Allbright: ”Tomt snack hos allt för många riskkapitalbolag”

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright, riktar kritik mot riskkapitalbranschen, men hon är inte förvånad över den bristande jämställdheten i portföljbolagens styrelser. 

”Branschen har länge präglats av män, som vi vet tenderar att rekrytera män som påminner om dem själva”, säger Amanda Lundeteg.

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright.
Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright.Foto:Joey Abrait

Som vd och talesperson för stiftelsen Allbright driver Amanda Lundeteg jämställdhets- och mångfaldsfrågan inom näringslivet. När hon tar del av Dagens industris statistikunderlag – över den låga andelen kvinnliga styrelseledamöter i riskkapitalbolagens svenska bolagsportföljer – är hon inte förvånad över resultatet

”Nej, tyvärr inte”, inleder Amanda Lundeteg och refererar till en av Allbrights kartläggningar av riskkapitalbranschen som visade att endast 3 procent av dem som sitter i företagens ledningar är kvinnor.

”Gör man ett sådant uselt arbete internt med de här frågorna, så skvallrar det om att man sannolikt inte har med sig det perspektivet i bolagen som man investerar i.”

Enligt vd:n har just riskkapitalbranschen varit en av de svåraste för stiftelsen att kartlägga.

”Vi fick knacka på många stängda dörrar innan vi fick prata med bolagen. De vill inte synas och höras i frågorna, men när man väl gör det använder man stora ord – som tyvärr ekar ihåligt”, säger Amanda Lundeteg och fortsätter:

”De här bolagen har stor makt att förändra, men det är tydligt att löften om jämställda investeringar är tomt snack hos allt för många riskkapitalbolag.”

Hon tillägger att andelen kvinnliga styrelsemedlemmar i Altors svenska onoterade bolagsportfölj, på 8,8 procent, är ”pinsamt lågt”.

Allbrights vd säger att hon inte är säker på om riskkapitalbolagen är övertygade om varför de ska arbeta med jämställdhets- och mångfaldsfrågan.

 ”Det är en bransch med låg kunskapsnivå, som till stor del har missat affärsfördelarna med jämställdhet och mångfald. De har inte tagit till sig av de studier som visar att blandade bolag är mer innovativa och lönsamma”, uppger Amanda Lundeteg.

En annan faktor som, enligt vd:n, spelar en roll är att onoterade företag inte granskas lika ofta som börsbolagen.

”Det tolkas ofta av företagsledare som ett frikort för att slippa jobba med jämställdhetsfrågan”, säger Amanda Lundeteg. 

Därför behöver strålkastarljuset även riktas mot bolag som verkar i den onoterade miljön, och deras jämställdhetsarbete, anser vd:n.

”Det ger tydlig effekt. Börsbolagen är ännu inte jämställda, men de ligger mil framför onoterade bolag”, säger Amanda Lundeteg.

Riskkapitalbranschen borde snegla mot investmentbolaget Kinnevik, anser Allbrights vd som beskriver bolaget som ”en av få förebilder” inom jämställdhets- och mångfaldsarbetet. 

”De har infört ett mångfaldstänk i alla delar av investeringsprocessen och exempelvis öronmärkt en del av investeringsbudgeten till bolag som leds av kvinnor”, säger Amanda Lundeteg. 

 

 

 

 


Innehåll från EvondosAnnons

Robot bakom stark expansion

Evondos läkemedelsrobot ser till att användaren får rätt medicin i rätt tid och i rätt dos.
Evondos läkemedelsrobot ser till att användaren får rätt medicin i rätt tid och i rätt dos.

Evondos läkemedelsrobot skapar trygghet för patienter i 50 svenska kommuner – från Ystad till Kiruna. I Norden finns tjänsten tillgänglig i över 200 kommuner. Under 2021 flyttar Evondos fram positionerna med starka ägaren Verdane i ryggen. 

När framtidens vårdresurser ska räcka till fler har robotar en självklar plats. Redan idag har Evondos läkemedelsrobot levererat över sju miljoner läkemedelsdoser inom hemsjukvården. Med goda resultat och nöjda vårdgivare rullas roboten nu ut till allt fler kommuner i hela Norden.

– Vi har starka ägare i Verdane som vill investera och utveckla. Under 2021 ser vi fram emot att fortsatt växa, expandera och serva nya kommuner, säger Clarence Jacobson, Sverigechef för Evondos. 

Läkemedelsskåp och larmcentral

Evondos robot är på samma gång ett låst läkemedelsskåp som en effektiv larmcentral som levereras som en helhetstjänst till vårdgivaren. Roboten talar om för patienten att det är dags att ta medicin, patienten trycker på en knapp och dospåsen kommer ut. Om medicinen glöms åker den ner i ett låst fack och ett larm går vidare till vården. 

– Vi har en kamera inne i roboten som läser av namn, datum, tid och personnummer på varje dos. Skulle detta saknas kan den inte dela ut dosen och kommer att larma personalen. 

En av de stora fördelarna med Evondos tjänst är extremt hög tillförlighet. Över 99,4 procent av läkemedelspåsarna tas vilket innebär att vårdgivaren inte behöver åka ut mer än 0,6 procent av gångerna jämfört med tidigare. 

– Roboten kan också ge påminnelser för andra läkemedel som till exempel insulin – ett område som kommer att utvecklas.

Stark ägare riggar för snabb expansion

Under 2020 startade flera kommuner upp med införandet av robot. Clarence Jacobson tror att pandemin har skapat en ny medvetenhet kring att arbeta på nya sätt. 

– Vi kan se att kommuner har blivit mer mottagna och nyfikna. Och vi har kunnat utbilda på distans – att jobba smart kommer vi att fortsätta med! 

Clarence Jacobson ser stor potential för Evondos som är stadda i kassan. År 2020 omsatte man cirka 18 miljoner och år 2021 räknar bolaget med en omsättning på 30 miljoner. 

– Vi riggar för att kunna växa och omsätta över 100 miljoner inom några år. Med stark ägare i ryggen kan vi fortsätta investera i utveckling och i den svenska marknaden.

Om Evondos 

Evondos är branschpionjärer och marknadsledande inom både hembaserad robotik och automatiserad läkemedelsdosering. FoU och tillverkning av läkemedelsrobotar är placerad i Finland. Läs mer här.

 

Mer från Evondos

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Evondos och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?