Annons

Alida Morberg: ”Jag tycker inte om att prata om mig själv”

Skådespelerskan Alida Morberg debuterar internationellt i sin första engelskspråkiga roll. I Viaplays serie ”North Sea Connection” spelar hon polisen Tuva, en ambitiös Europolagent fast besluten om att bryta upp en internationell knarkkartell. 

”Hon ligger långt ifrån min egen personlighet”, säger hon. 

Alida Morberg.
Alida Morberg.

Det var många blickar som riktades mot Alida Morberg när hon spelade den förlossningsdeprimerade mamman Vera i SVT-serien ”Amningsrummet” 2020. Men faktum är att skådespelerskan varit delaktig i produktioner, både framför och bakom kameran, sedan 2007. Om inte ännu längre. 

”Jag minns inte vilken min första offentliga roll var om jag ska vara ärlig. Jag har gjort så mycket grejer, samtidigt som jag velat fram och tillbaka mellan olika branscher. Jag var inne på att bli psykolog ett tag, samtidigt som jag gjorde småproduktioner i tonåren.” 

Om intresset för beteendemönster kommer från mamma, som arbetar som psykoterapeut, kommer den kreativa ådran från pappa. Alida Morberg är dotter till skådespelaren och kocken Per Morberg. När hon var liten varvade hon besök på teatern med sin pappa med att skriva egna pjäser innan hon bestämde sig för att studera teaterlinjen på Södra latin. Därefter har produktionerna, stora som små, avlöst varandra. 

Men det var inte förrän huvudrollen i ”Amningsrummet” som det kändes som det lossnade på riktigt. I en intervju från 2018 uttryckte Alida Morberg hur hon ännu inte haft sitt stora genombrott. En uppfattning som nu, fyra år senare, har ändrats. 

”Jag befinner mig på en helt annan plats nu. Jag kan tacka nej till grejer och prioritera på ett annat sätt. Mitt barn kommer alltid först, även om jag älskar att jobba”, säger hon och fortsätter: 

”Jag letar främst efter ett bra manus. När jag läste ”Amningsrummet” identifierade jag mig mycket med rollen, eftersom jag själv var nybliven mamma då.” 

Deltagandet i större produktioner har också byggt ett nytt självförtroende. Hon beskriver hur skådespelaryrket medfört en inre konflikt där hon slitits mellan att vilja vara privat och få utlopp för behovet att uttrycka sig kreativt. Att vara uppvuxen kring kändisskap har fått henne att själv dra sig tillbaka, undvika intervjuförfrågningar och att synas utöver i produktionerna. 

”Jag tycker inte om att prata om mig själv. Det har jag tampats mycket med.” 

Samtidigt har det funnits en rädsla för nya saker som länge höll henne tillbaka. Självtvivel kunde stoppa Alida Morberg från att tacka ja till saker, vilket hon så här i efterhand pekar ut som orsaken till att hon inte har än fler produktioner på sitt cv. Men med ålder och erfarenhet har den inre tvekan successivt försvunnit och i dag kastar hon sig ut på helt nya sätt. Nu i sin allra första engelskspråkiga roll.  

Efter barnserien ”Mer panik i tomteverkstan”, som är en uppföljning till julkalendern 2019, och ett mindre inspel i hyllade ”Clark” tar skådespelerskan det första steget ut på den internationella marknaden. I Viaplays nya irländska satsning, serien ”North Sea Connection”, spelar hon polisen Tuva Pålsson, en svensk Europolagent fast besluten att lösa upp en internationell knarkkartell som satt sina krokar i ett idylliskt irländskt fiskesamhälle. 

”Jag har tyckt att engelska känts väldigt jobbigt, men Tuva skulle ha kvar sin svenska accent. Därför kändes det som en bra första roll, även om hon ligger ganska långt ifrån min egen personlighet.” 

Alida Morberg beskriver hur hon fick lämna sitt eget känslospektrum utanför och anta en auktoritär, hård personlighet. Tuva Pålsson är rapp, instinktiv och kall inför situationer hon själv hade hanterat annorlunda. Att förklä sig som polis krävde mycket research, bestående av att se kriminalserier och intervjuer med verksamma inom poliskåren. 

”Det är det som är charmen med agerande, att man får testa på yrken och personligheter som ligger långt ifrån den man egentligen är.” 

Härnäst väntar några månader semester utomlands för Alida Morberg tillsammans med sambon Bill Skarsgård och fyraåriga dottern Oona. Paret beräknas välkomna sitt andra barn i slutet av november och har nu flytt vintern i Sverige för gemensam familjetid. 

”Jag brukar ha med mig Oona när jag är iväg på jobb, jag saknar henne alldeles för mycket annars. Nu ska jag vara mammaledig i några månader innan jag börjar jobba i vår igen.” 

Kan du ge en hint om med vad?
”Nej, det är fortfarande inte helt spikat och därför hemligt. Men det rör sig förhoppningsvis om några olika projekt.” 

Innehåll från Atlant FonderAnnons

Räntor bättre än börsen 2023?

Räntor på företagsobligationer är på rekordhöga nivåer med en avkastningspotential på 8-10 procent. Samtidigt är osäkerheten kring konjunkturen stor och frågan är vilken avkastning aktiemarknaden kommer ge 2023?

Svaret på den frågan har vi inte men vi kan konstatera att ränteplaceringar idag är ett mycket intressant alternativ med sin rekordhöga avkastningspotential. 

Atlant Fonder har flera fonder i riskklass 3 (av 7) med fokus på att skapa en stabil avkastning och en hög andel positiva avkastningsmånader. Atlant Opportunity är vårt flaggskepp och på ett års sikt ser vi en avkastningspotential på en bra bit över tio procent. En viktig del i förvaltningen är att kunna agera köpare när andra är säljare. 

-Vi har under året företrädesvis köpt obligationer med kortlöptid. De senaste månaderna har obligationer med längre löptid kommit ner på riktigt attraktiva nivåer så nu investerar vi i även i dessa, och skapar ännu bättre förutsättningar för en riktigt hög avkastning. Atlant Opportunity är den fond i riskklass 3 (dagligt handlad, SEK-nominerad) som gett högst avkastning de senaste tre respektive fem åren, säger Taner Pikdöken, fondförvaltare på Atlant Fonder.

Lär mer här 

Gröna metaller är framtidens energi

En spännande aktiefond är Atlant Green Tech Metals som är en aktivt förvaltad fond som investerar i den gröna energiomställningen genom investeringar i underleverantörer mot den europeiska och nordamerikanska marknaden för cleantech; från material och förädling till recycling. Fonden strävar efter att enbart placera i bolag som bedriver sin verksamhet i linje med EU-taxonomins hållbarhetskrav och följer FN:s Global Compact kriterier. 

-Inom 30 år ska vi ha gått från 80 procent fossilt till minst 80 procent grön energi. En gigantisk förändring som bara tagit sin början. Efterfrågan på nytt hållbart framställt material och ny teknologi växer kontinuerligt. Ett exempel med hög tillväxt är elbilsförsäljningen som väntas öka med 18 gånger fram till 2030. Vi har valt ett brett fokus i fonden med företag som investerar i materialcykeln för omställningen inom energi- och transportsektorn, berättar fondförvaltaren Mattias Gromark.  

Sedan starten 1 oktober 2021 har fonden gått ca 15 procentenheter bättre än Stockholmsbörsen.

Lär mer här  

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006. De erbjuder ett brett fondutbud med fokus på kapitalbevarande strategier och förvaltar fem alternativa fonder, två företagsobligationsfonder och två aktiefonder. 

Deras motto är att alltid vara köpare när ”alla” andra är stressade säljare.  Fondförmögenheten växte med 2,5 miljarder 2021 och uppgår nu till drygt 7 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Dela på LinkedIn 

Dela på Twitter 

Dela på Facebook 

Dela via mail 

 

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera