1515
Annons

Alliansen varnar för skuldkvotstak

Allianspartierna välkomnar Finansinspektionens utökade befogenheter. Samtidigt varnar de för ett nytt skuldkvotstak. ”Jag är djupt skeptisk”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson.

Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson.
Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson.Bild:TT

På onsdagen stod det klart att Finansinspektionen (Fi) får ett utökat mandat att ta fram nya förslag för att dämpa hushållens skuldsättning och priserna på bostadsmarknaden.

De förslag som eventuellt läggs fram måste dock godkännas av regeringen, efter uppgörelsen mellan de rödgröna och alliansen.

Det förslag som ligger närmast till hands enligt många bedömare är ett nytt skuldkvotstak, som reglerar hur höga hushållens skulder får vara i relation till inkomsten.

Men det är ingen åtgärd man vill se från alliansens sida. Tvärt om varnar flera av allianspartierna för ett sådant förslag.

”Vi måste vara lite varsamma, det kan inte göras helt omöjligt för människor att ta sig in på den svenska bostadsmarknaden i storstadsregionerna”, säger Ulf Kristersson.

Han beskriver Fi:s utökade mandat mer som en ordningsfråga, som tydliggör vilka befogenheter myndigheten ska ha.

”Det här är inte en signal som säger att det nu är fritt fram att genomföra alla möjliga saker”, säger Ulf Kristersson.

Även Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson, tycker att det är bra att regelverket nu blir tydligare. Men inte heller han vill se något skuldkvotstak.

”Min uppfattning är att det är ett dåligt förslag och att det skulle få väldigt negativa konsekvenser inte minst för unga människors möjlighet att komma in på bostadsmarknaden”, säger han.

Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet, ser stora risker med ett skuldkvotstak och varnar för en panikbroms på bostadsmarknaden.

”Något som jag tycker ligger långt före ett eventuellt skuldkvotstak är att vi skulle göra något politiskt åt ränteavdragen”, säger han och tillägger att det är en fråga som ligger på regeringens, och inte Finansinspektionens, bord.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?