1515

Allt tyder på att Trump talade i nattmössan

Har president Donald Trump täckning för sitt häpnadsväckande uttalande att företrädaren Barack Obama beordrade avlyssning av honom? Det material som USA:s justitiedepartement har lämnat över till kongressen verkar inte tyda på det.

PÅ KRIGSSTIGEN. Den Kinakritiska retoriken från valkampanjen har följt med Donald Trump in i Vita huset. Uppgifterna om en planerad importtull och att hans administration utreder möjligheterna att kringgå WTO:s regler är oroväckande.
PÅ KRIGSSTIGEN. Den Kinakritiska retoriken från valkampanjen har följt med Donald Trump in i Vita huset. Uppgifterna om en planerad importtull och att hans administration utreder möjligheterna att kringgå WTO:s regler är oroväckande.Bild:Pablo Martinez Monsivais

"Jag tror inte det", svarade den republikanske ordföranden i representanthusets underrättelseutskott Devin Nunes på nyhetskanalen CNN:s fråga om bevis nu levererats.

Nunes var då på väg in i ett rum för att läsa igenom rapporten, som lämnades över sent på fredagen. Två anonyma regeringskällor har också sagt till CNN att materialet inte bekräftar Donald Trumps anklagelser om att han avlyssnades i Trump Tower i New York under valrörelsen.

Justitiedepartementets material lämnades även till senatens underrättelseutskott. Båda utreder presidentens anklagelser på begäran av Vita huset. Men både republikaner och demokrater i de båda kamrarna — liksom underrättelsechefer och expresidenten själv, via hans talesperson — har avfärdat påståendet, som Trump gjorde för två veckor sedan på Twitter.

Men presidenten själv håller fast vid sin anklagelse. Vid fredagens presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade han att "vi har åtminstone någonting gemensamt", sannolikt med hänvisning till skandalen 2013 då visselblåsaren Edward Snowden avslöjade att USA:s underrättelseorgan NSA ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik globalt. Bland de världsledare vars telefoner avlyssnats fanns Merkel.


Innehåll från GIABAnnons

Så erbjuder GIAB strategiskt och praktiskt konsultstöd i omställningen till en cirkulär ekonomi

Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.
Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.

Världen är ungefär åtta procent cirkulär – men för att nå de globala hållbarhetsmålen behöver den andelen öka avsevärt. Hållbarhetsaktören GIAB ser en stark potential och vill nu hjälpa andra företag och organisationer i hur man bäst ställer om till en cirkulär verksamhet. 

– Vi har gjort det själva och kan bidra med den praktiska kompetensen, säger Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB.

GIAB grundades 2012 och har snabbt etablerat sig som en viktig aktör inom återbruk och hållbarhet, med kunder och samarbetspartners inom allt från försäkringsbranschen till e-handeln. Gemensamt för de olika affärsområdena är att de utgår från bolagets kärna: filosofin om den cirkulära ekonomin.

– Cirkulär ekonomi handlar i grunden om att frikoppla ekonomisk tillväxt från miljöpåverkan. Genom att återbruka i stället för att producera och konsumera nytt minskar trycket på jordens resurser och saktar ner systemet, menar Andreas.

Ett praktiskt exempel på hur de arbetar med den cirkulära modellen är webbshopen returhuset.se, där en mängd olika produkter säljs som först genomgått en bedömning, gradering och värdering innan de slutligen rekonditioneras och görs redo för försäljning. 

GIAB Consulting

Att bedriva verksamhet utan att påverka miljön är inte omöjligt, men det kräver kunskap och omställning. GIAB har under de senaste åren tagit all den erfarenhet de har i organisationen och utvecklat affärsområdet GIAB Consulting. De har bland annat samarbetat med IKEA för att utveckla deras återbruksarbete, något som resulterade i att GIAB var med och utformade världens första IKEA-second hand-butik med tillhörande renoveringsverkstad. De har dessutom hjälpt till att ta fram Sveriges första klimatneutrala måleritjänst tillsammans med Schööns måleri.

– Vi blev utvalda tack vare den praktiska hands on-expertisen vi besitter när det kommer till cirkulär ekonomi. Vi är inte bara strategiska, utan får saker att hända säger Emma Nilsson som jobbat som hållbarhetskonsult på GIAB i över två års tid.

Cirkulär ekonomi halva lösningen

Efterfrågan på cirkulär expertishar ökat de senaste åren och GIAB ser hur de kan spela en fortsatt viktig roll i att få företag att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

– Återbruk är en liten bransch som befinner sig under stark tillväxt. Vi måste alla bli bättre – en cirkulär omställning är halva lösningen på klimatkrisen, avslutar Andreas.

Om GIAB

GIAB:s kärnverksamhet ligger i att utveckla, implementera och kommersialisera affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi. Konsultverksamheten erbjuder spetskompetens och rådgivning inom områdena cirkulär affärsutveckling, hållbara investeringar, hållbar produkt- och designutveckling, hållbart varumärkesbyggande, hållbarhetsredovisning samt klimatkalkyleringar.

Läs mer på www.giabnordic.se 

 

Mer från GIAB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GIAB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?