ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Alliansen sågar etableringsjobb för nyanlända

  • Elisabeth Svantesson, M. Foto: Jesper Frisk

Regeringen och parterna är överens om etableringsjobb till 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa. Men många fack säger nej och från alliansen är kritiken hård.

Etableringsanställningar är ett förslag till ny anställningsform som har arbetats fram av fack och arbetsgivare, som gör det billigare att anställa en långtidsarbetslös eller nyanländ person under de första två åren. Arbetsgivare betalar 8 400 kronor per månad och staten fyller på med närmare 10 000 kronor upp till kollektivavtalad minimilön i ett bidrag som går direkt till den anställde.

På måndagen kom beskedet att regeringen och parterna är överens. 

”Det är vår bedömning att det kommer att bli och ska bli minst 10 000 individer som omfattas av etableringsjobb”, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

”Det här är en uppvisning i svenska modellen”, säger LO:s vice ordförande Therese Guovelin. 

Men uppslutningen kunde varit bättre. LO-facken Transport, Byggnads och GS har valt att ställa sig utanför. Samtidigt avvaktar både Målarnas och Fastighetsanställdas förbund, enligt Therese Guovelin. 

Förslaget skulle tidigast kunna bli verklighet vid halvårsskiftet 2019 då EU först måste ge grönt ljus, enligt Ylva Johansson. 

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe hoppas att förslaget blir verklighet.

”Risken att anställa någon är utomordentligt låg och kostnaden är begränsad”, säger han.

Lönekostnaden för arbetsgivarna blir lägre än med alliansens förslag på inträdesjobb, som har en ersättning som motsvarar 70 procent av kollektivavtalad minimilön.

”Är de smarta så behåller alliansen de bästa delarna. Det vore inte särskilt smart annars”, säger Stefan Koskinen som är arbetsgivarpolitisk chef på Almega.

Men allianspartierna verkar inte lyssna på det örat.

”Jag är kritisk till att den som är nyanländ ska få ett direkt bidrag på 10 000 kronor från staten för att arbeta”, säger Elisabeth Svantesson, finansministerkandidat i Moderaterna

”Det tror vi skapar onödiga spänningar mellan nyanlända och alla andra på arbetsmarknaden”, säger hennes kollega Mats Persson i Liberalerna.

Centerpartiets Emil Källström pekar på att alliansens inträdesjobb även omfattar företag som saknar kollektivavtal.

”Det här förslaget ser jag inte att alliansen kommer att gå fram med”, säger han. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer