1515
Annons

Allt fler handlar secondhand inför julen

Kanske får du något bättre begagnat av tomten i år? Secondhandhandeln noterar en strålande julhandel.

”Företaget som beställde julgåvor till personalen var en ny kundgrupp för oss”, säger Björn Dreiwitz, som driver en secondhandbutik i Stockholm.

”Försäljningen har jämfört med föregående år ökat med ungefär tio procent sedan Årets julklapp blev offentlig”, säger Lotta Kökeritz, varumärkes- och kommunikationschef på Myrorna.
”Försäljningen har jämfört med föregående år ökat med ungefär tio procent sedan Årets julklapp blev offentlig”, säger Lotta Kökeritz, varumärkes- och kommunikationschef på Myrorna.Foto:Nora Lorek/TT

Det återvunna plagget har utsetts till Årets julklapp och kronprinsessan Victoria valde att gå på Nobelfest i mamma drottningens gamla klänning. Secondhandtrenden har fått draghjälp och är het i julhandeln.

”Försäljningen har jämfört med föregående år ökat med ungefär tio procent sedan Årets julklapp blev offentlig. Det går jättebra för oss och våra butiker rapporterar att de ser många nya kunder som inte varit där förut, så det är jätteroligt”, säger Lotta Kökeritz, varumärkes- och kommunikationschef på Myrorna, som har 33 försäljningsställen runt om i landet och en webbshop.

Det är ju svårt att avgöra om kunderna ger bort sina secondhandinköp i julklapp, men Lotta Kökeritz påpekar att Myrornas hemliga julklapp, värd 50 kronor, har sålt mycket bra.

Även Björn Dreiwitz, som driver butiken Uppåt väggarna, vittnar om ett ökat intresse överlag, och ett ”ökat julklappstänk”, särskilt när det gäller porslin, glas och andra prylar. Ett företag valde att ge secondhandklapp till sina 85 anställda.

”Vi har redan fått flera positiva reaktioner från anställda på företaget. Någon sade till och med att hon tyckte att det var de bästa och roligaste julklapparna de fått av företaget någonsin. Kul”, säger han till TT.

Frida Dunger Johnsson, verksamhetschef på Emmaus Stockholm, ser att försäljningen i Emmaus butiker i Stockholm steg markant efter utnämningen av det återvunna plagget som Årets julklapp.

”Försäljningen har under de senaste fyra veckorna gått upp med 14 procent, jämfört med 2017”, säger hon.

Även antalet besök i butikerna har ökat. Vecka 50 hade butikerna 17 procent fler besökare än samma vecka förra året.

”Intresset har helt klart varit större. Det är jättekul att se.”

Frida Dunger Johnsson tror att den varma sommaren med torka och bränder bidragit till att människor fått upp ögonen för hur vår konsumtion påverkar klimatet.

Tomas Bjöersdorff är chef för Erikshjälpens secondhandverksamhet, med 63 fysiska butiker och en nätbutik. Han vittnar också om ökad försäljning.

”December ser ut att bli bättre än tidigare år. Och då jämför vi med förra året, som i många stycken var rekordår för Erikshjälpen.”

Han tror att utnämningen av Årets julklapp bara är en av flera bidragande orsaker.

”Medvetenheten har blivit starkare hos privatpersoner om att miljöeffekten är direkt avhängig av hur vi konsumerar. Vi har också en trend sedan några år där framför allt ungdomar söker sig till våra butiker för att hitta sin speciella stil”, säger Tomas Bjöersdorff.

Så bli inte förvånad om paketet under granen låg under en annan gran en tidigare jul.


Innehåll från Cancer Research KIAnnons

Samverkan är nyckeln till framtidens cancervård

Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.
Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.Foto:Andrea Björsell & Ulf Sirborn

I takt med att fler tekniker utvecklas och ser dagens ljus talas det alltmer om ett paradigmskifte inom cancervården. Några som är måna om att driva forskningen framåt genom samverkan är Karolinska Institutet. Med en gemensam satsning på precisionsmedicin med Karolinska Universitetssjukhuset och cellterapier för cancerpatienter vill de sätta patienten i första rummet. 

Forskning, innovation och utbildning inom bland annat cancer står högt i kurs hos Karolinska Institutet. I februari 2021 etablerades Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK) – ett virtuellt centrum med syfte att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicin hela vägen från forskning in i hälso- och sjukvårdens vardag. Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, menar att precisionsmedicin är den enda – och rätta – vägen att gå. 

– Begreppet precisionsmedicin är på fleras läppar. Anledningen till att det är så aktuellt är att vi ser en utveckling som är remarkabel. Vi har en fantastisk utökning av nya kunskaper, tekniker och diagnostiska verktyg där vi också genererar mer och mer data på varje patient. Cancerområdet är ett av de områden som har kommit längst inom utvecklingen av precisionsmedicin, drivet av utvecklingen av ny kunskap och nya tekniker, målstyrda mer precisa läkemedel samt nya biomarkörer, säger hon. 

Läs mer om precisionsmedicin här

Unikt samarbete

Precisionsmedicin syftar till att ge patienter behandling och vård som är skräddarsydd utifrån patientens behov och förutsättningar. Fördelarna är många och ger vinster för både individ och samhälle. Bland annat möjlighet till tidig diagnostik och effektivare behandlingar. 

– Vi måste rigga sjukvården så att vi kan nå vårt mål – att kunna erbjuda rätt behandling i rätt tid till varje enskild patient. PMCK är ett unikt samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som hoppas göra det här möjligt, säger Anna Martling. 

Ett annat centrum där samverkan står i fokus är NextGenNK. Centrumet är Vinnova-finansierat och syftar till utvecklingen av nästa generations cellterapier mot cancersjukdomar. Företrädare är aktörer inom akademin, hälso- och sjukvården och industrin. 

–  Centrumet koordineras av Karolinska Institutet och samarbetar med Karolinska Universitetssjukhuset och ett tiotal framstående nationella och internationella industripartners. Mycket av den utveckling som sker inom cellterapier sker i synergier mellan dessa områden, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet. 

Här läser du mer om NextGenNK

”Ett spännande fält”

Han förklarar att många industrier och företag ser fördelaktigt på samarbete med universiteten där man kan få del av ny kunskap. Samtidigt får universiteten ta del av nyttiggörande upptäckter i praktiken. 

Sedan centrumet startades upp i början av januari 2020 har forskningen gått snabbt framåt. 

– Vi har nya läkemedelskandidater, i form av tumörspecifika immunceller, i klinisk prövning. Det är ett spännande fält med stor utvecklingspotential där vi hoppas kunna göra stor skillnad i framtidens cancerbehandling. Dock är det inte enkelt med terapier. Det handlar om levande läkemedel som ska fungera som mini-missiler för att eliminera tumörceller hos den cancersjuka patienten. Men, genom samarbete mellan de olika parter tror och hoppas vi att vi kan driva vården framåt och göra skillnad, säger Hans-Gustaf Ljunggren. 

Fakta: Cancer Research  
Cancer Research KI är en paraplyorganisation för cancerforskningen vid KI med över 300 forskningsgrupper. Genom kombinationen av cancerforskning - med forskare inom ett flertal olika discipliner - och klinisk onkologi, verkar organisationen för att främja nya upptäckter som kan hjälpa patienter och gynna samhället. Till organisationens uppdrag hör även att synliggöra spetsforskningen inom cancerområdet vid KI. Här kan du läsa mer om Cancer Reseach KI.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cancer Research KI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?