1515
Annons

Allras vd: ”Vi får rätsida på det här”

Trots bakslag i domstolar och dubbla polisanmälningar ser Allras vd Alexander Ernstberger en framtid för fondbolaget.

”Jag både tror och hoppas på att vi kommer att få rätsida på det här”, säger han.

Alexander Ernstberger, vd för Allra.
Alexander Ernstberger, vd för Allra.Bild:Hampus Andersson

Rådgivarna var utsedda, revisorsfirman hade gått igenom finanserna och ledningen var förberedd. I januari var fondbolaget Allra redo att gå ut med sina börsplaner. Under det andra kvartalet skulle premiären ske.

Men då smällde det. En lång rad avslöjanden i SvD kring fondernas svaga utveckling, lönsamma internaffärer och bolagets tveksamma informationsgivning utlöste strömhopp från den namnkunniga styrelsen.

I förra veckan kom nästa smäll när Pensionsmyndigheten avregistrerade Allras fonder från PPM-systemet och krävde försäljning av samtliga fondandelar, värda 16 miljarder kronor.

Men Allra har tagit strid i flera instanser. Trots motgångarna är Alexander Ernstberger stridslysten.

”Jag tror kanske att många skulle ha gett upp för länge sedan. Men jag är starkt övertygad om att vi kommer att få rätt i sakfrågan och brinner för att utveckla Allra.”

Pensionsmyndigheten och revisionsfirman Deloitte har polisanmält bolaget och en förundersökning är inledd.

Alexander Ernstberger uppger dock att han varken har blivit kallad till förhör eller delgivits misstanke om brott. Han anser att anmälningarna är ett sätt att blanda bort korten.

”Det finns en strategi bakom det. Polisanmäla någon kan alla göra. Men det flyttar också fokus från sakfrågan. Nu är det ingen som skriver om sakfrågan, alla skriver om de polisanmälda.”

Särskilt Deloittes agerande gör honom ”förvånad och besviken”. Revisionsfirman har arbetat med Allragruppen i mer än fyra år.

”De har reviderat 2015, delar av 2016 och förberett bolaget för en börsnotering tillsammans med två investmentbanker. Så vad de har hittat nu, som de inte har hittat tidigare, undrar jag.”

Deloitte skriver i sin revisorsanmälan det finns ”anledning att ifrågasätta huruvida kundernas intressen har tillvaratagits” och undrar om vissa affärer har varit lagliga.

”De har sagt att det ser konstigt ut, men samtidigt har de inte kunnat finna några formella fel. Att det ser konstigt ut är inte en anledning att polisanmäla någon.”

Hur ska ni fortsätta om ni får tillbaka möjligheten att verka på fondtorget?
”Det krävs naturligtvis massiva åtgärder för att återskapa förtroendet.”

Men du tror att det finns en framtid för Allra?
”Ja, det är jag övertygad om.”

Covidtopp uteblev – trots terminsstart

Covidspridningen i Sverige har i stort sett varit oförändrad den senaste tiden. I Finland varnas dock för en svårare period – och Sveriges statsepidemiolog säger att vi inte kan andas ut.

Foto:D-Keine

”Förra året låg toppen kring årsskiftet och då brukar det dra i gång några veckor dessförinnan. Vi måste ha en beredskap för det”, säger statsepidemiolog Anders Lindblom till TT.

Covid-19 klassas fortfarande som en pandemi. Smittspridningen håller sig på en förhållandevis hög nivå men de som insjuknar blir inte lika allvarligt sjuka som tidigare.

Enligt statsepidemiologen är det lätt att tänka att covid-19 inte längre är en allvarlig sjukdom, men det beror på att vi har hög vaccinationstäckning och att befolkningen har följt myndighetens råd.

”Tappar vi det här, om vaccinationerna avtar och immuniteten minskar, så kommer vi att få se fler allvarligt sjuka och dödsfall till vintern”, säger Lindblom.

För ett år sedan pratades det intensivt om nya varianter av coronaviruset som alfa och delta. Den variant som dominerat sedan årsskiftet är omikron och dess undervariant som tog över i Sverige i maj.

Nu har takten blivit långsammare. Anledningen till det är att virus vanligen muterar snabbare i början. En ny virusvariant tar över om den är mer smittsam än den dominerande, och det ska mycket till för att en ny variant ska bli mer smittsam än omikron.

”Vi kan inte utesluta att det kommer fler varianter, men det sker inte i samma takt som i början”, säger Anders Lindblom.

Den senaste statistiken från Socialstyrelsen visar att 797 personer vårdas för covid-19 i Sverige. Ytterligare 11 intensivvårdas. Det kan jämföras med februari i år då drygt 2 000 personer vårdades och 93 intensivvårdades. Antalet som vårdas har legat på en stabil nivå över sommaren.

I ett av de scenarier som Folkhälsomyndigheten tagit fram spåddes en topp i september, kort efter att skolan dragit i gång och i och med att fler återvänder till sina arbetsplatser.

Scenarierna är baserade på matematiska modeller och ska enligt myndigheten inte ses som prognoser. Likväl kan de ge en fingervisning. Men det blev ingen topp i september. Att den uteblev kan ha att göra med att vi har haft förhållandevis hög smittspridning under hela sommaren och att immuniteten därför är hög.

”Det visar hur svårt det är att förutse spridningsvägar av det här viruset”, säger Anders Lindblom.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera