1515

Alliansen anklagar regeringen för Nordeaflytt

 

Allianspartierna rasar efter Nordeas besked att flytta huvudkontoret till Finland och anklagar nu regeringen för att ha drivit företaget ut ur landet. 

 

Bild:TT

På onsdagen kom till slut beskedet att Nordea flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors i Finland.

Och kritiken från alliansen kom blixtsnabbt.

”Det är ett tråkigt besked som innebär att Stockholm går miste om ett viktigt huvudkontor och att Sverige förlorar kontrollen över tillsynen av Nordens största bank”, skriver Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson och storfavorit till ny partiledare, i en kommentar till Di.

”Regeringen har med sitt oskickliga agerande kring bankskatt och resolutionsavgifter skadat förtroendet för att Sverige är ett land med långsiktiga stabila spelregler”, fortsätter han.

Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson, slår fast att Nordeas flytt är dålig för Sverige.

”Den rödgröna regeringens politik driver Nordea och därmed kvalificerade jobb och skatteintäkter ur landet. Det är häpnadsväckande att vi har en finansminister som inte bara driver en politik så att företag lämnar landet, utan som dessutom välkomnar det”, skriver han i en kommentar till Di.

Även Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet, kopplar Nordeas besked till regeringens politik.

”Nordea har de senaste åren fått ett flertal motstridiga besked från regeringen. Skatter har föreslagits och dragits tillbaka i flera omgångar. Självklart har denna osäkerhet varit en del av analysen som ligger bakom flyttbeslutet”, skriver han.

Så här skriver Centerledaren Annie Lööf på Twitter:

”Sverige behöver fler företag och fler huvudkontor, inte färre. Återigen leder socialdemokratisk politik att företag flyr Sverige.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?