Annons

Allt fler svenskar bokar stugor och campingplatser – men otydliga regler oroar

Stuguthyrare och campingplatser ser en ökad efterfrågan i antalet bokningar efter en period av kraftig inbromsning. Samtidigt oroar sig branschen hur restriktionerna kommer att påverka resandet, där riktlinjerna fortfarande känns otydliga.

”Jag upplever att det blir mycket tolkningar och tyckanden när man kommer med rekommendationer och indirekta råd”, säger Lena Kempe, vd på Daftö Resort i Strömstad.

Lena Kempe, vd på Daftö Resort i Strömstad.
Lena Kempe, vd på Daftö Resort i Strömstad.Foto:Pressbild

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Vänligen notera att fr.o m 1 februari 2023 är det vårt koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, vi uppdaterar då personuppgiftspolicyn och användarvillkoren.

Innehåll från EKNAnnons

Banksamarbetet gav ridklädesbolaget en raketstart

Per Martinsson, tidigare företagsrådgivare på Nordea i Göteborg, hjälpte ridklädesbolaget Pomme Equestrian att kunna växa snabbt.
Per Martinsson, tidigare företagsrådgivare på Nordea i Göteborg, hjälpte ridklädesbolaget Pomme Equestrian att kunna växa snabbt.

Ridklädesbolaget Pomme Equestrian lanserades 2020 och har fyrdubblat sin försäljning bara i år. För att kunna satsa stort ansökte grundarna tidigt om en utökad checkkredit från sin bank.

– Det kan vara svårt att ge kredit till så unga bolag – men samarbetet med EKN gjorde det möjligt, säger Per Martinsson som var bolagets företagsrådgivare.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

Nyetablerade bolag har behov av kapital för att kunna expandera. Samtidigt vill grundare ofta behålla kontrollen över sin verksamhet och undvika ett för stort beroende av riskkapital. Därför vänder sig många bolag till sin bank för en kredit.

­– De unga och snabbväxande bolagen har tyvärr ofta svaga balansräkningar och saknar säkerheter. Det gör det svårt för oss på banken att gå in med kapital, även när det gäller mycket lovande företag, säger Per Martinsson, tidigare företagsrådgivare på Nordea i Göteborg.

Ville behålla kontrollen

Ett sådant lovande företag var Pomme Equestrian som Per Martinsson var företagsrådgivare åt vid lanseringen 2020. Ridklädesbolaget hade haft en lyckad start och nu ville grundarna Ina Forssén, Gustav Norlenius och Jonas Kahlow behålla momentum. Deras planerade satsningar krävde kapital och likviditeten var pressad – samtidigt var delägarna inte intresserade av att ta in externt kapital.

– Som nystartat bolag är det lätt att ge bort en för stor del av kakan till underpris. Vi ville behålla kontrollen av företaget och därför vände vi oss till Per, säger Ina Forssén.

Ina Forssén, medgrundare Pomme Equestrian.
Ina Forssén, medgrundare Pomme Equestrian.

Per Martinsson insåg att det skulle vara svårt för banken att erbjuda Pomme Equestrian den utökade checkkrediten utan någon form av extra säkerhet. Därför föreslog han att de alla skulle ta ett möte med Exportkreditnämnden, EKN.

– Jag har arbetat mycket med EKN genom åren eftersom deras garantier gör det möjligt för oss att erbjuda finansiering i fall där det annars är svårt, säger Per Martinsson.

Vände sig till EKN

Efter att ha sett över bolagets affärsmodell, historik och tillväxtstrategi bestämde sig EKN för att godkänna Nordeas ansökan. Det innebar att EKN gick in som garant för 50 procent av bolagets utökade checkkredit.

– Den här riskavtäckningen gjorde det möjligt för oss att godkänna krediten och stötta Ina, Gustav och Jonas i deras arbete framåt. Processen hade även en annan stor fördel och det var att vi fick ett till par ögon som skärskådade bolaget – det gjorde att vi kände oss trygga i vårt beslut, säger Per Martinsson.

Enligt Ina Forssén har den utökade checkkrediten från banken gjort en otrolig skillnad för deras expansionsresa.

– Med den här kapitalinjektionen kunde vi skala upp produktionen, bredda vårt sortiment, anställa en kundtjänstmedarbetare och börja sälja till USA. Det senare gjorde vi nu i våras och USA har redan hunnit bli vår största marknad.

Ett värdefullt stöd

I dag har Pomme Equestrian ett omsättningsmål på strax över 12 miljoner kronor. Försäljningen har fyrdubblats på bara ett år och för nästa år planeras fler satsningar på exporten.

– Det känns jättebra – och stödet som vi fick av banken och EKN har varit avgörande. Det gjorde att vi kunde satsa stort samtidigt som vi fick behålla kontrollen över det bolag som vi tror så mycket på, säger Ina Forssén.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med bankfinansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera