1515
Annons

Allianspartierna bjuder in Stefan Löfven till samtal

Alliansen bjuder in statsminister Stefan Löfven till samtal i en debattartikel hos Dagens Nyheter. Förhoppningen är att kunna bilda en alliansregering med samarbete över blockgränserna, skriver partiledarna.

Alliansens partiledare bjuder i en debattartikel in statsminister Stefan Löfven (S) till samtal.
Alliansens partiledare bjuder i en debattartikel in statsminister Stefan Löfven (S) till samtal.Foto:TT

Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) bjuder in statsminister Stefan Löfven till samtal med ambitionen att bygga en borgerlig regering med samarbete över blockgränserna.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver partiledarna att de nuvarande regeringspartierna fått mindre än en tredjedel av rösterna men att allianspartierna nu vill bygga ett samarbete i riksdagen på kompromisser.

"Några exempel på sådana reformområden kan vara migration, bostadspolitik, förbättrade pensioner och svensk försvars- och säkerhetspolitik. Vi föreslår att dessa samtal äger rum när vi har det definitiva valresultatet", skriver partiledarna.

För närvarande har de rödgröna 144 mandat i rösträkningen medan de borgerliga har 142 mandat och Sverigedemokraterna har 63 mandat.

Även om den slutgiltiga rösträkningen inte skulle ge allianspartierna ett övertag över Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skriver partiledarna att de vill bilda regering. Därför har de i ett brev till talmannen formellt bett om att sittande regering ska prövas omedelbart efter talmansvalet vid riksdagens öppnande. Partiledarna meddelar också att de kommer att nominera en egen kandidat till talmansvalet.

Samtidigt skjuter de fyra alliansföreträdarna än en gång ifrån sig Sverigedemokraterna, som under dagarna sedan valet öppnat för ett samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna.

"SD och deras väljare ska behandlas med respekt men vi kommer inte bygga regeringsmakten på SD. Alliansen kommer inte låta varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet få inflytande över en ny regerings politiska inriktning", skriver de i debattartikeln.

Omstritt beslut om omval i Falun

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Foto:Ulf Palm/TT

”Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till”, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

”Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus”, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

”Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val”, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

”Det här är ju en jätteapparat”, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

”Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna”, säger Sparring.

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

”Det här är andra chansen för oss, så är det”, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

”Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera