Annons

Allsvenskt fotbollslag till börsen

Svensk fotboll närmar sig näringslivet. Nu väljer Uppsala-klubben Sirius att sälja andelar i sin spelartrupp inför återkomsten till fotbollens finrum.

IK Sirius Alexander Nilsson och Ante Björkebaum
IK Sirius Alexander Nilsson och Ante BjörkebaumBild:TT

För några veckor sedan kunde Uppsala-laget Sirius fira ett avancemang till Allsvenskan, Sveriges högsta serie i fotboll. Nu väljer klubben att stärka upp med kapital genom en börsnotering av hela spelartruppen.

”Hela styrelsen tyckte att det här verkade vara ett intressant projekt. Inte bara som en kortsiktig uppfinansisering av vår verksamhet, utan också för att det är en innovation inom lagidrotten. Det triggade vårt intresse”, säger IK Sirius ordförande Ove Sjöblom till Di.

Initiativet är det första i sitt lag i svensk fotboll och görs i samarbete med sportbörsen Trade In Sports. Föreningens mål är att sälja 9.000 andelar för 100 kronor styck.

Det skulle inbringa 900.000 kronor i nytt kapital till Sirius inför återkomsten i Allsvenskan.

”Pengarna ska förstärka verksamheten i stort. Precis som många andra klubbar har vi haft problem med likviditeten. Det här är ett sätt att tidigarelägga våra intäktsströmmar.”

Moroten för investerarna är att de får ta del av 30 procent från det eventuella överskott som klubben gör på samtliga spelarförsäljningar under perioden juli 2017 till mars 2018. Men om klubben i sin tur köper in nya spelare kommer kostnaden för dessa att dras av från avkastningen. 

Ove Sjöblom medger att det inte handlar om någon säker investering, eftersom den eventuella avkastningen avgörs av spelarnas prestationer på fotbollsplanen och ett framtida intresse för dessa från andra klubbar.

”Det är ju den svåra biten, naturligtvis. Om det här ska bli lyckat och vara ett framtida verktyg för oss att skapa finansiering, så är det nog så att vi på längre sikt måste ge avkastning. Annars tror vi att det här, för vår del, blir en kort historia.”

”Men vi tror att det finns många som vill vara med för att man har ett stort Sirius-hjärta. Förutom den eventuella avkastningen handlar det här också om ett enkelt sätt att stötta klubben på”, tillägger han. 

Sedan 2015 har det internationella fotbollsorganet FIFA förbjudit tredjepartsägande i enskilda spelare – efter att kontroverser kring ägarförhållanden blossat upp i samband med att flera stora stjärnor skulle byta klubb. 

Men det är tillåtet att ha ett andelsägande i klubbarnas totala övergångsöverskott, där riskkapitalet inte är vigt till ett specifikt ändamål. Ove Sjöblom menar att detta faktum kommer skydda Sirius från yttre påtryckningar från investerarna.

”Vi tror inte att det här kommer att styra oss, på det sätt att vi inte törs köpa spelare om vi sålt någon. Enligt reglerna får vi inte låta någon utomstående påverka hur vi gör våra förvärv.” 

Bolaget Trade In Sports, som tillhandahåller börstjänsten där Sirius nu noteras, har sedan tidigare flera enskilda idrottare ute på marknaden. Det handlar bland andra om skridskoåkaren Erika Lindgren och golfaren Alexander Björk.

”De flesta av investerarna satsar sina pengar med hjärtat och tycker att sportbörsen är ett roligare alternativ än rena donationer”, har vd:n Claes Holmström tidigare sagt till Di.

Sirius hoppas nu att den banbrytande satsningen kommer sätta klubben på kartan och inspirera andra föreningar att sjösätta liknande projekt.

”Man måste givetvis ta hänsyn till de förutsättningar som finns i den region eller stad som föreningen är verksam i. Men jag tror att det kommer dyka upp fler och fler som tycker att det här är intressant”‚ säger Ove Sjöblom, Sirius styrelseordförande. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?