Annons

Allra dribblar bort pensionsspararna

Det kändistäta pensionsbolaget Allra, med tidigare justitieministern Thomas Bodström och styrelseproffset Meg Tivéus i styrelsen, dribblar bort pensionsspararna, skriver SvD. Det handlar om miljardbelopp i missad avkastning jämfört med Sjunde AP-fondens Såfa.

Bild:Colourbox

Allra har över 130.000 sparare med drygt 18 miljarder kronor i sparkapital i fyra fonder. Det gör pensionsförvaltaren till en av de största förvaltarna inom PPM som vill hjälpa spararna att få en bra pension, heter det på hemsidan, men i praktiken dribblar man bort dem på miljardbelopp, skriver SvD.

Allra lyfter fram att aktiefonden Allra Modig är ”en bra pensionsfond” med ”ordentlig avkastning”, men detta stämmer inte enligt SVD, som skriver att fondens risknivå kan jämföras med Sjunde AP-fondens Såfa, vars värdeutveckling är enorm jämfört med aktiefonden Allra Modig. Såfan har under åren 2012-2016 stigit mer än dubbelt så mycket som Allra Modig, enligt SvD. Dessutom är avgiften i Såfan mindre än en fjärdedel jämfört med Allras, 0,11 procent mot 0,48 procent i avgift.

Även Allras globala aktiefond Strategi Lagom beskrivs vara en ”bra pensionsfond”. Det finns dock inga jämförelser med andra fonder. På SvD:s fråga vad Allra menar med formuleringen svarar Allras kommunikationschef Anton Abele, som tidigare har varit riksdagsledamot för Moderaterna, att 80 procent av kunderna har valt Modig och Lagom och därmed fått en årlig avkastning på drygt 8 procent att det överstiger Pensionsmyndighetens avkastningsprognos för aktier på 6,5 procent per år-

Det är dock en irrelevant jämförelse, enligt Pensionsmyndighetens pressekreterare Jimmy Larsson Hagberg.

”Räknat som snittavkastning över fem år presterar Allras fonder nämligen bland de absolut sämsta i kategorin globalfonder”, säger han till SvD.

I början på 2012 hade aktiefonderna Modig och Lagom 4,3 miljarder kronor i förvaltat kapital. Med den årliga uppgången på drygt 10 procent hade kapitalet vuxit till 6,9 miljarder kronor i slutet av förra året. Det kan jämföras med motsvarande summa för Såfan som under samma period vuxit till 11 miljarder, alltså en skillnad på cirka 4 miljarder kronor.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera