ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Alliansen: "En stor seger"

  • Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson. Foto: Jesper Frisk

Centerledaren Annie Lööf betecknar regeringens besked som "en stor seger för Alliansen".

"Det är beklagligt att regeringen driver igenom flygskatten, men vi kommer inte begära misstroende på grund av den", skriver Lööf i ett inlägg på sociala medier.

Även Liberalernas ledare Jan Björklund säger att misstroendeförklaring i skattefrågan inte längre är aktuellt.

"Regeringen backar om skatterna och det är välkommet. Två av tre dras tillbaka helt och den tredje reformeras. Det här är bra för jobben och Alliansens syfte har i allt väsentligt uppnåtts", säger Björklund till TT.

Vad får er att svälja flygskatten?
"Den är reformerad, så vi får studera detaljerna. Hur vi ställer oss till den i budgetbehandlingen får vi återkomma till. Men det betyder ändå att misstroendeförklaring inte längre är aktuellt."

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson kallar det hela för en "framgång".

"De tar bort de två skadligaste skatterna och reviderar ned den tredje. De har i huvudsak tvingats följa det vi sade till dem. Det är bra", säger Kristersson.

"Vi kommer inte att väcka misstroende."

Men han anser fortfarande att flygskatten är dålig, om än "mindre skadlig" i den utformning den fått nu.

"Jag förstår att de har ett gott syfte, men det är en dålig konstruktion. Vi kommer att ta bort den om vi vinner valet. Då kommer den att gälla mindre än ett år", säger Kristersson.

I det ursprungliga förslaget skulle flygresor få en avgift på 80, 280 respektive 430 kronor beroende på om det är en inrikes eller utrikes resa. Regeringen har nu ändrat skattenivåerna till 60, 250 respektive 400 kronor.

Regeringen säger också att den vill säkerställa att eventuellt ökade driftsunderskott för lokala och regionala flygplatser ska kompenseras. Det gäller flygplatser i Norrland och Gotland.

Regeringen föreslår att 120 miljoner kronor anslås per år för detta.

"Vi tänker inte bidra till den skenande karusellen", säger finansminister Magdalena Andersson på en pressträff, apropå de borgerligas agerande.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies