ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Jämställdhet

Allt fler kvinnliga styrelseordföranden i börsbolagen

Antalet kvinnliga ledamöter i börsnoterade styrelser stiger med endast 1 procentenhet under 2018 från 33 till 34 procent. Samtidigt ökar andelen kvinnliga ordföranden ordentligt från 6 till 9 procent. Di har hela listan.

Jämställdheten i det svenska näringslivet har en lång väg kvar. Di:s granskning från i torsdags visar att andelen kvinnliga styrelseledamöter i samtliga aktiebolag i landet ligger på endast 20 procent. 

En ny rapport från stiftelsen Allbright, som Di tagit del av exklusivt, visar samtidigt att ökningstakten i börsbolagen avtagit. 2018 ökar antalet kvinnor i styrelserna med så lite som en procentenhet till 34 procent. Det kan jämföras med en ökning med 5 procentenheter under 2017.

”Att takten slår av är oroväckande”, säger Tove Dahlgren, tillförordnad vd på stiftelsen Allbright som arbetar för jämställdhet och mångfald i näringslivet.

"Bolagens önskan att själva få driva frågan om jämställdhet framstår som skenhelig. Nu verkar det snarare som att de vill väcka liv i kvoteringsdebatten igen”, fortsätter hon. 

Men allt är inte dystert. På ordförandepositionen vinner kvinnorna mark. Andelen ordföranden som är kvinnor uppgår 2018 till 9 procent, vilket är en ökning med 3 procentenheter jämfört med 2017. Totalt räknar Stockholmsbörsen nu 27 ordföranden som är kvinnor. 

”Det är verkligen positivt”, säger Tove Dahlgren. 

Allbrights granskning visar att samtliga 8 nya kvinnliga ordföranden under 2018 har tidigare suttit i sina respektive styrelser som medlemmar. Var tredje ny man väljs samtidigt in externt, utan tidigare erfarenhet från den styrelse han ska leda. 

”Rekryteringsvägen skiljer sig åt. Männen har lättare att glida in på tidigare erfarenhet. Kvinnor behöver bevisa sig i konkret arbete”, säger vd:n.

”Det verkar som att man har lättare att se potentialen i män”, fortsätter hon. 

Bland nya ordförandekvinnor syns Dame Amelia Fawcett som håller i maktbolaget Kinneviks klubba samt Charlotte Axelsson på fastighetsbolaget Kungsleden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer