1515
Annons

Alltmer isolerad Boris Johnson klamrar sig fast vid makten

Pressen på Boris Johnson att avgå som premiärminister ökade stadigt under onsdagen, då en kavalkad av ministrar avgick och en allt större grupp konservativa politiker uppmanade honom att kasta in handduken. Men trots det enorma motståndet inom det egna partiet fortsatte den brittiska ledaren att klamra sig fast vid makten.

Stormen tilltar kring Boris Johnson.
Stormen tilltar kring Boris Johnson.Foto:Justin Tallis

”Det är en premiärministers roll att under svåra omständigheter fortsätta framåt och det är vad jag har för avsikt att göra”, sa Boris Johnson då han frågades ut i parlamentet. 

På onsdag eftermiddag hade totalt 34 parlamentsledamöter och högt uppsatta politiker, varav ett drygt dussin ministrar, lämnat in sina avskedsansökningar. Och under utfrågningen i parlamentet uppmanade flera partikamrater Boris Johnson att avgå.

”I dag ber jag honom att göra det enda värdiga: att sätta nationens intresse före sina egna”, sa den konservativa ledamoten David Davis.

Enligt brittiska medier har den meriterade ministern Michael Gove uppmanat premiärministern att avgå och en grupp av ministrar väntas konfrontera premiärministern onsdag kväll.

Protesterna mot Boris Johnson inleddes när finansminister Rishi Sunak och hälsominister Sajid Javid lämnade regeringen på tisdagskvällen i spåren av skandalen kring parlamentsledamoten Chris Pincher, som har anklagats för sexuellt ofredande av två män. 

I tisdags framkom det att Boris Johnson känt till anklager mot Chris Pincher redan 2019, utan att ha agerat och för många konservativa politiker blev det droppen som fick bägaren att rinna över, efter den tidigare partygateskandalen. 

Boris Johnson överlevde en misstroendeomröstning så sent som i juni och enligt brittiska regler kan en ny misstroendeomröstning hållas tidigast 12 månader senare, men mycket pekar nu på att de reglerna kan vara på väg att ändras. 

En konservativ grupp i parlamentet, som kallas för 1922-kommittén, skulle under ett möte på onsdagskvällen överväga en regeländring. Och den konservativa parlamentsledamoten Anthony Browne säger att han tror att Boris Johnsons dagar är räknade. 

”Jag tror att han har tappat stöd från större delen av det konservativa partiet. Det är väldigt svårt att hitta en konservativ parlamentsledamot som stöttar honom privat och jag tror att det är oundvikligt att han kommer avgå förr eller senare”, säger han till Sky News. 

Men en talesman för Boris Johnson meddelade på onsdag eftermiddag att premiärministern anser att han fortfarande har stöd av sitt parti och kommer bestrida en eventuell ny misstroendeomröstning. 

Under utfrågningen i parlamentet möttes premiärministern också av hårda kommentarer från Labours partiledare Keir Starmer och partiledaren för det skotska partiet SNP Ian Blackford, som sa att det är ett ”mindre mirakel” att han överlevt tillräckligt länge för att kunna delta i utfrågningen. 

”Jag har tidigare jämfört Boris Johnson med den svarta riddaren i Monty Python, men jag hade fel. Han är den döda papegojan”, sa Ian Blackford. 

Keir Starmer beskrev å sin sida Boris Johnsons försök att försvara sig mot kritiken som ett ”patetiskt spektakel” och riktade också udden mot de ministrar som valt att sitta kvar i regeringen. 

”Mitt uppe i en kris, förtjänar inte det här landet någonting bättre än en z-lista av nickedockor?” 

Efter utfrågningen höll den tidigare hälsoministern Sajid Javid ett allvarligt avskedstal där han berättade om hur han upprepade gånger valt att lita på premiärministern, trots vissa tvivel. 

”Det kommer en punkt när vi måste dra slutsatsen att det räcker nu. Jag tror att vi har nått den punkten nu”, sa han.

 

Gastrologik bommar igen – blir den andra tvåstjärniga krogen i år

Gastrologik på Östermalm i Stockholm stänger vid årsskiftet.

Därmed försvinner två av fyra restauranger med två stjärnor i franska Guide Michelin vid årets slut. Den andra är Oaxen Krog, som också ligger i Stockholm. 

Jacob Holmström och Anton Bjurh, som driver Gastrologik.
Jacob Holmström och Anton Bjurh, som driver Gastrologik.Foto:Gustaf Månsson

”Vi tog beslutet att 2022 blir vårt sista år när pandemin började klinga av i slutet av förra året”, säger kocken Jacob Holmström, som driver Gastrologik tillsammans med Anton Bjuhr.

”Efter vårt tioårsjubileum förra hösten satte vi oss ned för att fundera på vad vi vill göra de kommande tio åren. Vi kom fram till att vi vill tillbringa dem på något annat sätt.” 

Kockarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr äger tillsammans 60 procent av Gastrologik. Resterande 40 procenten ägs av Patrik Hannell, företagare i Falkenberg.

Duon går nu skilda vägar, Anton Bjuhr flyttar till Torekov i Skåne. 

Under de dryga tio åren på Artillerigatan i Stockholm har deras restaurang gästats av såväl USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton som rocksångaren Bruce Springsteen med band.

USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton och rocksångaren Bruce Springsteen.
USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton och rocksångaren Bruce Springsteen.Foto:Ginosphotos, Brad Barket

Några månader efter Clintons besök 2012 utsågs Gastrologik till Årets Affärskrog av Di Weekend.

”Det har varit många höjdpunkter under de här åren, men det är några som står ut”, säger Jacob Holmström.

”Den första stjärnan i Guide Michelin 2013 var en enormt stor sak. Det var en verklig bekräftelse. I och med det var vi en stjärnkrog och det kändes himla fint. En annan höjdpunkt var förstås när vi äntligen fick den andra stjärnan 2019. Det hade vi jobbat för länge då och det kändes som det aldrig skulle lossna.”

”Hillary Clintons besök var så klart häftigt. Hela kvarteret var avspärrat den dagen av säkerhetsskäl. Bruce Springsteens besök 2013 var också en milstolpe.”

Gastrologiks lokaler på Artillerigatan.
Gastrologiks lokaler på Artillerigatan.Foto:Gustaf Månsson

Hörnlokalen på Östermalm har sina begränsningar och om Gastrologik skulle tagit sats mot en tredje stjärna hade det krävts nya, större lokaler med andra resurser. Sådana blir snart lediga, Oaxen Krog & Slip på Djurgården är till salu. Men när det blev känt i våras hade krögarna på Gastrologik redan bestämt sig för att stänga och gå skilda vägar, enligt Jacob Holmström.

”Oaxen hade kunnat passa oss rätt bra, men jag vill personligen ta en paus från arbetet med att driva finkrog. Det är välbehövligt för familjelivet. Jag var 29 år när vi öppnade Gastrologik och Anton är något år äldre. Då hade ingen av oss familj eller var gifta, våra nuvarande fruar var våra flickvänner då.” 

Vad de ska göra i framtiden säger sig Jacob Holmström inte veta.

”Jag vill hitta den glöd som jag hade 2010 när vi satt och planerade den här restaurangen. När jag hittar den kommer det att hända igen att jag öppnar något.”

När Gastrologik och Oaxen stänger återstår endast två restauranger med två stjärnor i Guide Michelin, Aloë i Älvsjö och Vollmers i Malmö. Högsta betyg, tre stjärnor, är det bara en restaurang som har, Frantzén i Stockholm.

Under de senaste tre åren har fyra tvåstjärniga krogar försvunnit. Förutom de nämnda har Fäviken Magasinet i Jämtland och Daniel Berlin i Skåne Tranås lagts ned.

Den sista kväll som Gastrologik håller öppet blir den 17 december.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera