Annons

Allianspartier på väg att lämna regionsamtal

Moderaterna är på väg att hoppa av förhandlingarna om nya storregioner. Mycket talar för att partiet nobbar torsdagens samtal med regeringen.

Inte heller Liberalerna ser någon mening i att delta mer i regeringens samtal.

Alliansens partiledare.
Alliansens partiledare.Bild:TT

Regeringens arbete med att omvandla dagens län till nya storregioner hackar rejält. Kritiken har varit hård från flera allianspartier och nu tycks Moderaterna vara på väg att lämna förhandlingarna.

Enligt M-ledaren Anna Kinberg Batra är det högst osäkert om partiet kommer att delta på torsdagens planerade möte med regeringen.

”Den som vill genomföra regionreformer måste veta att det har brett stöd, lokalt, regionalt och på riksnivå”, säger hon.

”Man måste förklara vilka problem det löser i vardagen och ta hänsyn till lokal opinion. Det har regeringen ännu inte gjort. Och skulle de inte göra det så är det inte aktuellt för oss att fortsätta.”

Anna Kinberg Batra är kritisk till att man ”ritar om kartan från Stockholm” och kräver ett besked från regeringens sida att inväntar de folkomröstningar som planeras i flera län.

”Jag tycker att det minsta man kan begära är att man lyssnar på människorna som faktiskt bor där innan man gå fram med något mer”, säger hon.

Även Liberalserna är kritiska till samtalen och väljer nu att hoppa av.

"Vi upplever att regeringen inte vill ha oss med längre, de gör inga förändringar och de bjuder in de partier som vill samtala utifrån det som regeringen sagt tidigare", säger partiets gruppledare Christer Nylander till TT.

Kristdemokraterna har, enligt uppgift till TT, inte bestämt sig för om det är meningsfullt att delta men Centerpartiet kommer stanna kvar.

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson uppger för Ekoredaktionen att C är berett att diskutera vidare med regeringen, det hela är inte kört i botten än.

Till TT säger Jonsson att C inte skulle ha några problem att göra upp med regeringen om den tar till sig allt det som partiet lagt fram. Om L finns kvar eller inte i samtalen spelar ingen roll, allianspartierna har olika positioner i samtalen.

Regeringens mål är att tre nya storregioner ska bildas redan 2019. Det är Norrland, Svealand och Västra Götaland. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har dock gjort klart att Jämtland inte kommer att ingå i en framtida storregion, med hänvisning till det stora folkliga motståndet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?