ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Skåne-Öresund
i samarbete med

Allbrights vd: Vi bedömer kvinnliga ledare hårdare än män

  • Amanda Lundeteg, vd Allbright Foto: Jesper Frisk

Styrelserna i de omsättningsmässigt 25 största bolagen i Skåne har en skev könsfördelning. Det visar HD och Sydsvenskans kartläggning. Cirka en fjärdedel av alla ledamöter i styrelserummen är kvinnor.

Kartläggningen visar att två företag har fler kvinnor än män i sina styrelser, två företag har lika många kvinnor som män och resterande har fler män än kvinnor i styrelsen. Samtliga företag har en manlig vd.

På Allbright,  en ideell stiftelse som verkar för jämställdhet och meritokrati i näringslivet, kartlägger man börsbolagen, över 300 stycken. Börsbolagen är i regel något bättre på jämlikhet än vad landets bolag är i stort. Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser är 34 procent.

”Vi känner igen mönstret, antalet kvinnor i styrelser går ändå framåt. Men när det gäller den högsta posten i ledningsgrupper, vd-posten, så äger inte kvinnor tillträde”, säger Amanda Lundeteg, vd och talesperson på Allbright.

Sett till hela riket bland börsbolag är jämställdheten bäst bland typiska ekonomyrken inom fastighet - och finansbranschen. Även hälsovård - och konsumentvarusektorn utmärker sig positivt. Men i den klassiska industrin är det trögare; i åtta av totalt tio börsbolag domineras ledningarna fortfarande av män.

Varför ser det ut så här? 

”Det är en fråga om makt. Vd-posten till exempel är en central post som är synlig internt och externt och vi bedömer kvinnor som ledare hårdare än vad vi bedömer män, det finns det studier som visar på. Då är det klart att när du tillsätter en vd, som är en tung position, så är det lättare att satsa på en man”, säger Amanda Lundeteg.

En studie som tydligt visar att män och kvinnor bedöms olika som ledare är studien om Hans och Hanna, gjord på norska handelshögskolan i Oslo 2015. I studien berättar man för studenterna om en karriärist med en uppsättning egenskaper, hälften får höra om Hanna och hälften får höra om Hans. Sedan får studenterna göra en bedömning enligt en rad parametrar. Resultatet visar att Hanna bedöms mycket hårdare än Hans, trots att berättelsen är identiskt.

”Man ser också att männen tenderar att bedöma Hanna hårdare och det som också är oroväckande i studien är att studenterna är unga personer, de gick på skolan 2015 och är på väg ut i arbetslivet. Det visar hur starkt rotat föreställningar och fördomar är”, säger Amanda Lundeteg.

Ett annat tydligt mönster som Amanda Lundeteg pekar på är att kvinnor ofta får ta över när bolagen är i kris, vilket bäddar för att det är lättare att misslyckas.

I Allbrights rapporter och kartläggningar syns ett tydligt samband.

”De bolag som tillhör de bättre på de här frågorna är de bolag som har en vd som tydligt visar att de här frågorna prioriteras, alltså jämställdhetsfrågan. Det kan handlar om utbildningar för chefer och medarbetare, riktlinjer och policys”, säger Amanda Lundeteg och refererar till hur Handelsbankens nya vd Carina Åkerström rivstartade som ny vd genom att rensa upp efter bankens hantering av metoo-härvan.

”Här ser vi en person som går in och gör de här viktiga och kraftfulla förändringarna och hon kopplar det till förtroendekapital och värdegrund.”

Allbright tittar främst på börsbolag och jämlikheten i ledningsgrupper och styrelser, varav den senare gruppen på riksnivå har ljusast framtidsutsikter beträffande könsbalans.

”Vi kan bli det första landet som får jämställda styrelser inom fem år, utan kvotering”, säger Amanda Lundeteg.

Missa inget från Dagens industri och HD-Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för totalkoll på det skånska näringslivet.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer