ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Alliansen tar makten i Göteborg – släpps fram av rödgrönrosa blocket

  • I Göteborg inleder Alliansen och vänsterblocket med V, Fi och MP ett samarbete. Presskonferens med Emmyly Bönfors (C), Axel Josefson (M), Helene Odenjung (FP) och David Lega (KD). Foto: Thomas Johansson

Alliansen inleder ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Därmed bryts ett 24-årigt socialdemokratiskt maktinnehav. 

Vid en pressträff på onsdagen meddelade alliansen att de inleder ett valtekniskt samarbete med de rödgrönrosa partierna i Göteborg, som på tisdagen klippte banden med Socialdemokraterna för att bilda ett eget block. 

“Det är en stor dag i dag för Göteborg”, säger gruppledare Axel Josefson (M), som är tillträdande kommunstyrelseordförande enligt den nya uppgörelsen. 

Alliansen besätter ordförandeposterna i nämnder och bolag, medan de rödgrönrosa partierna tar vice ordförandeposterna, enligt beskedet. Men det handlar inte om samarbete i politiska sakfrågor, enligt de lokala alliansledarna. 

“Det här är ju inget politiskt samarbete”, säger David Lega som är gruppledare för Kristdemokraterna. 

Därmed är 24 år av Socialdemokratiskt maktinnehav brutet i Sveriges andra största stad. 

“Vi har jobbat under lång tid med att byta styre i Göteborg”, säger Helene Odenljung, gruppledare för Liberalerna. 

“De har haft den inställningen att det nästan är de som äger Göteborg”, säger hon om Socialdemokraterna, i staden företrädda av den avgående kommunstyrelseordföranden Ann-Sofie Hermansson. 

När Ann-Sofie Hermansson senare på onsdagen höll en egen pressträff gjorde hon klart att Socialdemokraterna ännu inte gett upp hoppet om att få styra Göteborg och att hon nu vill titta på andra lösningar.

Hon riktade samtidigt mycket hård kritik mot uppgörelsen mellan alliansen och det nya rödgrönarosa blocket.

“Det är en ohelig allians, politiken när den är som sämst”, sa hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer