1515
Annons

Alkoholstopp efter kl 20 förlängs: ”Klart att det drabbar hårt”

Trots högljudda protester från restaurangnäringen ligger de coronarestriktionerna mot branschen kvar i åtminstone två veckor, enligt regeringen. 

”Det är klart att det drabbar hårt”, säger statsminister Stefan Löfven (S). 

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.Foto:Jonas Ekströmer/TT

På torsdagen kom regeringen med nya besked om förlängda coronarestriktioner vid en pressträff. Medverkade gjorde även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. 

”Vi ser en viss ljusning i smittspridningen på vissa håll i landet, men läget är instabilt”, säger han. 

”Vi är fortfarande i ett allvarligt läge”, säger statsminister Stefan Löfven.  

Protesterna har varit högljudda från krögarna mot alkoholstoppet från klockan 20.00, som har gällt sedan julafton och förlängts vid ett tillfälle. 

Men, nu kommer beskedet att restriktionerna förlängs i ytterligare två veckor och att maxantalet i ett sällskap även fortsatt är fyra personer, enligt statsminister Stefan Löfven. 

”Det är klart att det drabbar hårt en näring och det förstår ju vi. Därför har i beslutat om historiskt stora stödåtgärder”, säger Stefan Löfven, som pekar på att restriktionerna mot restaurangerna är en av många åtgärder för att minska risken. 

”Omdömet kanske inte ökar med alkoholintaget och då har du en risk”, säger han vidare. 

Folkhälsomyndigheten har pekat ut arbetsplatser och hemmen som de största källorna till smittspridning, men inte kunnat ge någon bild av effekterna av restriktioner mot restaurangbranschen. Men myndigheten står bakom beslutet, som en av många åtgärder.  

”Restaurangverksamhet har uppenbarligen i pandemins början varit ett riskområde”, säger Johan Carlson. 

Samtidigt ändras rekommendationen om hemundervisning i gymnasiet till en kombination av hem- och närundervisning. Den nya rekommendationen gäller till den 1 april.  

”I detta läge är det bättre att regionala förutsättningar avgör”, säger utbildningsminister Anna Ekström som pekar på att huvudmännen avgör hur man lägger upp arbetet. 

Regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten kommer att göra en omprövning av alla restriktionerna varannan vecka, enligt socialminister Lena Hallengren (S). 

Andra besked vid pressträffen: 

- Förlängda rekommendationer om distansarbete.

- Rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken förlängs våren ut.  

- Fritidsverksamheter för barn födda 2005 och senare återupptas. 

- Arbetsmiljöverket får ett uppdrag att utföra kontroller av smittorisker i särskilt utsatta branscher. 

Volvo visar vägen på turbulent marknad

Efter några turbulenta månader börjar läget på obligationsmarknaden nu att ljusna. Det uppger Tomas Lundquist, chef för den europeiska obligationsverksamheten på Citi, efter att lastbilskoncernen AB Volvo gett sig ut på marknaden med gott resultat.

”Tajmingen var så nära perfekt man kan komma”, säger Tomas Lundquist till Di.

AB Volvos finanschef Tina Hultkvist och Tomas Lundquist, chef för den europeiska obligationsverksamheten på Citi.
AB Volvos finanschef Tina Hultkvist och Tomas Lundquist, chef för den europeiska obligationsverksamheten på Citi.Foto:Pressbild; Mostphotos

Samtidigt som världens börser rasade i våras var det tufft även på obligationsmarknaden. Den snabba ränteuppgången och den höga inflationen ledde snabbt till högre kreditrisker och höjda avkastningskrav vilket fick marknaden att inta en mer försiktig inställning till företagsobligationer. Inte minst fastighetssektorn drabbades hårt.

Men de senaste veckorna har läget snabbt förbättrats, säger Tomas Lundquist, chef för den europeiska obligationsverksamheten på den amerikanska storbanken Citi. Sedan början av juli har finansieringskostnaderna gått ned med runt 1-1,5 procent vilket han beskriver som en dramatisk förändring. Han säger bland annat att marknaden tolkade förra veckans amerikanska inflationsrapport som ett tecken på att prisökningstakten är på väg att avta.

”Nu känns det som att marknaden har en bättre förmåga att värdera primäraffärer, så nu är frågan om bolagen kan dra nytta av det tillfället. Det är fortfarande osäkert på en rad olika punkter men trots det ser marknaden relativt stark ut”, säger Tomas Lundquist.

I slutet av förra veckan prissatte Citi en obligation med fem års löptid värd 500 miljoner euro för AB Volvo. Lastbilskoncernen var därmed först ut på obligationsmarknaden efter sommaren bland de svenska storbolagen.

”Tajmingen var så nära perfekt man kan komma. Det visade sig vara ett väldigt stort intresse”, säger Tomas Lundquist, och lyfter bland annat fram Volvos starka kreditbetyg som en bidragande orsak.

Obligationen lockade till sig ordrar på 3 miljarder euro och prissattes med en kupongränta på 2 procent. 

”Kupongen är givetvis högre än vad den var i början av året, men samtidigt bättre än för fem-sex veckor sedan”, säger Tomas Lundquist som jämfört med en liknande obligation som Volvo genomförde i maj 2020 som hade en ränta på 1,625 procent.

En signal om att marknaden ser bättre ut är också att obligationen prissattes i princip i linje med räntekurvan i Volvos redan utestående obligationer. I normala fall betalar bolagen en premie till dess utestående skuld för att attrahera investerare att gå in i en ny affär.

”När du har en affär som går så bra som den gjorde för Volvo så lockar det till sig många andra bolag till marknaden. Vår förväntan är att sista halvan av augusti och september kommer att bli en aktiv tid på kreditmarknaden, såvida det inte blir en större osäkerhet på kapitalmarknaden”, säger Tomas Lundquist.

Finns det en tillräcklig aptit hos investerare om många företag ger sig ut på marknaden?
”Det finns ett stort investerarintresse, men samtidigt är det svårt att säga hur länge det håller i sig. Det finns tecken som visar på att inflationen kanske är på väg ned något, men samtidigt kvarstår osäkerhetsfaktorn.”

Obligationer i fastighetsbolagen var särskilt utsatta under våren, och i samband med den senaste kvartalsrapporten i mitten av juli sa Rutger Arnhult, vd och huvudägare i Castellum, att han ”inte kommer att gå ut på kapitalmarknaden över huvud taget” under de förutsättningar som rådde då.

Tomas Lundquist tror att fastighetsbolagen kan komma tillbaka till en marknad med mer attraktiva nivåer igen, men att det kan dröja.

”Det är mer industriella bolag som kommer ut först och sen beroende på hur marknaden ser ut så är det andra företag som följer efter. Det kan även gälla fastighetsbolagen.”

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera