Alkoholstopp efter kl 20 förlängs: ”Klart att det drabbar hårt”

Trots högljudda protester från restaurangnäringen ligger de coronarestriktionerna mot branschen kvar i åtminstone två veckor, enligt regeringen. 

”Det är klart att det drabbar hårt”, säger statsminister Stefan Löfven (S). 

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.Foto:Jonas Ekströmer/TT

På torsdagen kom regeringen med nya besked om förlängda coronarestriktioner vid en pressträff. Medverkade gjorde även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. 

”Vi ser en viss ljusning i smittspridningen på vissa håll i landet, men läget är instabilt”, säger han. 

”Vi är fortfarande i ett allvarligt läge”, säger statsminister Stefan Löfven.  

Protesterna har varit högljudda från krögarna mot alkoholstoppet från klockan 20.00, som har gällt sedan julafton och förlängts vid ett tillfälle. 

Men, nu kommer beskedet att restriktionerna förlängs i ytterligare två veckor och att maxantalet i ett sällskap även fortsatt är fyra personer, enligt statsminister Stefan Löfven. 

”Det är klart att det drabbar hårt en näring och det förstår ju vi. Därför har i beslutat om historiskt stora stödåtgärder”, säger Stefan Löfven, som pekar på att restriktionerna mot restaurangerna är en av många åtgärder för att minska risken. 

”Omdömet kanske inte ökar med alkoholintaget och då har du en risk”, säger han vidare. 

Folkhälsomyndigheten har pekat ut arbetsplatser och hemmen som de största källorna till smittspridning, men inte kunnat ge någon bild av effekterna av restriktioner mot restaurangbranschen. Men myndigheten står bakom beslutet, som en av många åtgärder.  

”Restaurangverksamhet har uppenbarligen i pandemins början varit ett riskområde”, säger Johan Carlson. 

Samtidigt ändras rekommendationen om hemundervisning i gymnasiet till en kombination av hem- och närundervisning. Den nya rekommendationen gäller till den 1 april.  

”I detta läge är det bättre att regionala förutsättningar avgör”, säger utbildningsminister Anna Ekström som pekar på att huvudmännen avgör hur man lägger upp arbetet. 

Regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten kommer att göra en omprövning av alla restriktionerna varannan vecka, enligt socialminister Lena Hallengren (S). 

Andra besked vid pressträffen: 

- Förlängda rekommendationer om distansarbete.

- Rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken förlängs våren ut.  

- Fritidsverksamheter för barn födda 2005 och senare återupptas. 

- Arbetsmiljöverket får ett uppdrag att utföra kontroller av smittorisker i särskilt utsatta branscher. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?