ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hård dom mot högskolorna: ”Får en etta i betyg”

  • Foto: Jesper Frisk

När stiftelsen Allbright efter en lång rad granskningar av näringslivets jämställdhet nu sätter universiteten och högskolorna under lupp faller domen hård.

”Akademin får en etta i betyg. Den behöver kavla upp ärmarna”, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen.

Trots att kvinnor har dominerat de akademiska utbildningarna sedan 1970-talet är mer än sju av tio professorer på svenska universitet och högskolor män. Det visar den senaste rapporten från stiftelsen Allbright, som verkar för ett jämställt näringsliv.

”Akademin och näringslivet är lika goda kålsupare. De hinder som kvinnor möter i näringslivet går igen i akademin och det är lika svårt för en kvinna att bli professor som vd”, säger Amanda Lundeteg. 

Sämst är ekonomiinstitutionerna och de tekniska universiteten. Med bara 18 procent kvinnor i professorskåren ligger de 10 procentenheter lägre än snittet. Prestigelärosätena Handelshögskolan i Stockholm, Kungliga tekniska högskolan och Chalmers rankas som de sämsta universiteten ur ett jämställdhetsperspektiv av stiftelsen.

”Det här är institutioner som förser näringslivet med arbetskraft till de tyngsta positionerna men visar sig vara ännu större bakåtsträvare”, säger Amanda Lundeteg.

Genom en rad intervjuer med studenter, doktorander, forskare och professorer framkommer en kultur där nätverksbygge snarare än kompetens är nyckeln till framgång, enligt Allbright.

”Akademin ska vurma för objektiviteten och premiera banbrytande forskning. I stället är den högst subjektiv och vänskapsband där män lyfter män är viktigare än meriter. Diskrimineringen inom akademin är något av det allvarligaste vi har sett”, säger Amanda Lundeteg.

Extra nedslående är att det verkar ske få framsteg inom akademin, enligt Amanda Lundeteg.

”Jag känner igen mig från mina egna erfarenheter av universitetet för tio år sedan. Akademin framstår faktiskt som sämre än näringslivet. Medan företagen åtminstone pratar om jämställdhet framstår akademins strukturer som mycket starkare och vi har fått så många negativa vittnesmål om hur jämställdhetsarbetet motarbetas”, säger hon.

Amanda Lundeteg uppmanar både politiker och näringslivet att sätta press på akademin.

”Det svenska näringslivet bygger på innovation och då borde näringslivet kräva att de bästa forskarna får jobben. Och medan det finns begränsningar för politikerna att påverka näringslivet har de alla möjligheter att ställa krav på universiteten och högskolorna”, säger hon.

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies