1515

Allra-advokat: Åklagarens bevisning är tunn

Allra har blivit symbol för ett kritiserat pensionssystem, enligt advokaten Carl-Johan Malmberg.

I själva verket tjänade pensionsspararna pengar på de misstänkta transaktionerna, enligt Allra-vd:ns försvarare.

Enligt åklagarna har pensionsspararna snuvats på minst 137 miljoner kronor genom det sätt som Svensk fondservice, senare Allra, gjorde affärer. Arvodet på 170 miljoner kronor som betalades till mellanhanden Oak Capital som ersättning för att göra två så kallade warrantaffärer var oskäligt, enligt åklagaren.

”De (pensionsspararna) har tjänat 120 miljoner kronor. Åklagaren menar att det inte har betydelse. Det är klart att det är genant att säga att spararna egentligen har tjänat på affärerna, säger Carl-Johan Malmberg”, som företräder Allra-vd:n Alexander Ernstberger.

Allra-grundarna misstänks bland annat för grovt mutbrott och trolöshet mot huvudman, för att ha agerat ansvarslöst med pensionsspararnas pengar. Men åklagarens bevisning är tunn, enligt Ernstbergers försvar.

Att de specifika affärerna skulle ha kunnat göras utan en mellanhand är inte sant, enligt Carl-Johan Malmberg, och Oak Capital beräknade sitt arvode enligt gängse normer på marknaden vid tidpunkten. Värdepappersaffärerna var av en särskild art.

”Det är inte som att gå in på Biltema och köpa gummihandskar. Det här är produkter som måste byggas”, säger Carl-Johan Malmberg.

En huvudfråga rör vem som hade ansvar för att de specifika affärerna gjordes, enligt Ernstbergers försvar som presenterade sin sakframställan i Stockholms tingsrätt på tisdagen.

Enligt dem låg det slutliga ansvaret för att besluta om och verkställa affärerna hos det fondbolag som Svensk fondservice samarbetade med när det gäller fondförvaltningen. Svensk fondservice roll i det hela var att man föreslog att man skulle ta fram så kallade hävstångsprodukter som skulle kunna ge stor avkastning.

”Svensk fondservice gjorde inte affärer med Oak. Det är felaktigt om man påstår det”, säger Carl-Johan Malmberg.

”Det rör sig också om blygsamma pengar i det stora sammanhanget”.

Vid tidpunkten förvaltades totalt runt sju miljarder kronor i Svensk fondservices fonder.

Försvaret lyfter också att warrantaffärerna som gjordes granskades av Finansinspektionen som inte haft något att erinra mot dem.

Det centrala i åtalet är att warrantaffärerna följdes av en aktieaffär där Oak Capital köpte andelar i bolag som ägdes av Allra-grundarna för totalt drygt 100 miljoner kronor. Det som åklagaren menar är en muta.

”Det är två vitt skilda affärer. Hade aktieaffären inte blivit av hade warrantaffären ändå genomförts”, säger Carl-Johan Malmberg.

TT: Varför gjordes aktieaffären?

”Det är framför allt att man ville ha ett delägande och ett samarbete mellan de båda aktörerna. Att man kunde se att Svensk fondservice kunde tjäna pengar på att ha tillgång till Oaks kunskap och erfarenhet”, säger Carl-Johan Malmberg.


Innehåll från KIAAnnons

Laddbara bilar – så kan fler tjäna på att välja rätt modell

Minskad klimatpåverkan.

Dessutom kan du köra utan varken buller eller onödigt höga bränslekostnader.

I takt med att nya modeller lanseras blir fördelarna med att välja en laddbar bil allt tydligare.

Så ska Kia lyckas ställa om till laddbara bilar till 2024 

Det första som slår en när man kör på el är vilken tyst och behaglig upplevelse det är.

Det andra är känslan av att slippa betala räkningarna för bensin eller diesel, att köra på eldrift ger en rejäl besparing i drivmedelskostnad jämfört med fossila bränslen.

Men hur trevliga dessa fördelar än är hamnar de i skuggan av den största och viktigaste vinsten med laddbara bilar: en minskad klimatpåverkan.

Låga CO2-utsläpp

Kia har målmedvetet utvecklat laddbara bilar av olika slag under en lång rad år.

Resultatet är slående: Det genomsnittliga utsläppet av koldioxid i Kias modellprogram är 46 gram per kilometer. Snitt för alla biltillverkare på den svenska marknaden är 92 gram (under perioden januari–oktober 2021).

För Kia har ambitionen länge varit att så många som möjligt ska få tillgång till laddbara alternativ. Bilarna utvecklas för många – inte bara några få. Denna filosofi ligger till grund för elektrifieringen av modellprogrammet, men finns också med i tankarna kring hur varje enskild bil utrustas med funktioner som underlättar, underhåller och skyddar.

Snabb laddning

Kia har ett brett utbud av både rena elbilar och laddhybrider. Lanseringen av Kia EV6, som baseras på en unik elbilsplattform (E-GMP) med 800-voltsteknik, är startskottet för en helt ny generation elbilar.

Vid en snabbladdare (250 kW) kan EV6 laddas från 10 till 80 procent på 18 minuter, och 100 kilometers räckvidd tar 4,5 minuter att ladda. För att laddningen ska vara smidig i alla avseenden ger Kia Charge tillgång till laddnätverket Ionity, som byggs ut i snabb takt över hela Europa.

I E-GMP-plattformen finns ett batteripaket integrerat i golvet, vilket ger väl tilltagna innerutrymmen och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Pendling med lägre utsläpp

Ett annat alternativ är att välja någon av Kias laddhybrider. Exempelvis den sjusitsiga, fyrhjulsdrivna SUV:en Kia Sorento Plug-In Hybrid, som har en räckvidd på el upp till 57 kilometer. Det gör att daglig pendling till och från arbetet kan ske på eldrift. Vid längre resor övergår bilen till effektiv hybriddrift.

Redan i dag är 77 procent av alla bilar som Kia säljer i Sverige laddbara. Det är en viktig del i förklaringen att Kia det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet av de bästsäljande bilmärkena i Sverige, men målet är högre än så. År 2024 ska 100 procent av försäljningen på den svenska marknaden bestå av laddbara bilar.

Kia har dessutom förbundit sig att företagets hela globala kedja ska vara koldioxidneutral senast 2045, och ett delmål är att hela modellutbudet i Europa ska vara helelektriskt 2035.

Bjuder på hemladdning

I Sverige finns god tillgång till grön elektricitet. Kia har inlett samarbete med Boo Energi, som enbart levererar el från förnyelsebara energikällor som sol, vind, vatten och biobränsle.

Konkret går det till så att Kia bjuder på hemladdning för en körsträcka på upp till 4 200 mil, under tre år, när köparen tecknar ett elavtal med Boo Energi.

Från den första överraskningen när man hamnar bakom ratten i en laddbar bil – den omedelbara kraften, komforten och ljudnivån – till en vardag som blir både billigare, roligare och med mindre klimatpåverkan.

Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?