Allergi ofta svaret på långa förkylningar

Det har snörvlats och hostats i flera månader — men snart är förkylningssäsongen förbi.
För de flesta är förkylningar ofarliga och snabbt övergående men för andra dröjer de sig kvar. Då kan det vara läge att ta reda på anledningen.

Bild:Henrik Montgomery/TT

De allra flesta drabbas någon gång under året av förkylning med snuva, ont i halsen och kanske lite feber. Vanligtvis är sjukdomen över på några dagar. Men ibland dröjer sig snor, slem och hosta kvar i flera veckor.

"En förklaring är att cirka en tredjedel i samhället har allergi. De flesta har allergi mot pollen, pälsdjur eller kvalster. Även om man har en säsongsbunden allergi så har man en inflammation i slemhinnorna som sträcker sig över hela året", säger Pär Stjärne, professor i öron-, näs- och halssjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset.

En person som inte är allergisk märker helt enkelt inte av en förkylning på samma sätt.

En förkylning går oftast över av sig själv, men om man har en inflammation i kroppen är risken att den dröjer sig kvar större.

"Sannolikt eliminerar man förkylningsviruset lika fort. Men däremot sitter effekten av ökad inflammation kvar längre och det ger samma symptom som förkylningen. Viruset ökar inflammationen så att du får en ökad fart i den och då kommer det ta längre tid för den att avstanna", säger Pär Stjärne.

Det finns inget botemedel mot förkylning. Däremot går det att få hjälp mot inflammationerna som förlänger symptomen.

"Om man till exempel har hösnuva och vet med sig att man får långa förkylningar så skulle jag rekommendera att man tar allergimedicinen när man blir förkyld", säger Pär Stjärne.Kolla upp

Den som går och drar på en förkylning hela vintern behöver egentligen inte vara orolig, enligt Pär Stjärne.

"Om förkylningar kommer intermittent, alltså så länge man är bra i mellan, behöver man inte vara orolig", säger han.

Men om förkylningssymptomen exempelvis bara sitter i ena näsborren och ger mycket besvär i flera månader så är det läge att besöka en läkare.

"Det kan vara allt ifrån en infektion i en bihåla till en tumör", säger Pär Stjärne.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?