Allra ger inte upp

Allra har ett sista halmstrå i kampen mot Pensionsmyndigheten. Förvaltningsrätten nobbar fondbolaget – men tingsrätten har inte bestämt om 16 PPM-miljarder ska lösas in eller frysas.

Gunnar Axén.
Gunnar Axén.Bild:Hampus Andersson
Bild:TT

Allra stretar emot Pensionsmyndighetens begäran om omedelbar inlösen av fondbolagets PPM-pengar.

I slutet av förra veckan polisanmäldes fondbolaget av såväl Pensionsmyndigheten som sina egna revisorer. Revisorerna anmälde ledande befattningshavare i Allra för trolöshet mot huvudman, alternativt bedrägeri, och lämnade därefter uppdraget.

Men Allra ger sig inte utan strid. Fondbolaget har begärt att Pensionsmyndighetens säljorder ska frysas i väntan på rättslig prövning, så kallad inhibition.

Dessutom har Allras advokater begärt samma sak av Stockholms tingsrätt, samt anmält Pensionsmyndigheten till Konkurrensverket för missbruk av dominerande ställning.

”Man måste komma ihåg att det är helt irreversibelt att genomföra Pensionsmyndighetens begäran om det sedan visas rättsligt att det är felaktigt. Det är därför det finns möjlighet att begära inhibition”, säger Allras ordförande Gunnar Axén till Di.

Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten, backar dock inte.

”Det står Allra fritt att vara missnöjt med det här beskedet, även om vi tycker att det naturliga i sådana här situationer är att man faktiskt funderar på vad som gått snett i stället för att vända sig mot de som ser till pensionsspararnas intresse”, säger han.

Hur gör ni om Allra vägrar betala?
”För det första har vi dialog med finansinspektionen i Luxemburg, som ska se till att Allra och förvaringsinstitutet fullgör sina skyldigheter. Sedan är Allra enligt samarbetsavtalet skyldigt att fullgöra säljordern.”

Fonderna är registrerade i Luxemburg, och står därmed under tillsyn av lilleputtlandets finansinspektion.

”Först och främst vill vi att verkställigheten av beslutet ska inhiberas så att det går att göra en rättssäker prövning av ärendet”, säger Gunnar Axén.

Striden om pensionsspararnas 16 miljarder har kokat ned till att Pensionsmyndigheten hänvisar till det uppsagda – civilrättsliga – samarbetsavtalet, medan Allra hävdar att det är ett myndighetsbeslut som kan överklagas i Förvaltningsrätten.

Under måndagen beslutade Förvaltningsrätten att avslå Allras ärende.

”Pensionsmyndighetens skrivelse den 16 mars 2017 är inte ett överklagbart beslut”, skriver domstolen.

Saken prövades nyligen när Falcon Funds förgäves vandrade hela vägen upp till Högsta förvaltningsdomstolen.

”Generellt sett är det precis samma regelverk som ska tillämpas”, säger Mikael Westberg.

Kan du se någon rimlig förklaring till att Allra bortser från Högsta förvaltningsdomstolens avslag i Falcon-fallet?
”Nej, jag har väldigt svårt att förstå det. Jag tycker att det viktiga nu är att få till stånd en ordnad inlösen med pensionsspararnas bästa för ögonen.”

Gunnar Axén kom in i Allra efter att Ebba Lindsö avgick i samband med att Pensionsmyndigheten kallade till sig bolaget för frågor.

Hur tänker du kring ditt uppdrag i dag?
”Jag gick in i det i en situation där bolaget var kritiskt ifrågasatt och granskat, och utifrån de förutsättningarna tog jag mig an bolaget”, säger Gunnar Axén.

Men är det inte ett annat läge när revisorn polisanmäler bolaget och lämnar uppdraget?
”Saker och ting händer hela tiden och man får förhålla sig till dem, så enkelt är det.”

Allras vd Alexander Ernstberger har avböjt att tala om rättsprocessen.

Pensionsmyndigheten har lämnat en delrapport till regeringen med en rad åtgärder för att stärka konsumentskyddet på fondtorget, skriver SvD på måndagen.

Bland annat ska för små fonder stoppas och det ska krävas en historik på tre år för att släppas in. Ett radikalt förslag är att porta fonder med mer än 50 procent av sitt fondkapital i PPM.

Exakt hur det ska gå till är ännu inte klart. Utspelet väcker frågor om hur existerande fonder ska hanteras – flera av storbankernas generationsfonder ligger runt 90 procent.

”Det där är en fråga vi kommer att titta på fram till juni när vi ska slutredovisa. De där frågorna finns med, och är helt relevanta”, säger Mikael Westberg

En förvaltare som skulle drabbas är Didner & Gerge. Bolaget ligger just över gränsen med sin största aktiefond, som förvaltar 23,5 PPM-miljarder.

”Skulle det vara så är det inget roligt för oss. Men om man ska vara riktigt krass är det PPM-systemet man ska värna, och sedan får man gilla läget”, säger Henrik Didner till Di.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?