ANNONS:
Till Di.se

Allras vd: ”Vi får rätsida på det här”

  • Alexander Ernstberger, vd för Allra. Foto: Hampus Andersson

Trots bakslag i domstolar och dubbla polisanmälningar ser Allras vd Alexander Ernstberger en framtid för fondbolaget.

”Jag både tror och hoppas på att vi kommer att få rätsida på det här”, säger han.

Rådgivarna var utsedda, revisorsfirman hade gått igenom finanserna och ledningen var förberedd. I januari var fondbolaget Allra redo att gå ut med sina börsplaner. Under det andra kvartalet skulle premiären ske.

Men då smällde det. En lång rad avslöjanden i SvD kring fondernas svaga utveckling, lönsamma internaffärer och bolagets tveksamma informationsgivning utlöste strömhopp från den namnkunniga styrelsen.

I förra veckan kom nästa smäll när Pensionsmyndigheten avregistrerade Allras fonder från PPM-systemet och krävde försäljning av samtliga fondandelar, värda 16 miljarder kronor.

Men Allra har tagit strid i flera instanser. Trots motgångarna är Alexander Ernstberger stridslysten.

”Jag tror kanske att många skulle ha gett upp för länge sedan. Men jag är starkt övertygad om att vi kommer att få rätt i sakfrågan och brinner för att utveckla Allra.”

Pensionsmyndigheten och revisionsfirman Deloitte har polisanmält bolaget och en förundersökning är inledd.

Alexander Ernstberger uppger dock att han varken har blivit kallad till förhör eller delgivits misstanke om brott. Han anser att anmälningarna är ett sätt att blanda bort korten.

”Det finns en strategi bakom det. Polisanmäla någon kan alla göra. Men det flyttar också fokus från sakfrågan. Nu är det ingen som skriver om sakfrågan, alla skriver om de polisanmälda.”

Särskilt Deloittes agerande gör honom ”förvånad och besviken”. Revisionsfirman har arbetat med Allragruppen i mer än fyra år.

”De har reviderat 2015, delar av 2016 och förberett bolaget för en börsnotering tillsammans med två investmentbanker. Så vad de har hittat nu, som de inte har hittat tidigare, undrar jag.”

Deloitte skriver i sin revisorsanmälan det finns ”anledning att ifrågasätta huruvida kundernas intressen har tillvaratagits” och undrar om vissa affärer har varit lagliga.

”De har sagt att det ser konstigt ut, men samtidigt har de inte kunnat finna några formella fel. Att det ser konstigt ut är inte en anledning att polisanmäla någon.”

Hur ska ni fortsätta om ni får tillbaka möjligheten att verka på fondtorget?
”Det krävs naturligtvis massiva åtgärder för att återskapa förtroendet.”

Men du tror att det finns en framtid för Allra?
”Ja, det är jag övertygad om.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies