Annons

Allianskritik mot Löfvens vårdlöfte: "Skrattretande"

Statsminister Stefan Löfven (S) lovar 14.000 fler anställda i vården till 2022, utöver de tiotusentals som går i pension och måste ersättas.

"Det är ett tufft mål", säger han.

Vårdlöftet ingår i vad Löfven kallar "det mest omfattande trygghetsprogrammet i modern tid i Sverige". Vårddelen i S-programmet ska han presentera de närmaste dagarna, då han bland annat besöker Kalmar och Gällivare.

"Nästa mandatperiod kommer sjukvården att ha högsta prioritet för en S-ledd regering", säger Löfven när han talar inför anställda på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Statsministern lovar att vårdpersonalen ska öka med 14.000 personer till 2022. Enligt Löfven är det "ett tufft mål", som kostar omkring 10 miljarder.

"Nu pratar jag om en ökning utöver de tiotusentals som måste ersättas för att klara pensionsavgångarna", säger statsministern.

Vilka yrkeskategorier det handlar om beror på hur situationen ser ut i de olika landstingen. Enligt Löfven är mer vårdpersonal nyckeln till att minska vårdköer och göra vården mer jämlik över hela landet.

"Det är oerhört viktigt att människor vet att vården finns där, när de behöver den."

För att nå målet om 14.000 fler vårdanställda, netto, krävs det enligt Löfven bättre arbetsvillkor och större vidareutbildningsmöjligheter för att locka fler till vården. Därför utfärdar han även ett "arbetsmiljölöfte" för vårdpersonalen, som bland annat handlar om att få bort delade turer, göra heltid till norm och se till att det finns fler medarbetare.

Ett ytterligare löfte är att förlänga satsningen i årets statsbudget på att sjuksköterskor ska kunna specialistutbilda sig med bibehållen lön. Den föreslås nu gälla till 2022. Dessutom vill S höja summan från 300 miljoner till 400 miljoner årligen från 2019.

Moderatledaren Ulf Kristersson håller med om att det behövs mer resurser och mer personal i vården.

"Allt detta tycker vi alla lika om", säger han.

"Det vi inte har samma uppfattning om är de akuta problemen här och nu", om vårdköerna.

Kristersson anklagar S för att ägna alldeles för lite möda åt att kapa vårdköerna. M vill återinföra den förra Alliansregeringens kömiljard och dessutom utöka den till tre miljarder kronor. Kömiljarden belönade landsting som kortade sina köer.

Även SD, KD och C har nyligen aviserat löften om vårdsatsningar inför valet.

Centerns vårdpolitiske talesperson Anders W Jonsson kallar Löfvens utspel för "skrattretande".

"Löfven gick till val på att korta köerna och utvecklingen har blivit den rakt motsatta. Nu när nästan hela mandatperioden är klar redovisar han en ny målsättning för 2022", säger Jonsson.

KD-ledaren Ebba Busch Thor kallar Löfvens vårdlöfte för ett "ganska panikartat pr-jippo". KD vill till exempel se en stor primärvårdssatsning och att staten tar över sjukhusvården.

"Vi har aldrig haft så många sjuksköterskor och läkare per capita, mycket tack vare den förra Alliansregeringen", säger hon.

"Men det är uppenbart att det inte räcker när köerna har fördubblats inom sjukvården och människor faktiskt dör i kön, då måste man ha en idé om hur pengarna ska användas."


Innehåll från ScriveAnnons

Elektroniska signaturer får företagen att spara pengar

Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering.
Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering.

Nu finns ett nytt sätt för företagen att spara in kronor och ören. Driver utvecklingen gör ett svenskt tillväxtbolag med kunder i över 30 länder.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här

Vägen till lönsamhet går ofta genom en snårig väg av tidskrävande förhandlingar, effektiviseringar och eviga försök att strypa utgiftsposter.

Det är den krassa verkligheten för nästan alla företag i Sverige som till varje pris vill undvika blödande bokslut.

Men det finns många sätt att spara pengar – och ett av de enklaste sätten är att minska på administrationen genom att digitalisera avtalsprocessen.

– Genom elektroniska underskrifter sparar du pengar i antalet vunna affärer samtidigt som du undviker dolda kostnader i hantering. Varje månad hanterar vår tjänst drygt två miljoner signerade dokument. Hade avtalen istället skrivits ut på papper hade det slukat mycket resurser i alla led, säger Viktor Wrede, vd för Scrive.

Digitaliserad process sparade pengar

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när man egentligen kan spara pengar.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter. 

Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering, en metod som blivit allt vanligare i många branscher de senaste åren.

– Med digitala underskriftsprocesser kan våra kunder reducera kostnader, tid och resurser på allt från skrivare, papper och postgång till lagring och generell administration. I stort sett alla våra kunder räknar hem sin investering i Scrive bara på detta, säger Viktor Wrede.

Marknaden allt mer konkurrensutsatt

E-signering har också visat sig kunna snabba upp anställnings- och kontraktsprocesser. En elektronisk signatur verkar ligga rätt i tiden under den digitala omställningsresan. Mycket handlar, enligt Viktor Wrede, om att ge en modern upplevelse för personen du ska anställa.

– I dag är det inte längre så många personer som har skrivare hemma. Vill du rekrytera någon på en konkurrensutsatt marknad kan det ibland hända att du behöver agera fort. 

Scrive, som grundades 2010 och numera har kunder i mer än 30 länder, är en av aktörerna som leder utvecklingen på en konkurrensutsatt e-signeringsmarknad. En förkortad signeringsprocess gör att allt fler företag får upp ögonen för deras digitala lösning.

– Man ska inte underskatta vinningen man får av minskad administration efter ett påskrivet avtal. Att efter ett avtal behöva scanna det eller stoppa in det i en pärm kostar tid, pengar och administration. Där finns det för alla bolag, oavsett storlek, kronor och ören att hämta – och det är pengar man sällan tänker på i första hand, avslutar Viktor Wrede.

Testa Scrive gratis i 30 dagar – läs mer här 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?