ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Alkoholfri vinnare

  • PRISVINNARE. Moa Gürbüzer från MRG Wines blev Årets nybyggare. Foto: Bo Håkansson

Socialt entreprenörskap och alkoholfria viner ledde till att Moa Gürbüzer från MRG Wines fick motta priset som Årets nybyggare från kung Carl XVI Gustaf i en ceremoni på slotten under tisdagen.

Årets nybyggare är ett pris som delas ut varje år till företagare med utländsk bakgrund som framgångsrikt startat och lyckats driva företag. Moa Gürbüzer kom till Göteborg i tioårsåldern från Turkiet på 1960-talet då hennes pappa arbetskraftinvandrade till staden där hon än i dag är verksam.

”Jag känner mig så klart hedrad men även lite överväldigad”, säger prisvinnaren Moa Gürbüzer.

Moa Gürbüzer som i grunden är utbildad socionom vände helt om i karriären vid 57 års ålder. Från det trygga jobbet som socionom och terapeut gav hon sig ut vinbranschen.

Hon ser sitt nuvarande jobb som en naturlig fortsättning på sitt arbete som socionom då vinerna som hennes företag MRG Wines tillverkar är helt alkoholfria. För henne handlar det inte enbart om att leverera en produkt.

”Jag använder egentligen de här vinerna för att bana väg för en värderingsfråga som tar tid att förändra och med den här sortens produkter blir det roligare och enklare att prata om det”.

I sitt arbete såg hon alla möjliga former av missbruk och dess effekter vilket gjorde att Moa Gürbüzer började engagera sig i att producera alkoholfria viner.

”Vi har en alkoholnorm där den som inte dricker exkluderas och ifrågasätts och de som faktiskt inte kan hantera alkohol hamnar utanför”, säger hon.

Tillsammans med champagne-experten Richard Juhlin har Moa Gürbüzer skapat produkter, producerade i vindistrikt i Frankrike som nu röner stora framgångar både på Systembolaget och internationell med en förväntad omsättning på 16 miljoner kronor i år.

Enligt Moa Gürbüzer är anledningen till framgångarna helt enkelt att företaget producerar vin som håller måttet.

”Produkten måste vara på topp, det kan inte finnas några kompromisser med smaken. Du kan inte ta ett dåligt vin och ta bort alkoholen och sen förvänta dig en bra produkt”, säger hon.

Just nu planerar MRG Wines att bland annat släppa ett rödvin och ambitionen att förändra samhället har inte försvunnit, snarare tvärtom.

”Jag hoppas att det till slut kommer bli lika vanligt att fråga en person om de vill ha vin med eller utan alkohol som det i dag är att fråga samma person om de vill ha kaffe med eller utan mjölk”, säger Moa Gürbüzer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer