Allras ägarduo gjorde vinst på 100 miljoner

Pensionsfondsbolaget Allras två huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson gjorde en vinst på 100 miljoner kronor, när de 2012 gjorde en privat affär med huvudägaren i finansbolaget Oak Capital, skriver Svenska Dagbladet.

Alexander Ernstberger.
Alexander Ernstberger.Bild:Hampus Andersson (Di)

Samma år betalade Allra - som då hette Svensk Fondservice - omkring 430 miljoner kronor med fondspararnas pengar för värdepapper från två internationella finansbolag. Runt 170 miljoner av de 430 miljoner kronorna - nästan 40 procent - gick till Oak Capital som förmedlade köpet, har Ekot tidigare avslöjat.

Affärerna ledde till att PPM-spararna blev blåsta på mångmiljonbelopp, enligt Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi, då avgiften som Oak Capital tog ut var ett kraftigt överpris.

Oak Capitals vd och ytterligare en person från Oak Capital är i dag högt uppsatta chefer i Allra.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?