ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

”Allt som driver Amazon är teknik”

Många tänker främst på detaljhandel när det gäller Amazon, men bolaget säljer även tekniktjänster för mångmiljardbelopp.

”Säkerheten som de får i molnet är något de inte skulle kunna underhålla själva”, säger Werner Vogels, teknikchef på Amazon, till Di TV.

Det har varit mycket diskussioner om nätsäkerhet på senaste tiden och än mer blir det på AWS Summit Stockholm under onsdagen. Amazon Web Services, AWS, är den del av handelsbolaget Amazon som erbjuder molntjänster till företag. En avdelning som omsätter över 20 miljarder dollar.

”Alla ser Amazon som detaljhandel, men i verkligheten är Amazon ett techföretag. Allt som driver Amazonz är teknik”, säger Werner Vogels, teknikchef hos Amazon till Di TV som produceras tillsammans med Expressen TV.

AWS kan genom bland annat molnlagring av nätverk och databaser hjälpa företag med säkerheten kring uppgifter. Och frågan kring just säkerhet och läckor är en aktuell fråga som många oroar sig för.

Är det verkligen säkert att lagra uppgifter i molnet?
”Tittar man på de stora läckorna under de senaste åren så var molnet aldrig involverat i dem. Säkerheten som de får i molnet är något som de inte skulle underhålla själva. De skulle inte få tillgång till den här säkerheten någon annanstans.”

Banker och finansiella tjänsteföretag som Klarna flyttar även de över sina uppgifter till molnet för att få tillgång till säkerheten hos AWS. För att vara i frontlinjen inom tit-säkerhet arbetar de mycket med innovation, speciellt inom automatisering. Bland annat utvecklar de teknik som gör att företagen själva kan använda sig av artificiell intelligens för att upptäcka intrång i sin data.

”Så länge som kunden krypterar sin data är de de enda som bestämmer vem som har tillgång till datan”, säger Werner Vogels.

Nu är det även bestämt att företaget ska investera i lokaler i Sverige. AWS använder sig av regionala datacenter som snabbare kan hjälpa kunder i närområdet och då efterfrågan varit stor i Norden i stort kommer de att placera dem någonstans i mitten av landet. Men när detta skulle bli aktuellt vill Werner Vogels inte kommentera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer