Annons

Hård dom mot högskolorna: ”Får en etta i betyg”

När stiftelsen Allbright efter en lång rad granskningar av näringslivets jämställdhet nu sätter universiteten och högskolorna under lupp faller domen hård.

”Akademin får en etta i betyg. Den behöver kavla upp ärmarna”, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen.

Foto:Jesper Frisk

Trots att kvinnor har dominerat de akademiska utbildningarna sedan 1970-talet är mer än sju av tio professorer på svenska universitet och högskolor män. Det visar den senaste rapporten från stiftelsen Allbright, som verkar för ett jämställt näringsliv.

”Akademin och näringslivet är lika goda kålsupare. De hinder som kvinnor möter i näringslivet går igen i akademin och det är lika svårt för en kvinna att bli professor som vd”, säger Amanda Lundeteg. 

Sämst är ekonomiinstitutionerna och de tekniska universiteten. Med bara 18 procent kvinnor i professorskåren ligger de 10 procentenheter lägre än snittet. Prestigelärosätena Handelshögskolan i Stockholm, Kungliga tekniska högskolan och Chalmers rankas som de sämsta universiteten ur ett jämställdhetsperspektiv av stiftelsen.

”Det här är institutioner som förser näringslivet med arbetskraft till de tyngsta positionerna men visar sig vara ännu större bakåtsträvare”, säger Amanda Lundeteg.

Genom en rad intervjuer med studenter, doktorander, forskare och professorer framkommer en kultur där nätverksbygge snarare än kompetens är nyckeln till framgång, enligt Allbright.

”Akademin ska vurma för objektiviteten och premiera banbrytande forskning. I stället är den högst subjektiv och vänskapsband där män lyfter män är viktigare än meriter. Diskrimineringen inom akademin är något av det allvarligaste vi har sett”, säger Amanda Lundeteg.

Extra nedslående är att det verkar ske få framsteg inom akademin, enligt Amanda Lundeteg.

”Jag känner igen mig från mina egna erfarenheter av universitetet för tio år sedan. Akademin framstår faktiskt som sämre än näringslivet. Medan företagen åtminstone pratar om jämställdhet framstår akademins strukturer som mycket starkare och vi har fått så många negativa vittnesmål om hur jämställdhetsarbetet motarbetas”, säger hon.

Amanda Lundeteg uppmanar både politiker och näringslivet att sätta press på akademin.

”Det svenska näringslivet bygger på innovation och då borde näringslivet kräva att de bästa forskarna får jobben. Och medan det finns begränsningar för politikerna att påverka näringslivet har de alla möjligheter att ställa krav på universiteten och högskolorna”, säger hon.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?