1515
Annons

Alkoholfria Oddbird på Gasellfrukosten i Göteborg

På onsdagens Gasellfrukost i Göteborg berättade Moa Gürbüzer, grundare av Oddbird som säljer bland annat avalkoholiserade viner, hur starka och tydliga värderingar kan bli en tillväxtmotor. 

Moa Gürbüzer, grundare av Oddbird.
Moa Gürbüzer, grundare av Oddbird.Foto:Bo Håkansson
Ulf Wiberg, grundare Wasa teknik, Lena Garnow, ägare Garnowa och Eva Törnberg, ägare och vd Sequoia Solutions.
Ulf Wiberg, grundare Wasa teknik, Lena Garnow, ägare Garnowa och Eva Törnberg, ägare och vd Sequoia Solutions.Foto:Bo Håkansson
Peter Rosenqvist, ägare och vd r2 kommunikarion, Sandra Rosenqvist, produktionsledare, r2 Kommunikation, Gunilla Clancy, hållbarhetsstrateg, Chalmers innovation.Foto:Bo Håkansson
Victor Cukierman, revisor på Grant Thornton, Magnus Ekberg, r2 kommunikation, Marijana Smilevska, ordförande Lorini.
Victor Cukierman, revisor på Grant Thornton, Magnus Ekberg, r2 kommunikation, Marijana Smilevska, ordförande Lorini.Foto:Bo Håkansson

Solen sken, humöret var gott och samtalen livliga när företagare samlades på Auktionsverkets kulturarena i Göteborg för att mingla på Di Gasells nätverksfrukost. 

På scen stod bland annat Moa Gürbüzer, som efter många år som socialarbetare valde en ny väg i livet. Nu driver hon Oddbird med inriktning på avalkoholiserade drycker. Det startade med vin, men nu finns även champagne, öl och gin i sortimentet. 

Hon har genom åren mött väldigt många barn med alkoholberoende föräldrar. Det var de barnen som fick henne att vilja ta sig an problemet på en strukturell nivå. 

”Terapi är en form av hjälp, men räcker inte hela vägen”, säger hon och berättar om föräldrar som hade ett så stort beroende att de valde att lämna ifrån sig sina barn. 

”Jag lägger ingen värdering i det. Men jag började fundera på hur vi kunde möta de här barnen långt tidigare.”

En tanke som dök upp var att göra det enklare att tacka nej till alkohol och motstå det sociala tryck som uppstår på sammankomster och evenemang. 

”Ifrågasättandet, 'varför dricker inte du', gjorde det så svårt för många att tacka nej till ett glas.” 

På samma sätt som det är helt naturligt att fråga 'med eller utan mjölk' när man serverar en kopp kaffe, vill hon att folk ska fråga 'med eller utan alkohol' när de serverar öl eller vin. 

Men att bli företagare var lättare sagt än gjort för Moa Gürbizer som bland annat fick lösa startkapitalet på ett oväntat håll. 

”Min svägerska sa att hon aldrig skulle betala för något som inte hade alkohol i sig och min man sa att jag var galen. Det var ingen som lånade ut pengar utan de hade bara en massa frågor. Så jag lånade pengar av min hårfrisörska.”

Hon är numer välkommen i sammanhang som till en början var svåra att få tillgång till.

”På franska ambassaden ville ingen ens smaka i början. Ingen stod i kö till mig, men efter ett tag gjorde de det. Men jag har blivit utslängd från vingårdar i Frankrike där de inte ville sälja vin till socialarbetare”.

Oddbird, som 2020 omsatte drygt 32 miljoner kronor, samarbetar i dag med flera vingårdar. En framgångsfaktor är enligt Moa Gürbüzer att företaget är värderingsdrivet. Vart hon än går har hon numera med sig en flaska i väskan, för att kunna berätta om vad hon gör och för att nätverka med personer som kanske kan hjälpa henne. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?