Annons

Allra-advokat: Åklagarens bevisning är tunn

Allra har blivit symbol för ett kritiserat pensionssystem, enligt advokaten Carl-Johan Malmberg.

I själva verket tjänade pensionsspararna pengar på de misstänkta transaktionerna, enligt Allra-vd:ns försvarare.

Enligt åklagarna har pensionsspararna snuvats på minst 137 miljoner kronor genom det sätt som Svensk fondservice, senare Allra, gjorde affärer. Arvodet på 170 miljoner kronor som betalades till mellanhanden Oak Capital som ersättning för att göra två så kallade warrantaffärer var oskäligt, enligt åklagaren.

”De (pensionsspararna) har tjänat 120 miljoner kronor. Åklagaren menar att det inte har betydelse. Det är klart att det är genant att säga att spararna egentligen har tjänat på affärerna, säger Carl-Johan Malmberg”, som företräder Allra-vd:n Alexander Ernstberger.

Allra-grundarna misstänks bland annat för grovt mutbrott och trolöshet mot huvudman, för att ha agerat ansvarslöst med pensionsspararnas pengar. Men åklagarens bevisning är tunn, enligt Ernstbergers försvar.

Att de specifika affärerna skulle ha kunnat göras utan en mellanhand är inte sant, enligt Carl-Johan Malmberg, och Oak Capital beräknade sitt arvode enligt gängse normer på marknaden vid tidpunkten. Värdepappersaffärerna var av en särskild art.

”Det är inte som att gå in på Biltema och köpa gummihandskar. Det här är produkter som måste byggas”, säger Carl-Johan Malmberg.

En huvudfråga rör vem som hade ansvar för att de specifika affärerna gjordes, enligt Ernstbergers försvar som presenterade sin sakframställan i Stockholms tingsrätt på tisdagen.

Enligt dem låg det slutliga ansvaret för att besluta om och verkställa affärerna hos det fondbolag som Svensk fondservice samarbetade med när det gäller fondförvaltningen. Svensk fondservice roll i det hela var att man föreslog att man skulle ta fram så kallade hävstångsprodukter som skulle kunna ge stor avkastning.

”Svensk fondservice gjorde inte affärer med Oak. Det är felaktigt om man påstår det”, säger Carl-Johan Malmberg.

”Det rör sig också om blygsamma pengar i det stora sammanhanget”.

Vid tidpunkten förvaltades totalt runt sju miljarder kronor i Svensk fondservices fonder.

Försvaret lyfter också att warrantaffärerna som gjordes granskades av Finansinspektionen som inte haft något att erinra mot dem.

Det centrala i åtalet är att warrantaffärerna följdes av en aktieaffär där Oak Capital köpte andelar i bolag som ägdes av Allra-grundarna för totalt drygt 100 miljoner kronor. Det som åklagaren menar är en muta.

”Det är två vitt skilda affärer. Hade aktieaffären inte blivit av hade warrantaffären ändå genomförts”, säger Carl-Johan Malmberg.

TT: Varför gjordes aktieaffären?

”Det är framför allt att man ville ha ett delägande och ett samarbete mellan de båda aktörerna. Att man kunde se att Svensk fondservice kunde tjäna pengar på att ha tillgång till Oaks kunskap och erfarenhet”, säger Carl-Johan Malmberg.


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?