1515

Alliansen vill sparka tre S-ministrar

Alliansen vill väcka misstroendeförklaring mot tre ministrar i regeringen på grund av it-skandalen på Transportstyrelsen.

Vänsterpartiet är inte berett att stödja Alliansen i frågan, men öppnar för eget misstroende.

Bild:TT

På Alliansens blixtinkallade presskonferens i Stockholm säger Anna Kinberg Batra (M) att en misstroendeförklaring kommer att riktas mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S).

"Flera statsråd har misskött sina ansvarsområden", säger Annie Lööf (C).

"Det behöver få konsekvenser här och nu", fortsätter hon.

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att vi sannolikt aldrig kommer att få reda på vad som kommit i orätta händer i samband med it-skandalen.

"Det här kan vara det största säkerhetsläckaget sedan Stig Bergling. Den vittnar om en stor naivitet i den svenska statsförvaltningen."

En misstroendeförklaring mot de tre inblandade ministrarna grundar sig i att de struntat i att ta ansvar, enligt Centerledaren.

"Jag tycker det är vårt ansvar som folkvalda att snabbt och resolut markera att vi inte accepterar denna ansvarslöshet", säger Lööf.

Hon förklarar varför misstroende ska väckas mot infrastrukturminister Anna Johansson.

"Anna Johannsson har ansvar för Transportstyrelsen och trots detta har hon inte haft kontroll över den verksamhet som de bedriver. Där de aktivt brutit mot lagar och utsatt Sverige och svenskar för säkerhetsrisker", säger hon.

KD:s Ebba Busch Thor ger bakgrund till varför Alliansen vill rikta en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist.

"Förtroende är förbrukat. Det är ett dubbelhaveri där allvarliga brister har skett i hanteringen på regeringskansliet", säger hon.

"Peter Hultqvist ansvarar för totalförsvaret och trots att han likt Anders Ygeman fick information om säkerhetsbristerna i början av 2016, samt att dessa säkerhetsbrister ansågs som mycket allvarliga, så avstod Peter Hultqvist från att informera riksdagen och ansvarigt statsråd, och han avstod från att informera statsministern."

"Det som händer närmast nu är att vi kommer begära att talmannen kallar in kammaren för att kunna behandla vår begäran om misstroendeomröstning mot de här tre", säger Anna Kinberg Batra.

"Vi begär att de här tre statsråden avgår, vi begär inte att regeringen avgår. Men oppositionen är alltid beredd på att sådant kan inträffa", säger Jan Björklund.

Efter att begäran om att kalla in riksdagen lämnats in till talmannen ska han enligt reglerna kalla in riksdagen inom tio dagar. En omröstning om misstroende kan alltså bli aktuell snart.

"Det kan bli under de närmaste veckorna", säger Anna Kinberg Batra.

Sverigedemokraterna har tidigare sagt att de vill väcka misstroende mot de tre statsråden. Moderatledaren räknar med att misstroendeförklaringen kommer att få majoritet i riksdagen.

"Det är vi som står här, men det har framkommit att andra partier är missnöjda med detta. Vi räknar med att få majoritet i riksdagen", säger hon.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger att de inte är beredda att stödja den misstroendeförklaring som Alliansen nu ska väcka.

"Däremot kommer vi att återkomma om vi själva ska begära misstroende mot någon enskilt ansvarig minister. Det återkommer vi till inom de närmsta dagarna."

Han tycker att även Alliansen har ett ansvar för Transportstyrelseskandalen.

"Jag tror att ju längre man tittar på det här desto mer kommer man att se att huvudproblemet är själva privatiseringsbeslutet. Det vill säga Alliansens ansvar."

Riksdagens talman Urban Ahlin (S) har ingen åsikt om det som händer.

"Jag är politiskt neutral. Det jag väntar på är 115 underskrifter med krav på ett extra sammanträde, och då kommer jag att kalla till ett extra sammanträde, säger han.Tidpunkten för omröstningen beror på när underskrifterna kommer in", berättar han.

"När underskrifterna kommer in kan jag kalla till sammanträde, och sammanträdet ska ske inom tio dagar. På det sammanträdet kommer yrkandet att framställas och sedan ska det bordläggas ett antal gånger och sedan ska votering ske."

TT har sökt respektive statsråd som omfattas av misstroendeförklaringen via pressekreterare. De avvaktar med att kommentera.


Innehåll från Dynamic CodeAnnons

Smarta självprovtagningslösningar revolutionerar vården

Louise Nylén, VD för Dynamic Code.
Louise Nylén, VD för Dynamic Code.

Självprovtagning avlastar den traditionella vården och ger samtidigt patienten provsvar inom några dagar, säkert och helt anonymt. Genom en helhetslösning som sträcker sig från provtagning och labbanalys till kontakt med läkare effektiviseras vårdkedjan och patienten får en snabb, säker labbanalys och tillgång till läkare online.

– Hela processen tar bara ett par dagar och avlastar den traditionella vården. Vi vet att det idag, inte minst efter pandemin, finns en stor efterfrågan och tillit till självprovtagning. Kunden söker idag en trygg och tillgänglig vård och här har vi en bra lösning, säger Louise Nylén, VD för Dynamic Code.

Sedan 2011 har Dynamic Code utvecklat självprovtagningskit i syfte att forma morgondagens diagnostik och möjliggöra för människor att leva ett hälsosammare liv. Självprovtagningen kan idag göras inom områdena infektioner, könssjukdomar, kvinnohälsa, livsstil samt maghälsa. Dynamic Code har dessutom PCR-analys och antikroppstest för Covid-19 och har avtal med Folkhälsomyndigheten inom ramen för den nationella storskaliga testningen i Sverige.

Fokus att underlätta provtagning och väg till rätt behandling

Ett område som Dynamic Code fokuserar på är kvinnohälsa, vilket är ett väldigt underutvecklat område vad gäller tester och behandling. Ett exempel är bakteriell vaginos, en obalans i underlivet hos kvinnor som kan leda till besvär. Provtagningskitet för bakteriell vaginos från Dynamic Code är ett enklare och säkrare sätt att få ett testsvar, än det som används i vården idag. 

– Bakteriell vaginos skapar stora besvär för många kvinnor idag. Vårt test gör det enkelt att få ett snabbt och säkert provsvar och därmed rätt behandling, säger Louise Nylén.  

Tryggt, snabbt och säkert med självprovtagning 

Självprovtagningen bygger på en DNA-teknologi som letar efter DNA från virus, bakterie eller svamp. Hittas ett DNA är det en säker indikator på att det finns en närvaro av viruset, bakterien eller svampen hos provtagaren. Det analyssvar som hämtas kan sedan användas av läkare och ligga till grund för diagnos och behandling.

– Vi har analyserat över en miljon covid-19 PCR-tester under pandemin och ser att självprovtagning är här för att stanna. Att en majoritet känner sig trygga med självprovtagning är positivt och vi vill visa på att det finns många fler infektioner och sjukdomar som tryggt kan testas på samma sätt. Våra självprovtagningskit säljs direkt via vår egen e-handel, men finns även hos apotek och digitala vårdgivare, säger Louise Nylén.

Test, analys och digital vård på bara några dagar 

Dynamic Code har skapat en helt digital kundresa för diagnostik. Självprovtagningskiten beställs enkelt online och skickas hem till patienten som utför testet i hemmet. Provet skickas sedan till Dynamic Codes labb där det analyseras och provsvaren hämtas via en kod på webben inom några dagar. I anslutning till provsvaret finns även guidning till efterföljande vård och möjlighet till behandling via digitala vårdgivare. 

– Vi säkerställer att man får ett säkert testsvar och även hjälp till rätt diagnos och behandling hos vårdgivare. Genom att individen själv kan köpa ett test så finns möjligheten att snabbare få tillgång till rätt vård. säger Louise Nylén.

Om Dynamic Code
Dynamic Code erbjuder smarta självprovtagningslösningar både till vården och direkt till konsument. Våra produkter beställs enkelt online och kan utföras var du än befinner dig. Proven analyseras i vårt labb och provsvaret hämtas sedan digitalt. Vi erbjuder dessutom efterföljande vård och behandling via digitala vårdgivare. Vi har idag självprovtagningskit inom områden som infektioner, könssjukdomar, kvinnohälsa, livsstil samt maghälsa. 

Läs mer om oss på dynamiccode.com 

Mer från Dynamic Code

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dynamic Code och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?