Annons

Allt fler räknar med evigt låga boräntor

Allt fler räknar med låga räntor under mycket lång tid framöver.

Samtidigt är det vartannat hushåll som både amorterar på lån och sparar för att trygga sin ekonomi.

Jens Magnusson, privatekonom SEB.
Jens Magnusson, privatekonom SEB.

Med hjälp av Demoskop har SEB under flera år frågat svenska hushåll om bland annat ränteförväntningar. I årets undersökning, som utfördes i månadsskiftet april/maj, var det 44 procent som tror att boräntan kommer ligga på högst 3 procent under kommande fem till tio år.

Det är fler jämfört med föregående år, då andelen legat kring 25-30 procent.

Jens Magnusson, privatekonom på SEB, tycker inte att trenden är så konstig.

”Den pågående pandemin och dess negativa påverkan på konjunktur och arbetslöshet gör att centralbanker får svårt att höja räntan framöver. Dessutom är inflationen mycket låg och även av den anledningen lär räntan hållas låg”, säger han.

Drygt var tredje räknar med boräntor i spannet 4-5 procent.

”Det finns också faktorer som borde tala för högre räntor, till exempel att många länder nu måste låna upp enorma summor pengar för att finansiera sina stödpaket”, säger Jens Magnusson.

SEB:s privatekonom anser ändå att hushållen bör gardera sig för ett scenario med högre boräntor.

”Kom ihåg att styrräntor och statslåneräntor inte är samma sak som bolåneräntor. När konjunkturen försämras minskar riskaptiten vilket kan höja både bankernas upplåningskostnader och bolåneräntorna”, säger han.

Jens Magnusson pekar på att riksbanken innan pandemin pratade om en normal styrräntenivå på cirka 2 – 3 procent, vilket skulle innebära boräntor runt 4–5 procents ränta. Undersökningen visar också att var tionde hushåll gör ingenting för att förbereda sig för en framtid med högre boräntor. 54 procent använder både hängslen och livrem genom att amortera samt spara, medan var femte nöjer sig med att amortera på lånen.

Är vi ett land av Bror Duktig-typer?

”Nej, vi är inte överdrivet präktiga. Om man åtar sig ett stort ekonomiskt åtagande som ett bostadslån behöver man också göra sitt bästa för att klara av det.”

”När det nu är unikt låga räntor så bör de allra flesta hushåll ha tillräckliga marginaler för att både spara och amortera”, säger Jens Magnusson som pekar på att Finansinspektionens skärpta regelverk också tvingar en del låntagare att amortera.

Tror du folk sparar tillräckligt?

”Dessvärre visar ett antal undersökningar att det finns många som sparar för lite och som i vissa fall helt saknar sparande och buffert. På individnivå är sparandet ojämnt fördelat mellan olika grupper.”

Drygt hälften får allvarliga problem om boendekostnaderna ökar med 50 procent inom 3 år enligt undersökningen.

”Boendekostnaderna hålls för närvarande nere av mycket låga räntor och energipriser. Helst skulle fler ha möjlighet att klara en 50 procentig ökning utan att få problem”, säger Jens Magnusson.

”För det flesta hyresgäster är det förståeligt att det blir bekymmer om hyran skulle höjas med 50 procent. Hyresgäster har ofta mindre ekonomiska marginaler än de som äger sitt boende och dessutom är hyreslägenheten redan en relativt dyr boendeform i förhållande till yta och standard.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?