ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Allt fler lånar på bostaden

  • Lägenhetens kök och vardagsrum. Foto: Wallenberg Fastighetsförmedling

Bostadsägarna känner sig rika när huspriserna skjuter i höjden. Att höja bolånet utan att flytta blir vanligare, enligt SBAB.

Den starka prisutvecklingen på bostadsmarknaden har gett många ett övervärde i bostaden.

I det förmånliga läget har bostadsägare lockats till att höja bolånet, visar en Sifo-undersökning som statliga bolånebanken SBAB låtit genomföra. 55 procent av tillfrågade bostadsägare svarade att de någon gång utökat sitt bolån utan att flytta, vilket kan jämföras med de 48 procent när undersökningen senast genomfördes 2014.

”De som har ägt sin bostad under lång tid känner sig rika när de ser prisutvecklingen på marknaden och använder låneutrymmet även till andra saker en bostadsrelaterade utgifter så som renoveringar”, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

Bland bostadsägare i medel- och övre medelåldern är det vanligast att utöka lånet. Inom den gruppen, 35-55 år, har 63 procent svarat att de någon gång utökat bolånet. Bostadsägare i åldern 18-35 visar tvärtom på en större försiktighet.

”Den som nyligen har köpt sin första bostad har märkt av hur lånebeloppen ökat de senaste åren. De räknar troligen med att deras nästa boende kommer att bli ännu dyrare och att ett eventuellt övervärde i bostaden kommer att behövas till nästa köp”, säger Emma Persson.

Vanligast är att utöka bolånet för att genomföra renoveringar, men äldre använder gärna även den extra belåningen till sådant som bil-, båt- och husvagnsköp. Emma Persson rekommenderar att vara försiktig med att använda låneutrymmet till sådana köp.

”Använder man pengarna till att renovera kan det öka bostadens värde. Det kan innebära att belåningsgraden inte ökar och kan i längden vara en lönsam investering. Att däremot betrakta det som ett konsumtionsutrymme för rena kapitalvaror tycker jag man ska passa sig för”, säger hon.

Tyck till