ANNONS:
Till Di.se

Allra dribblar bort pensionsspararna

  • Foto: Colourbox

Det kändistäta pensionsbolaget Allra, med tidigare justitieministern Thomas Bodström och styrelseproffset Meg Tivéus i styrelsen, dribblar bort pensionsspararna, skriver SvD. Det handlar om miljardbelopp i missad avkastning jämfört med Sjunde AP-fondens Såfa.

Allra har över 130.000 sparare med drygt 18 miljarder kronor i sparkapital i fyra fonder. Det gör pensionsförvaltaren till en av de största förvaltarna inom PPM som vill hjälpa spararna att få en bra pension, heter det på hemsidan, men i praktiken dribblar man bort dem på miljardbelopp, skriver SvD.

Allra lyfter fram att aktiefonden Allra Modig är ”en bra pensionsfond” med ”ordentlig avkastning”, men detta stämmer inte enligt SVD, som skriver att fondens risknivå kan jämföras med Sjunde AP-fondens Såfa, vars värdeutveckling är enorm jämfört med aktiefonden Allra Modig. Såfan har under åren 2012-2016 stigit mer än dubbelt så mycket som Allra Modig, enligt SvD. Dessutom är avgiften i Såfan mindre än en fjärdedel jämfört med Allras, 0,11 procent mot 0,48 procent i avgift.

Även Allras globala aktiefond Strategi Lagom beskrivs vara en ”bra pensionsfond”. Det finns dock inga jämförelser med andra fonder. På SvD:s fråga vad Allra menar med formuleringen svarar Allras kommunikationschef Anton Abele, som tidigare har varit riksdagsledamot för Moderaterna, att 80 procent av kunderna har valt Modig och Lagom och därmed fått en årlig avkastning på drygt 8 procent att det överstiger Pensionsmyndighetens avkastningsprognos för aktier på 6,5 procent per år-

Det är dock en irrelevant jämförelse, enligt Pensionsmyndighetens pressekreterare Jimmy Larsson Hagberg.

”Räknat som snittavkastning över fem år presterar Allras fonder nämligen bland de absolut sämsta i kategorin globalfonder”, säger han till SvD.

I början på 2012 hade aktiefonderna Modig och Lagom 4,3 miljarder kronor i förvaltat kapital. Med den årliga uppgången på drygt 10 procent hade kapitalet vuxit till 6,9 miljarder kronor i slutet av förra året. Det kan jämföras med motsvarande summa för Såfan som under samma period vuxit till 11 miljarder, alltså en skillnad på cirka 4 miljarder kronor.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies