1515
Annons

Allt fler svenska miljardärer – tronskifte i toppen

Antalet storm- och superrika svenskar ökar, visar Veckans Affärers årliga miljardärslista. 

I år är listan utökad med flera nya namn. Totalt ingår 191 personer, vilket är en ökning med 3 procent jämfört med fjolåret.

Antonia Ax:son Johnson, Stefan Persson och Jacob de Geer.
Antonia Ax:son Johnson, Stefan Persson och Jacob de Geer.Foto:Amanda Lindgren/TT

Enligt tidningen genomgår dessutom listan något av ett generationsskifte, där fler nu ingående personer blivit rika på tech än på industri och handel. 

Även i den absoluta toppen har ett skifte skett sedan Ikea-grundaren Ingvar Kamprads bortgång för snart ett år sedan. På tronen sitter nu i stället H&M:s storägare och styrelseordförande Stefan Persson.

Helt nya på listan finns ett antal techmiljardärer, bland andra Izettle-duon Jacob de Geer och Magnus Nilsson, Delivery Heroes Niklas Östberg.

Även de superrika svenskarna – de som kan räkna sig som miljardärer i dollar räknat – ökar snabbt. Enligt VA:s lista har antalet svenska dollarmiljardärer ökat med 11 procent i år.

Bidens reformpaket antaget av senaten

Senaten i den amerikanska kongressen har antagit ett stort reformpaket kring vård, energi och klimat.

Foto:Susan Walsh

Paketet är betydligt mindre ambitiöst än det som president Joe Biden föreslog när han tillträdde som president, men omfattar ändå 740 miljarder dollar under tio år i satsningar på främst klimatåtgärder och sänkta medicinpriser.

Att senaten antagit lagpaketet ses som en stor framgång för presidenten. Det antogs med minsta möjliga majoritet, röstsiffrorna 51–50 i kammaren där vicepresident Kamala Harris har utslagsröst.

Reformpaketet går nu vidare till representanthuset där det väntas bli antaget.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera