Som vd och talesperson för stiftelsen Allbright driver Amanda Lundeteg jämställdhets- och mångfaldsfrågan inom näringslivet. När hon tar del av Dagens industris statistikunderlag – över den låga andelen kvinnliga styrelseledamöter i riskkapitalbolagens svenska bolagsportföljer – är hon inte förvånad över resultatet.
”Nej, tyvärr inte”, inleder Amanda Lundeteg och refererar till en av Allbrights kartläggningar av riskkapitalbranschen som visade att endast 3 procent av dem som sitter i företagens ledningar är kvinnor.
”Gör man ett sådant uselt arbete internt med de här frågorna, så skvallrar det om att man sannolikt inte har med sig det perspektivet i bolagen som man investerar i.”
Enligt vd:n har just riskkapitalbranschen varit en av de svåraste för stiftelsen att kartlägga.
”Vi fick knacka på många stängda dörrar innan vi fick prata med bolagen. De vill inte synas och höras i frågorna, men när man väl gör det använder man stora ord – som tyvärr ekar ihåligt”, säger Amanda Lundeteg och fortsätter:
”De här bolagen har stor makt att förändra, men det är tydligt att löften om jämställda investeringar är tomt snack hos allt för många riskkapitalbolag.”
Hon tillägger att andelen kvinnliga styrelsemedlemmar i Altors svenska onoterade bolagsportfölj, på 8,8 procent, är ”pinsamt lågt”.
Allbrights vd säger att hon inte är säker på om riskkapitalbolagen är övertygade om varför de ska arbeta med jämställdhets- och mångfaldsfrågan.
”Det är en bransch med låg kunskapsnivå, som till stor del har missat affärsfördelarna med jämställdhet och mångfald. De har inte tagit till sig av de studier som visar att blandade bolag är mer innovativa och lönsamma”, uppger Amanda Lundeteg.
En annan faktor som, enligt vd:n, spelar en roll är att onoterade företag inte granskas lika ofta som börsbolagen.
”Det tolkas ofta av företagsledare som ett frikort för att slippa jobba med jämställdhetsfrågan”, säger Amanda Lundeteg.
Därför behöver strålkastarljuset även riktas mot bolag som verkar i den onoterade miljön, och deras jämställdhetsarbete, anser vd:n.
”Det ger tydlig effekt. Börsbolagen är ännu inte jämställda, men de ligger mil framför onoterade bolag”, säger Amanda Lundeteg.
Riskkapitalbranschen borde snegla mot investmentbolaget Kinnevik, anser Allbrights vd som beskriver bolaget som ”en av få förebilder” inom jämställdhets- och mångfaldsarbetet.
”De har infört ett mångfaldstänk i alla delar av investeringsprocessen och exempelvis öronmärkt en del av investeringsbudgeten till bolag som leds av kvinnor”, säger Amanda Lundeteg.