1515
Annons

”All time high” för uppsagda i välfärden

Under coronaåret fick rekordmånga lärare, barnskötare och administratörer lämna sina jobb på grund av arbetsbrist, visar ny statistik.

”Vi var förvånade när vi såg den här ökningen”, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Foto:Kallestad, Gorm

Totalt 1.640 välfärdsanställda förlorade jobbet förra året till följd av arbetsbrist och registrerades då hos Omställningsfonden, som hjälper uppsagda vidare i arbetslivet. Det är en ökning med nästan 30 procent jämfört med året innan.

”Det är ”all time high” sedan vi startade 2012”, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Den höga siffran är en konsekvens av arbetsmarknadens utveckling under lång tid. Administratörer och handläggare är särskilt utsatta yrkesgrupper när it-system tar över.

”Pandemin har snabbat upp digitaliseringsprocesserna och behovet av kompetens i digitala verktyg”, säger Eva Wikström.

I april förra året blev 34-åriga Åsa Gustafsson uppsagd efter att ha blivit ersatt av ett it-system på brandstationen i Älvdalen, Dalarna.

”Den ekonomiska tryggheten försvann så det var jobbigt. Jag hade inte räknat med det”, säger hon.

Främst skötte hon löneadministration och fakturor, men ägnade sig också åt städning och service av brandbilar.

”Jag tyckte bättre om det mer praktiska och trivdes egentligen inte med att sitta vid en dator för att bli tillsagd att göra ”det, det och det” när jag har svårt att säga nej.”

TT: Var det på något sätt stötande att bli ersatt av just datorer?
”Ja, det är klart.”

Åsa Gustafsson är arbetslös sedan hon förlorade sitt jobb, men hoppas inom kort starta eget som fotograf. Enligt Eva Wikström vid Omställningsfonden behöver allt fler tänka om på liknande sätt.

”Arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är verksamhetsförändringar som sker, kanske inte på grund av pandemin, men trots pandemin. Vi får helt enkelt vänja oss vid det”, säger hon.

Bland de uppsagda hittas också lärare, en yrkesgrupp som det råder stor brist på.

”Vi ser kommuner som ser att man inte kan ha lika många skolor på grund av de allmänna förutsättningarna”, säger Eva Wikström.

Exempelvis har det handlat om lärare i smala ämnesområden som har fått gå, men också har skiftande elevunderlag varit en orsak till uppsägning.

”Det kan vara så att det öppnar en friskola i närheten, men det kan också handla om olika stora barnkullar.”


Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?