiker blev det droppen som fick bägaren att rinna över, efter den tidigare partygateskandalen. 

Boris Johnson överlevde en misstroendeomröstning så sent som i juni och enligt brittiska regler kan en ny misstroendeomröstning hållas tidigast 12 månader senare, men mycket pekar nu på att de reglerna kan vara på väg att ändras. 

En konservativ grupp i parlamentet, som kallas för 1922-kommittén, skulle under ett möte på onsdagskvällen överväga en regeländring. Och den konservativa parlamentsledamoten Anthony Browne säger att han tror att Boris Johnsons dagar är räknade. 

”Jag tror att han har tappat stöd från större delen av det konservativa partiet. Det är väldigt svårt att hitta en konservativ parlamentsledamot som stöttar honom privat och jag tror att det är oundvikligt att han kommer avgå förr eller senare”, säger han till Sky News. 

Men en talesman för Boris Johnson meddelade på onsdag eftermiddag att premiärministern anser att han fortfarande har stöd av sitt parti och kommer bestrida en eventuell ny misstroendeomröstning. 

Under utfrågningen i parlamentet möttes premiärministern också av hårda kommentarer från Labours partiledare Keir Starmer och partiledaren för det skotska partiet SNP Ian Blackford, som sa att det är ett ”mindre mirakel” att han överlevt tillräckligt länge för att kunna delta i utfrågningen. 

”Jag har tidigare jämfört Boris Johnson med den svarta riddaren i Monty Python, men jag hade fel. Han är den döda papegojan”, sa Ian Blackford. 

Keir Starmer beskrev å sin sida Boris Johnsons försök att försvara sig mot kritiken som ett ”patetiskt spektakel” och riktade också udden mot de ministrar som valt att sitta kvar i regeringen. 

”Mitt uppe i en kris, förtjänar inte det här landet någonting bättre än en z-lista av nickedockor?” 

Efter utfrågningen höll den tidigare hälsoministern Sajid Javid ett allvarligt avskedstal där han berättade om hur han upprepade gånger valt att lita på premiärministern, trots vissa tvivel. 

”Det kommer en punkt när vi måste dra slutsatsen att det räcker nu. Jag tror att vi har nått den punkten nu”, sa han.

 

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Astra Zeneca stämmer tidigare anställd

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har stämt Chris Sheldon, en tidigare högt anställd tjänsteman på företaget. Enligt Astra Zeneca är stämning till för att Sheldon inte ska dela med sig av känslig information på sin nya arbetsplats GSK, Glaxosmithkline.  Det rapporterar Bloomberg News.  

Foto:Henrik Montgomery/TT

Enligt Astra Zeneca var Sheldon nära att bryta ett avtal han skrivit med företaget. I september 2021 skrev Sheldon under ett avtal som förhindrade honom från att dela med sig av konkurrenskänslig information. Sheldon var en av Astras högst anställda personer under sin tid på bolaget.

2017 stämde Astra Zeneca Luke Miels, en annan anställd som bytte till GSK.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera