1515
Annons

Alliansen tar makten i Göteborg – släpps fram av rödgrönrosa blocket

Alliansen inleder ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Därmed bryts ett 24-årigt socialdemokratiskt maktinnehav. 

I Göteborg inleder Alliansen och vänsterblocket med V, Fi och MP ett samarbete. Presskonferens med Emmyly Bönfors (C), Axel Josefson (M), Helene Odenjung (FP) och David Lega (KD).
I Göteborg inleder Alliansen och vänsterblocket med V, Fi och MP ett samarbete. Presskonferens med Emmyly Bönfors (C), Axel Josefson (M), Helene Odenjung (FP) och David Lega (KD).Foto:Thomas Johansson

Vid en pressträff på onsdagen meddelade alliansen att de inleder ett valtekniskt samarbete med de rödgrönrosa partierna i Göteborg, som på tisdagen klippte banden med Socialdemokraterna för att bilda ett eget block. 

“Det är en stor dag i dag för Göteborg”, säger gruppledare Axel Josefson (M), som är tillträdande kommunstyrelseordförande enligt den nya uppgörelsen. 

Alliansen besätter ordförandeposterna i nämnder och bolag, medan de rödgrönrosa partierna tar vice ordförandeposterna, enligt beskedet. Men det handlar inte om samarbete i politiska sakfrågor, enligt de lokala alliansledarna. 

“Det här är ju inget politiskt samarbete”, säger David Lega som är gruppledare för Kristdemokraterna. 

Därmed är 24 år av Socialdemokratiskt maktinnehav brutet i Sveriges andra största stad. 

“Vi har jobbat under lång tid med att byta styre i Göteborg”, säger Helene Odenljung, gruppledare för Liberalerna. 

“De har haft den inställningen att det nästan är de som äger Göteborg”, säger hon om Socialdemokraterna, i staden företrädda av den avgående kommunstyrelseordföranden Ann-Sofie Hermansson. 

När Ann-Sofie Hermansson senare på onsdagen höll en egen pressträff gjorde hon klart att Socialdemokraterna ännu inte gett upp hoppet om att få styra Göteborg och att hon nu vill titta på andra lösningar.

Hon riktade samtidigt mycket hård kritik mot uppgörelsen mellan alliansen och det nya rödgrönarosa blocket.

“Det är en ohelig allians, politiken när den är som sämst”, sa hon.


Stororder för Airbus – säljer 292 plan till Kina

Fyra kinesiska flygbolag kommer att köpa 292 flygplan från Airbus, enligt ett uttalande under fredagen.

Foto:J.V. Reymondon

Enligt Airbus visar affärerna på ”positiva återhämtningsmoment och välmående utsikter för den kinesiska flygmarknaden”.

Affären uppges vara värd 37 miljarder amerikanska dollar – motsvarande 382 miljarder kronor.

Samtliga bolag kommer att köpa modellen A320 Neo. China Eastern införskaffar 100 flygplan, China Southern 96, och Air China tillsammans med sitt dotterbolag Shenzhen Airlines köper 96 flygplan.

För Airbus är det en strategisk vinst över konkurrenten Boeing. Den sistnämndas affärer i Kina, som är en av världens största flygmarknader, fick sig en törn efter flera olyckor kopplade till modellen 737 Max. Modellen förbjöds att verka i landet mellan 2019 och 2021.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?